Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 15. srpanj 2019.

Zagorski štruklji ZMH Horvat iz Konjščine najbolji štrukli 11. Štruklijade

Najava oluje otjerala je s Bedekovečkih jezera 11. Štruklijadu u sportsku dvoranu Srednje škole, a taman kad je krenulo ocjenjivanje štrukla sručila se kišurina i potukla nekoliko sela u okolici Bedekovčine. No, to nije spriječilo da se na ocjenjivanje prijavi dosad i najviše proizvođača, sve restorana, OPG-a, slastičarnica, škola, toplice i sličnih profesionalaca, te da kakvoćom budu ujednačeniji nego ikad.

Pobjednički štrukli 11. Štruklijade  ZMH Horvat d.o.o. iz Konjščine (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ipak, stručni ocjenjivački sud Branko Čukelj, Dražen Đurišević i Božica Brkan, urednica Oblizeka, koji su bili i jedan od medijskih pokrovitelja, odlučio je da su među prijavljenih 18 štrukla, nabolje ispekli: prvi AMH Horvat d.o.o. iz Konjščine, drugi Terme Jezerčice iz Donje Stubice i treće Slastice Tri užitka iz Bedekovčine, koji  već imaju iskustvo kako je to stajati na tronu.

Ovjenjivački sud: Branko Čukelj, Božica Brkan i Dražen Đurišević uoči ocjenjivanja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednici nakon proglašenja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Posjetitelji su na samoj priredbi 13. srpnja 2019. mogli kušati mnogo više vrsta štrukla od prijavljenih – ocjenjivani su samo sa sirom, a na štandovima su bili i od jabuka, višanja, buče i sira, špinata i sira, kaše itd. – a štrukli, štruklji štrudle, savijače mogli su se kupiti po akcijskim cijenama. Kako su im recepture različite, svatko je mogao odabrati po svom ukusu: slane i slatke, slanije i manje slane, hrskave ili manje zapečene itd. bez objektivnog stručnog gledanja, u kojem se

Štand ZMH Horvat d.o.o. prije nego su znali da prodaju najbolje štrukle (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

ocjenjuju pozitivne i negativne strane. U ocjenjivanju pozitivnih strana (u kategoriji izgled i ukus) daju se ocjene od 1 do 10 pri čemu je 1 najniža ocjena a 10 najbolja ocjena. U ocjenjivanju negativnih strana za svaku grešku (prepečeno, nedovoljno pečeno, premasno, premalo nadjeva, previše nadjeva, žilavo) dodjeljuje se 1 negativni bod. Zatim se pozitivni i negativni bodovi zbrajaju, odnosno od ukupnog zbroja pozitivnih ocjena oduzimaju se negativne ocjene i dobiva se konačan rezultat, a zatim se zbraja konačni rezultat svakog člana povjerenstva. Štrukle koje imaju najveći broj bodova dobiven ovim načinom ocjenjivanja, rangiraju se prema broju bodova te se proglašavaju najbolje štrukle.

Pobjednički Zagorski štrukli Frozy

Gastroshow odnosno natjecanje u pripremi štrukla Srednje škole Zagreb i Srednje škole Pregrada (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uočljivo je ove godine bilo problema sa sirom, često koaguliranom ili kiselim, s količinom masnoće, a najviše s nepečenim donjim dijelom štrukla. Odličnim su se pokazali školski ispečeni štrukli mladih slastičarki iz Srednje škole Zabok i Srednje škole Pregrada, koji su tradicionalno priredili cooking show kako bi onima koji nisu sigurni u postupak, pokazali razvlačenje tijesta i pripremu nadjeva. Malom prednošću u javnom ocjenjivanju odskočile su Zabočanke, možda i zato što su njihovi štrukli bili zapečeni u vrhnju poput onih Hotela Esplanade, koje je hotel proslavio po svijetu i koji se otad i percipiraju zagorskima.

Drugonagrađeni štrukli Termi Jezerčica (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Trećenagrađeni štrukli iz Slastica Tri užitka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zanimljivo je da su zagorski štrukli zaštićeni kao nematerijalna kulturna baština te da s tim nazivom, koji otežava registraciju zemljopisne zaštite, postoji niz brendiranih i tako zaštićenih, od najstarijih zamrznutih Ledovih preko odličnih, a zaboravljenih Palaceovih do vjerojatno najmlađih Frozy u zamrzivačima zasad KTC-a i Plodina te Špara i Kauflanda. Frozy  postoji od 1993. godine, ali tek odnedavno, kako nam je rekla Ivana Horvat, pomoćnica direktora ZMH Horvat d.o.o. otprilike mjesec dana, nude i zamrznute štrukle. Pobjeda na Štruklijadi zaista im je sjajna promocija.

Primjerno pečeni i – odozdo (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Odozdo nepečeni i premasni (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pečeni, ali posve blijedi te velilinom sličniji vankušima nego štruklima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U posebnom pakiranju težine 540 g šest je zamrznutih Zagorskih štruklja, koje, stoji na pakiranju naznačeno za hrvatsko, bosanskohercegovačko, crnogorsko, slovensko i njemačko tržište, valja ostaviti 15 min da odstoje na sobnoj temperaturi, a zatim ih preliti mješavinom 200 g kiselom vrhnja i 1 jajeta te u priloženoj ambalaži staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 225 stupnjeva Celzijevih i zapeći 30-35 min da lijepo porumene.

Promocija i po drugim zemljama

Pobjeda na Štruklijadi kao odlična reklama za Zagorske štruklje Frozy koji su prije mjesec dana stigli na tržište (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Baš Frozy Zagorski štruklji proizvod su upravo pobjednika iz Konjščine, koji uz hvaljeni restoran Purga ima i proizvodnju i preradu zamrznutih proizvoda, od povrća (mahune, grašak, špinat, miješano) do ribe (oslić, skuša, srdela, škampi, krakovi hobotice, lignjun) te njoka i knedla. No, iskazali su se i okusom štruklja, ali i odličnim pečenjem, što je, rekoh, mnogima problem. Upućeni kuhari tvrde da je problem u pečenju odnosno u temperaturi pećnice i vrsti posudi. Iako su neki prijavljeni očito svoje štrukle pekli na starinski način, u krušnoj peći i u glinenim posudama, nisu time odskočili u kakvoći.

Mnogo pitanja za pobjednike osim novinara imali su i članovi ocjenjivačkog suda chef Branko Čukelj i Božica Brkan za Oblizeke (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dobacujem ideju da na idućim ocjenjivanjima dio ocjene bude i prezentacija, jer se pokazuje da su štrukli pripremani ne samo po različitim recepturama nego i su i porcionirani neujednačeno i to ne samo na različitim tanjurima nego i na jednom te istom tanjuru. Pohvalno je što Zagorci sa svojim štruklima, kao rezultat ne samo Štrukijade nego i Babičinih kolača (za amaterke) i Zagorskoga chefa (za profesionalne kuhare), svojeg gastroasa učestalo promoviraju i po drugim zemljama.

Objavljeno 15. srpnja 2019.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

Štrukli najbolji na svijetu

Zapečeni zagorski štrukli

Juha sa štruklima, štrukli u juhi, štrukli na juhu, kuhani štrukli

Pobjednički zagorski štrukli Štefice Gulije

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.