Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastro(s)pis 23. travanj 2011.

Zar je i poriluk must have?!

Ako se koji od urednika ili novinara ne želi truditi oko naslova, ne mora se previše ni brinuti.

Lijek su pripravili marketingaši, a propisuje se u dozama koje su za jedne lijek, a za druge otrov, jezični dakako. Riječ je o engleskoj sintagmi must have (u pojedinim se rječnicima piše i must-have, npr. u

Englesko-hrvatskome rječniku prava, međunarodnih odnosa, kriminalistike i forenzičnih znanosti, kriminologije i sigurnosti kojem je autorica prof. dr. sc. Milica Gačić) koja je u začecima vladavine u hrvatskome jezičnom prostoru upotrebljavana uz odjeću i modne drangulije koje se određene sezone moraju imati, pa su tako uggsice jedne zime postale must have, a jednog ljeta sandale gladijatorice.

Rajčica (Izvor: Mićo Brkanović)

Rajčica (Izvor: Mićo Brkanović)

Modni trendovi zavladali i prehranom

Kako svaka modno osviještena osoba u Hrvatskoj ima i svoje gadgete, kojekakve napravice i pomagala, must have se ušuljao i u to područje pa je tako određena marka mobitela postala must have, ali i prijenosnoga računala.

Naivno pomislivši da neće biti primiješan, umiješan i uvaljan u kruh naš svagdašnji, must have, ali pisan s navodnicima, smiješi nam se pobjedonosno u naslovu objavljenu u ožujskom magazinu Zdrav život u kojem se nama običnima preporučuje „must have‟ hrana.

Jedanaest namirnica bez konkurencije

Da je hrana postala moda doznajemo iz podnaslova u kojem se ističe 11 najmodernijih namirnica. Tako se ove sezone mashevaju, odnosno nose, tj. jedu i piju himalajski sok, bobičasto voće, orašasti plodovi, rajčica, losos, čaj. šipak (nar, morganj), crno vino, ali i ubogi kupus i poriluk.

Must have: poriluk!? (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Must have: poriluk!? (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Skačući s kojekakvih dijetnih jelovnika u nešto što je in, što je u modi, i namirnice su nam i pića počeli zagorčavati život. Kako ćemo se nositi s navadama našijenaca dubljih džepova ako u svoj rječnik ne uvrstimo must have, ne srknemo koji gutljaj must have čaja (bijelog ili žutog) ili ne gricnemo bijeli ili zeleni dio poriluka, porjaka?

Špageti u umaku od lososa, must have! (Izvor:Podravka)

Špageti u umaku od lososa, must have! (Izvor:Podravka)

Poriluk must have najvjerojatnije je onaj koji se batrga u grill-tavi, premazan maslinovim uljem, dakako djevičanskim, a prije toga blanširan. Uz njega ide kakav filet oborite ribe ili lososa pa ne bi smjelo biti iznenađenja budemo li u kakvu otmjenijem restoranu uskoro počeli naručivati must have jela. Hrana je lijek, rekao je Hipokrat, a mi bismo mogli samo dodati da je to točno samo ako je must have.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

2 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.