Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Čitanka 1. veljača 2017.

Zdravo i fino, jedinstveni projekt Društva naša djeca Zabok

U projektu u dva ciklusa radionica zdravoga kuhanja za djecu i mlade sudjelovalo je 60-tak sudionika, a kroz vršnjačku edukaciju i kreativne radionice u osnovnoj školi 260 djece. Projekt Zdravo i fino iz kojega su dosad nastale i tri kuharice nastavlja se i u 2016./2017. godini, a još u ožujku 2016. startao je novi ciklus radionica zdravoga kuhanja za djecu u kojem slijedi upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta te upoznavanje djece s različitim domaćim i svjetskim nacionalnim kuhinjama i jelima. S time su Oblizeke upoznale Snježana Krpes i Jasenka Borovčak, koje su aktivnosti DND-a Zabok predstavile i na izložbi uz rujanske Kriške oblizeke.

Svakako se slažem s njima da je Projekt Zdravo i fino jedan od pozitivnih primjera kako djeca svojim aktivnim angažmanom utječu na promjene u svojoj sredini, provode svoje ideje, razvijaju kreativnost te pokreću i ostale vršnjake na aktivno sudjelovanje i angažman, u ovom slučaju na području zdravlja i prevencije pretilosti. Tim je projektom, tvrde, poboljšano zdravstveno stanje i prehrambene navike kod djece, djeca su stekla vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica, saznanja o ekološkom uzgoju, ali dugoročno je postignut i širi utjecaj na dionike preporukama o uvođenju zdrave prehrane u odgojno-obrazovne ustanove u Krapinsko-zagorskoj županiji kao i poticanju zdravih i održivih lokalnih zajednica. Tako je projekt Zdravo i fino u četiri godine provedbe postao prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj te se ističe kao dobar primjer prakse i modela projekta prevencije pretilosti u djece koji se može implementirati i u druge gradove, općine i županije u Republici Hrvatskoj.

Udruga građama, roditelja i prijatelja djece

Zabočki kutak na izložbi Kriških oblizeka (Fotografija Miljenko Brezak)

Zabočki kutak na izložbi Kriških oblizeka (Fotografija Miljenko Brezak)

Društvo Naša djeca Zabok (DND Zabok) dobrovoljna je, nevladina, neprofitna, humanitarna i edukativna udruga građana, roditelja i prijatelja djece. Provodi programe, akcije, aktivnosti i projekte za djecu i mlade grada Zaboka, ali i šire u njihovu slobodnom vremenu. U zadnjih nekoliko godina posebna se pozornost posvećuje volontiranju mladih i odgoju za volontiranje koji se upravo razvija kroz program Dječjega gradskog vijeća. Tako djeca postaju aktivnim sudionicima u promjenama u svojoj lokalnoj zajednici te se odgajaju za aktivnu građansku ulogu u razvoju socijalnog i demokratskog društva.

Projekt Zdravo i fino započeo je 2012. na poticaj djece iz sastava Dječjeg gradskog vijeća (DGV) Grada Zaboka, koje djeluje u Društvu Naša djeca Zabok, a potaknuti radionicama zdravog kuhanja za odrasle Hranom do zdravlja te sve većom konzumacijom nezdravih namirnica i pojavom pretilosti u djece.  Cilj projekta Zdravo i fino jest promocija, odgoj i obrazovanje djece i mladih o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece.

Priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle

Kuharica Snježane Krpes

Kuharica Snježane Krpes

Nakon provedenih radionica zdravoga kuhanja za djecu i radionica vršnjačke edukacije u OŠ K. Š. Gjalskog u Zaboku kao rezultat projekta izdana je kuharica Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle. Osim recepata zdravih obroka s pet radionica kuhanja s djecom, kuharica obiluje informacijama i preporukama o zdravim namirnicama, kako nezdrave obroke zamijeniti zdravijim varijantama te kako potaknuti i naučiti djecu da kuhaju i sama pripremaju zdrave obroke.

Kuharica Zdravo i fino

Kuharica Zdravo i fino

Nakon završetka tog ciklusa projekta, djeca su zaključila da im je kuhanje bilo najzanimljivije i najzabavnije te da se najbolje uči kroz rad jer djeca imaju prilike se upoznati s namirnicama i načinom pripreme. Također su djeca poručila: „Željeli bismo da se projekt nastavi da poduči djecu o zdravoj i pravilnoj prehrani.“

Volonteri pokrenuli i eko-vrt

Kuharica jela zdrava i fina

Kuharica jela zdrava i fina

Novi saziv Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok potaknuo je nastavak projekta Zdravo i fino u 2014. i 2015. godini novim ciklusom radionica zdravog kuhanja uz stručno vodstvo Snježane Krpes, voditeljice prirodnog kuhanja te profesorica Ugostiteljskog kabineta Srednje Škole Zabok (partnera na projektu) Anke Ilinčić i Renate Tršinski i volonterki Društva Naša djeca Zabok: Dubravke Kolarić, Danijele Jadan, Mateje Štokan, Anite Ovčarić, Vesne Vučičević, Monike Topolko, Jelene Mišetić i Tomislava Jadana. Osim radionica zdravoga kuhanja, u ovom ciklusu projekta provodile su se i nove aktivnosti, kao što su obrada vlastitog eko-vrta i kreativne radionice u Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog s ciljem izrade slogana te tiskanje seta plakata o zdravoj prehrani i zdravlju.

Mali kuhari u pravoj kuhinji (iz dokumentacije DND Zabok)

Mali kuhari u pravoj kuhinji (iz dokumentacije DND Zabok)

Posebnost je projekta pokretanje eko-vrta Društva Naša djeca Zabok gdje su djeca uz stručnu voditeljicu ekovrta Mateju Štokan naučila uzgajati biljke u skladu s ekološkim načelima, odnosno vrtlariti u skladu s prirodom, bez uporabe raznih kemikalija i umjetnih gnojiva u borbi protiv kukaca štetnika. Uzgojeno sezonsko povrće i začini koristili su se u radionicama zdravoga kuhanja za djecu.

Snimanje CD-a Zdravo i fino

U kuhinji (dokumentacija DND Zabok)

U kuhinji (dokumentacija DND Zabok)

Inovativna i originalna aktivnost bila je snimanje CD-a Zdravo i fino s dječjim pjesmama koje također promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece. Tekstove pjesama pisala su sama djeca, članice Dječjega gradskog vijeća, Marija Gebert i Ema Smolić te volonterka DND-a Zabok Danijela Sović. Pjesme su uglazbili glazbeni producent Toni Eterović, koji potpisuje i aranžmane pjesama, zabočki blues glazbenik Tomislav Goluban i voditeljica Zabočkih mališana Jasenka Borovčak. Pjesme je izveo i snimio dječji zbor Društva Naša djeca Zabok Zabočki mališani.

Zagorska juha na način projekta Zdravo i fino

Zagorska juha na način projekta Zdravo i fino

CD Zdravo i fino sastavni je dio nove kuharice Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima koja je nastala u drugom ciklusu projekta kao rezultat radionica kuhanja s djecom na temu godišnjih doba i sezonskih namirnica. U kuharici su objedinjena sva jela skuhana s djecom kroz godišnja doba u kojima se djeca imaju prilike upoznati s različitim sezonskim namirnicama, s onima koje su odlične za imunitet i zdravlje, kako proljeće, ljeto, jesen, zimu prepoznati u kuhinji i na tanjuru (namirnice, boje namirnica, način kuhanja – kratko/dugo, pirjano, na pari, pečeno/zapečeno, fermentirano (ukiseljeno) sirovo i svježe voće i povrće)

Jedan od slogana, radosnih i edukativnih na plakatu

Jedan od slogana, radosnih i edukativnih na plakatu

Djeca su naučila i poneku priču o začinima i začinskom bilju, gdje ih i kako uporabiti u jelima. Djeci su osobito zanimljive zdrave poslastice i napici, pa je cijela jedna posebna cjelina kuharice posvećena upravo zdravim slasticama. Kuharica je, ne treba propustiti reći, luksuzno opremljena zanimljiv radosnim dizajnom Igora Vranješa, a umjetničku dimenziju zdravim i finim jelima dala je fotografkinja i stilistica hrane Maja Danica Pečanić.

Zdrava zdravica (iz dokumentacije DND Zabok)

Zdrava zdravica (iz dokumentacije DND Zabok)

Najvažnija je moja primjedba što se nigdje izrijekom ne kaže kako se radi o makrobiotičkom načinu prehrane i što među brojnim receptima nema ni jednoga s mesom i ribom.

Sok od cikle, jabuke, mrkve i đumbira (iz Jela drava i fina/ Proljeće, ljeto, jesen i zima)

Iz kuharice DND Zabok

Iz kuharice DND Zabok

Ne biste vjerovali kako prirodni sok od cikle, kmrkve, jabuke i soka korijena đumbira može biti osvježavajući, pitak, a opet tako “zemljast”! Djeca ovaj sok jednostavno obožavaju i čude se tomu kako je cikla zdrava i fina!

Sastojci (za 2 čaše)

1 srednja cikla
2 srednje jabuke
2 srednje mrkve
1 cm svježega korijena đumbira
2 žlice limunova soka

Ogulite ciklu, jabuke i mrkvu(ako nije ekomrkva) pa sve nasjeckajte na manje komade. Stavite u sokovnik, zajedno s ploškama đumbira i lumunovim sokom. Procijedite sve sastojke u sokovniku. Sok pijte odmah jer cikla u ovako svježem izdanju zdržava svoja fantastična ljevita svojstva.

Objavljen 1. veljače 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/pozutjele-biljeznice-s-receptima-kuharice-i-zidnjaci-izlozbom-uvele-u-19-kriske-oblizeke-18687

http://oblizeki.com/zdravo-i-fino-drugi-put-ili-prehrambena-korektnost-20031

http://oblizeki.com/najbolji-medenjak-16-kriskih-oblizeka-11819

http://oblizeki.com/julikina-kuharica-iz-samobora-ili-obiteljskom-igrom-do-dobrih-jela-i-dobrih-navika-19899

http://oblizeki.com/kesten-u-novim-desertima-zagorskih-kuhara-19317

http://oblizeki.com/maloljetni-chefovi-postaju-obrazovane-nove-zvijezde-s-kuhacom-16277

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-1-pladanj-strukljeca-s-razlicitim-nadjevima-16281

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-2-pladanj-palacinki-punjenih-razlicitim-nadjevima-16284

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-3-pladanj-mesnih-zalogaja-16293

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-4-pladanj-okruglica-od-sira-s-razlicitim-dodacima-16288

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-5-pladanj-tradicijskih-minikolacica-16295

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.