Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 11. siječanj 2017.

Zamrznuta hrana? Jedu je gotovo svi, ali pola Hrvata misli da je zdrava, a pola da je nezdrava

zamrznuto_01naslovnaČak 98,3% hrvatskih potrošača konzumira zamrznutu hranu, konstatirano je u istraživanju magazina Ja trgovac i agecije Hendal, provedenome u listopadu 2016. na 400 građana RH starijih od 15 godina na nacionalno reprezentativnom uzorku i objavljenome potkraj studenoga 2016. Očigledno su stvarna i hinjena raskoš blagdanskoga stola pridonijeli da mediji objavljuju škrto podatak po podatak, dok konzumenti očito ostatke i viškove spremaju u zamrzivače, k tome – a i do toga je došlo isto istraživanje – posve su podijeljeni u prosuđivanju kvalitete zamrznute hrane: nešto malo više od polovice ispitanika ili 52,3 % smatra da je zamrznuta hrana jednako zdrava kao i svježa, dok je njih 47,7% uvjereno da nije.

Meni je ne manje važno podsjetiti na tvrdnju kolumnistice Oblizeka Maje Matković da, unatoč objavama, jezično nije točno smrznuta nego – zamrznuta hrana.

Zamrznuto svaki dan jede samo 0,7 % ispitanika

Mnogi ne samo za blagdane, sušeni bakalara zamjenjuju svježim, zamrnutim (Fotografija Oblizeki)

Mnogi ne samo za blagdane, sušeni bakalar zamjenjuju svježim, zamrnutim (Fotografija Oblizeki)

Po učestalosti konzumacije, najveći udio konzumenata (38 %) zamrznutu hranu jede nekoliko puta mjesečno, a da to čine rijetko ističe tek nešto manje (35,2 %) ispitanika. Značajan udio (24,3 %) zauzimaju ispitanici koji zamrznutu hranu jedu nekoliko puta tjedno, dok je velikih konzumenata koji je jedu svaki dan vrlo malo, tek 0,7 %.

Na tri vrste zamrznute hrane otpada glavnina potrošnje: zamrznuto povrće je na vrhu popisa s udjelom od 32,1 %, potom slijedi meso sa 31 %, pa riba i plodovi mora sa 24,9 %. Ostale vrste zamrznute hrane imaju razmjerno manje udjele. Prva su među njima  gotova jela sa 7,9 %, tijesta i slastice sa 2,8%, voće sa 1%, a krumpir 0,3% udjela.

Praktičnost i brzina pripreme glavni razlog za kupnju

Čega sve imate i vi u ledenici? (Fotografija Oblizeki)

Čega sve imate i vi u ledenici? (Fotografija Oblizeki)

Navike kupnje domaćih potrošača govore u prilog tome da se zamrznuta hrana većinom kupuje prema potrebi, što kao odgovor navodi 69,6 % ispitanika tih proizvoda. Ostatak odnosno 30,4 % potrošača ističe kako zamrznutu hranu kupuju redovito i da je uvijek imaju u zamrzivaču. Praktičnost i brzina pripreme glavni su razlog kupnje zamrznute hrane s 59,1% udjela u ukupnom broju konzumenata, dok je za 40,9 % njih glavni razlog za kupnju nedostatak svježih proizvoda izvan sezone.
Bilo bi vrlo zanimljivo istražiti i potrošnju zamrznute hrane iz vlastite proizvodnje. Uvjerena sam, naime, kako je zamrzavanje, ne samo, ali pogotovo u seoskim kućanstvima još učestali i ekonomičan način konzerviranja mesa, povrća i voća iz vlastita uzgoja.

Neka mjerodavni provedu ozbiljna ispraživanja

Svega po malo, da bude pri ruci (Fotografija Oblizeki)

Svega po malo, da bude pri ruci (Fotografija Oblizeki)

Mišljenja su podijeljena, ističu oni koji su proveli ovo istraživanje, kada je riječ o tome smatraju li da je smrznuta hrana jednako zdrava kao i svježa. Naime, tek nešto malo više od polovice, odnosno 52,3 % konzumenata, prema istraživanju magazina Ja trgovac i agencije Hendal, smatra da je smrznuta hrana jednako zdrava kao i svježa, dok je njih 47,7 % uvjereno da nije. No, ne mogu ne dodati kako se ovdje radi o predodžbi i kako se taj stav, po mojemu, nerijetko kosi po praktičnoj svakidašnjoj potrošnji.

A svakako ne bi bilo zgorega provesti i dubinsko istraživanje o stvarnoj zdravstvenoj, nutricionističkoj kakvoći različitih vrsta smrznute hrane koja se nudi na tržištu. Pogotovo nakon informacija iz Ministarstva poljoprivrede te Hrvatske agencije za hranu o zdravstveno neispravnoj hrani u zamrzivačima nekih i velikih trgovačkih lanaca. Takva se roba ne bi smjela naći u ponudi, a ako se i nađe, morale bi od mjerodavnih institucija uslijediti pravodobne i precizne informacije na potrošače.

Nužna svestrana i objektivna edukacija potrošača

Za goste na brzinu: samo ispeći prigriske od zamrznutoga lisnatog tijesta (Fotografija Ledo)

Za goste na brzinu: samo ispeći prigriske od zamrznutoga lisnatog tijesta (Fotografija Ledo)

Ne bi bilo naodmet ni ponajprije da iz mjerodavnih institucija stignu i pouzdane informacije o ozbiljnim znanstvenim istraživanjima stvarne zdravstvene, nutricionističke i sličnih vrijednosti odnosno usporedbi, uključujući i ekonomskih prednosti korištenja zdravih i zamrznutih namirnica. Podsjećam da, ma koliko bile dobronamjerne, nisu dovoljne samo povremene PR- sugestije proizvođača, primjerice Leda, nego svestrana i objektivna edukacija potrošača.

S obzirom da većina stanovništva nikako ne može računati samo na svježe namirnice, valjalo bi – možda na najutjecajnijim medijima? – educirati i kako odabirati što zamrzavati, kako koju hranu zamrzavati da ostane zdravija, koliko se dugo može držati u dubokom zamrzavanju. Uz drugo, imate u ponudi bogat izbor pojedinih namirnica te gotovih zamrnutih jela, a podsjećam i na knjigu Jela iz leda s recepturama zamrznutih jela koja možete pripremiti do kraja ili dopola pa ih dovršiti.

Iz vlastita vrta u ledenicu: svježe i ekonomično (Fotografija Oblizeki)

Iz vlastita vrta u ledenicu: svježe i ekonomično (Fotografija Oblizeki)

Objavljeno 11. siječnja 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/sve-su-pite-pitice-samo-je-burek-pitac-8510

http://oblizeki.com/kusajte-s-nama-nesto-novo/page/26

http://oblizeki.com/kesten-u-novim-desertima-zagorskih-kuhara-19317

http://oblizeki.com/sladoledni-majcin-dan-ne-samo-sladoledni-i-ne-samo-za-mame-6733

http://oblizeki.com/piletina-kao-delikatesa-na-nacin-chefa-berislava-lackovica-560

http://oblizeki.com/fasiranci-popecci-od-mesa-odresci-od-mljevena-mesa-8599

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.