Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 15. svibanj 2016.

Zebrano ispeklo najbolje štrukle za 8. Štruklijadu

struklijada_01naslovniprviProšlogodišnja pobjednica Torte i kolači Tri Užitka gotovo je ponovila uspjeh, stavši na postolje odmah do pobjednika, a treći su bili štrukli Specijalne bolnice Krapinske Toplice. Nije se, nažalost, natjecao trostruki pobjednik Rody.

Dok je vrh bio zgusnut, ostatak natjecatelja podosta je zaostao. Prema mišljenju ocjenjivačkoga suda – predsjednik Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton te dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, te članovi Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki, inače i medijskog pokrovitelja priredbe, i Slavko Večerić, etablirani zagorski kuhar, počasni član Hrvatske kulinarske akademije – i više natjecatelja, prošle ih je godine u Zaboku bilo 12 – i povećanje kakvoće konkurenciju je učinilo zanimljivijom nego obično.

Štrukli i bez glutena

Ocjenjivački sud prije ocjenjivanja obilazi izložene štrukle (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud (slijeva nadesno Branko Čulig, Božica Brkan i Slavko Večerić) prije ocjenjivanja obilazi izložene štrukle (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Napokon se može ozbiljno razmišljati i o odvajanju ocjenjivanja za obične štrukle (štrudl, savijače), zatim za zapečene, gratinirane u vrhnju ili royalu (poznate kao zagorske) te za dizane (za ocjenjivanje niju bili prijavljeni ni jedni, ali prodavalo ih se nekoliko, šteta uglavnom pekarskih) ili pak inovativne. Domaćin Vodeni park Aqua Vivae nudio i inače svoje uobičajene, vrlo uspjele, štrukle bez glutena.

Bezglutenski štrukli iz redovite ponude domaćina Štruklijade Vodenoga parka Aqua Vivae (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Bezglutenski štrukli iz redovite ponude domaćina Štruklijade Vodenoga parka Aqua Vivae (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Šteta što ne postoje stručne analize za proizvođače ili barem da se upoznaju s vlastitim ili s najčešćim greškama (slanost, koagulirani sir, omjer nadjeva i tijesta, nepečeno tijesto i sl. Ocjenjuje se, kao što je znano, izgled, okus (slanoća, sočnost, sklad, ukus) te greške (prepečeno, nedovoljno pečeno, premalo nadjeva, previše nadjeva, žilavo). Problemom se pokazalo i posluživanje, pa bi i to mogla biti tema za razgovor kao i najbolja receptura, počevši od toga mijesi li se tijesto od mekoga ili od mekoga i oštroga brašna, ide li u tijesto jaje ili ne ide, jesu li bolja domaća jaja i slično.

Božica Brkan fotografira uzorke uoči ocjenjivanja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Božica Brkan fotografira uzorke uoči ocjenjivanja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Također je zanimljivo da su na ocjenjivanje pristigli samo štrukli nadjevni sirom, a u prodaji su se našli i štrukli nadjeveni i jabukama, višnjama (zapravo pulpom), jabukama i heljdinom kašom, samo heljdinom kašom, bučama i orasima, bučama i makom, zeljem, koprivom itd. Po tome me je 8. Štruklijada u Krapinskom Toplicama po najboljem podsjetila na davno ugašenu najslavniju prethodnicu u Međimurju prije 30 i 40 godina.

Uz štruklijadu štrukli uz popust u zagorskim restoranima

Mia Gradiški iz Specijalne Bolnice Krapinske Toplice ekonomistica je, ali je predano nudila na prodaju nagrađene štrukle (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mia Gradiški iz Specijalne Bolnice Krapinske Toplice ekonomistica je, ali je predano nudila na prodaju nagrađene štrukle (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Promocija, a to je i glavna namjera ove priredbe, tek jedna od gastropriredaba Krapinsko-zagorske županije i županijske Turističke zajednice, ta u korist zagorskih štrukla koje takvima, svojima regionalnim žele zaštititi, zaista je uspjela. Pretpostavljam da je unatoč kiši Vodeni park Aqua Vivae bio pun – domaćini tvrde barem dvije trećine gostiju odasvud – te da su izlagači uspjeli rasprodati svih planiranih 8200 zagorskih štrukla i 1100 proizvoda srodnih štruklima. Uz to, iako su izuzetno pohvalno brojni zagorski restorani oko Štruklijade nudili zagorske štrukle po 50-postotnoj akcijskoj cijeni, na Štruklijadi komad se prodavao ne više po pet nego po sedam kuna.

Pobjednička ekipa Zebranoga (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednička ekipa Zebranoga (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Čestitke na zamisli i provedbi, a posao i dalje raste kako u zaštiti i poticanju kakvoće odnosno standardizaciji, tako i u proizvodnji, jer, zanimljivo je, da je ove godine najbolje štrukle ispekla tvrtka koja inače peče dobre mlince, a, kako mi je rekao član Uprave pobjednika Zebranog d.o.o. Matija Gulija, zbog pomanjkanja novca neprestano odgađaju svoju staru ideju i o vlastitim pečenim štruklima. Možda pobjeda pridonese da prionu, a da i lakše nađu financijere.

Odlični štrukli srednjoškolaca ugostitelja iz Zaboka i Pregrade

Budući kuhari is srednjih škola Zabok (Vjekoslav Flegar i Lorena Tišljar) i Pregrade (Adrian Jurinjak i Viktorija Tandarić) publici su javno predstavili pripremu štrukla (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Budući kuhari iz srednjih škola Zabok (Vjekoslav Flegar i Lorena Tišljar) i Pregrade (Adrian Jurinjak i Viktorija Tandarić) publici su javno predstavili pripremu štrukla uz ohrabrenje voditeljice Doris Pinčić Rogoznica (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

S razlogom se dobri štrukli mogu očekivati i od mladih nada, učenika Srednje škole Zabok i Srednje škole Pregrada, koje su se edukatino prigodno ogledale i u pripremi štrukla uživo.

Pripetavanje najbolje ocijenjenih uzoraka (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pripetavanje najbolje ocijenjenih uzoraka (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kako bi se osim proizvodnje zagorski štrukli i dalje promovirali kao baštinsko blago s nacionalnoga stola, iako se Zagorcima kratkoročno to možda čini kontraproduktivnim, ne bi zgorega bilo da upravo oni iniciraju povezivanje i drugih štruklijada od zagorskoga dijela Zagrebačke županije i cijele sjeverozapadne Hrvatske koja štrukle peče na različite načine, zatim Zagoraca koji su već unalo stoljeće naseljeni u Baranji do Slovenije.

Još samo vrhnje i štrukli su spremni za gratiniranje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Još samo vrhnje i štrukli su spremni za gratiniranje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 15. svibnja 2015.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/najbolje-zagorske-strukle-za-7-struklijadu-ispekli-kolaci-i-torte-%E2%80%9Ctri-uzitka%E2%80%9D-15020

http://oblizeki.com/7-struklijada-u-subotu-23-svibnja-2015-u-zaboku-14794

http://oblizeki.com/najbolji-zagorski-strukli-na-struklijadi-i-trezi-put-su-oni-restorana-rody-13216

http://oblizeki.com/6-struklijada-u-mariji-bistrici-13176

http://oblizeki.com/strukli-najbolji-na-svijetu-11023

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

http://oblizeki.com/juha-sa-struklina-strukli-u-juhi-kuhani-strukli-10997

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-po-promotivnim-cijenama-pozivaju-na-5-struklijadu-10189

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.