Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Odjeci 3. veljača 2017.

Zdravo i fino, drugi put ili prehrambena korektnost

Tekst Oblizeka o projektu Zdravo i fino DND-a Zabor završila sam konstattacijom: «Najvažnija je moja primjedba što se nigdje izrijekom ne kaže kako se radi o makrobiotičkom načinu prehrane i što među brojnim receptima nema ni jednoga s mesom i ribom.» Primjedbu šire elaboriram.

Svaka čast ideji, aktivizmu i projektu o radu s djecom DND-a Zabok Zdravo i fino. Nedvojbeno je to veliki iskorak. Ali zbog prehrambene ili, ako hoćete, i političke korektnosti – privatno i društveno zagovornica sam razumne prehrane (Dr. Danko Matasović) i mediteranskoga tipa prehrane – uza sve pohvale konzistetnosti, moram izreći, po mojemu, bitnu primjedbu da nije zdravo i fino samo to što proizlazi iz te kuhinje, makrobiotičke zapravo, a što se, na moju žalost, izrijekom nigdje ne kaže.

Sjajan je odgoj za spoznaje o prehrani, bitnom dijelu svakidašnjega života, od namirnica i ekouzgoja hrane do kulinarskih postupaka, ali mislim da nedostaje po mojem nužno širi pristup, pluralistički, o više različitih načina prehrane, a ponajprije o zavičajnome.

Kuham od malih novu (Dokumentacija DND Zabok)

Kuham od malih nogu. Hoću li i kako kuharti ka dodrastem? (Dokumentacija DND Zabok)

Nažalost, o tome nema ni radionica ni knjižica, svojevrsnih prehrambenih početnica, dakako, ponajprije za djecu. Moraju li i tradicionalni zagorski recepti, recimo kajgana pripremati bez jaja, a zljevka sa zobenim i sojinim, a ne kravljim mlijekom i vrhnjem? Nemam ništa protiv inačica, štoviše, ali mora li nam mlijeko od zobi ili bademovo biti bliskije i baš svaki put zdravije od onoga koje se poslovično koristi?

Ne kanim se upuštati u raspravu o temeljnom stavu makrobiotike, barem one izvorne, da se ponajprije valja oslanjati na hranu uzgojenu u vlastitoj okolici. No, Zagorje i alge nori, kombu ili arame, grah azuki, agavin sirup…?  Također, šteta da što od više od 120 recepata objavljenih u sve tri knjižice – Zdravo i fino, Jela zdrava i fina proljeće-ljeto-jesen-zima i Za prste polizati – uz tofu i sejtan, svjež ili dimljeni, makar koji sadržava meso ili barem ribu. Zašto se pizza, čips, burger, bolonjez moraju zvati tako, ako nisu ono što se uobičajeno pot tim nazivima poima? Zašto nemaju u nazinu barem na način, alla, a la?

Zagorska juha na način projekta Zdravo i fino

Zagorska juha na način projekta Zdravo i fino

Nemam ništa protiv da svatko jede što želi – ono si što jedeš, lijepo poučavaju – ali mislim da djeci – pogotovo jer su dosad uz brojne sponzore projekt Zdravo i fino financijski podržali i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sport, Krapinsko-zagorska županija i Grad Zabok, Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije – treba nužno omogućiti širi kontekst i priliku da upoznaju različite pristupe, te da onda odaberu sami.

Jedna od tri kuharice DND Zabok

Jedna od tri kuharice DND Zabok

Ako im takvu priliku ne dajemo s vjeronaukom, recimo, možda bismo mogli barem s prehranom? Zdravo i fino, naime, može biti mnogo različitije, a u svakidašnjoj prehrani važnu ulogu igraju ne samo znanje, navike, nego i – ekonomika. Za svaki slučaj dodajem na kraju da nisam od onih što misle da je sve fino nužno i nezdravo.

Kako jesti moramo, razmislimo o tome što i kako jedemo, pa i kako pripremamo hranu te kako je slažemo, razmislimo unaprijed. Pa i o domaćem varivu od graha, uvrštenome u zimsku prehranu, kako oda davnina doma i jest, ali, za usporedbu, obično s mesom, ososbito mało sušene svinjetine, a ovdje dimljenim tofuom i seitanom!?

Domaće varivo od graha (Jela zdrava i fina proljeće – ljeto – jesen – zima)

Fotografija iz kuharice Jela zdrava i fina...

Fotografija iz kuharice Jela zdrava i fina…

Klasično varivo od graha vrlo je često na jelovnicima „graholjubaca”. Obožavaju ga gotovo svi članovi obitelji, vojnici, radnici, poljoprivrednici, planinari jer je hranjivo. Poslije procije variva od graha činis e da se svi osjećaju bolje raspoloženo. Tradicionalno varivo od graha u ovom je receptu s više povrća i dimljenim dofuom i seitanom (i bez teške zaprške od brašna koja kod ovakvih gustih variva jednostavno nije potrebna jer umanjuje bogate okuse graha, povrća i dimljenoga).

Sastojci (za 5-6 osoba)

4 šalice domaćega kuhanog graha
1 šlica dimljenoga tofua narezanoga na kockice
1 šalica dimljenog seitana narezanoga na kockice
1 crveniluk narezan na kockcie
2 češnja sitno narezanoga češnjaka
1 srednja mrkva narezana na polumjesece
2 l temeljca od povrća (rastopljena 1 bio-kocka)
1 žlica mljevene crvene paprike
3 žlice pirea od rajčice, prema želji
3 žlice maslinova ulja
lišće svježeg peršina
sol, papar, prema želji

Prethodno skuhajte grach, pripremite povrtni temeljac, očistite i nasjeckajte sve sastojke za varivo. Pripremu variva započnite pirjanjem crvenog luka 7 – 8 min na zagrijanom ulju, zatim dodajte češnjak, mrkvu, mljevenu papriku i nastavite pirjati još oko 5 minuta da se svi sastojci povežu. Dodajte temeljac do razine povrća, poklopite i neka se sve pirja još 5 minu. Zatim dodajte prethodno skuhani grach pa prelijte temeljcem da prekrije grach i povrće. Kuhat 15-tak min, dodajte seitan, tofu, pire od rajčice, poklopite i nastavite kuhati još 20-tak min. Ako treba, dodajte još temeljca, ovisno o gustoći variva koju želite. Na kraju posolite i poparite prema želji. Prije posluživanja posipajte varivo svježim peršinom i poslužite uz salatu od kiseloga kupusa ili kisele repe te domaće kruhove (…).

Ako želite zgusnuti varivo, umjesto zaprške od brašna i ulja, to možete napraviti tako da iz variva odvojite manju količinu povrća, graha i tekućine, smiksajte štapnim mikserom (ili zgnjećite vilicom) pa vratite natrag u varivo da sve zajedno prokuha još 3-4 min prije skidanja variva s vatre.

Objavljen 3. veljače 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/zdravo-i-fino-jedinstveni-projekt-drustva-nasa-djeca-zabok-20014

http://oblizeki.com/julikina-kuharica-iz-samobora-ili-obiteljskom-igrom-do-dobrih-jela-i-dobrih-navika-19899

http://oblizeki.com/pozutjele-biljeznice-s-receptima-kuharice-i-zidnjaci-izlozbom-uvele-u-19-kriske-oblizeke-18687

http://oblizeki.com/najbolji-medenjak-16-kriskih-oblizeka-11819

http://oblizeki.com/kesten-u-novim-desertima-zagorskih-kuhara-19317

http://oblizeki.com/maloljetni-chefovi-postaju-obrazovane-nove-zvijezde-s-kuhacom-16277

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-1-pladanj-strukljeca-s-razlicitim-nadjevima-16281

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-2-pladanj-palacinki-punjenih-razlicitim-nadjevima-16284

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-3-pladanj-mesnih-zalogaja-16293

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-4-pladanj-okruglica-od-sira-s-razlicitim-dodacima-16288

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-5-pladanj-tradicijskih-minikolacica-16295

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.