Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Događaji, Gastroizlet 5. svibanj 2013.

Zagorski štrukli po promotivnim cijenama pozivaju na 5. Štruklijadu

Kada je prije pet godina startala Štruklijada, jedna u nizu sada etabliranih gastromanifestacija krapinsko-zagorske županije, da budem iskrena, ne bih tada ni za čiji štrukl u Zagorju dala ruku u vatru bez prethodne dodatne provjere. Tko je Zagorcima kriv što je štrukl s njihovim zavičajnim pridjevom svjetski proslavio zagrebački Hotel Esplanade i postavio ne samo standard nego visoku ljestvicu za interpretaciju nacionalne kuhinje, čak filozofiju štrukla? A sve je to nesumnjivo zagorskim štruklima i priskrbilo mjesto i na svjetskoj listi zaštićene nematerijalne baštine.

Fini, fini (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Fini, fini (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sada si oni i sami postavljaju ljestvicu vrlo visoko: na posebnome kulinarskom showu 5. Štruklijadi, pod medijskim pokroviteljstvom i naših Oblizeka, s ciljem promocije i zaštite zagorskih štrukli, sve do dobivanja jamstvenoga žiga Zagorskih štrukla i zaštite geografskoga podrijetla. No, želi li se geografsko podrijetlo kao primjerice za meso zagorskoga purana, moraju se prisjetiti da izostaju zagorski dijelovi Varaždinske i Zagrebačke županije. U Mariji Gorici održavaju svoju Štruklijadu, ali niti jedna se ne nastavlja na nekadašnju vrlo raskošnu Štruklijadu koju su godinama organizirali Međimurci.

Štrukli kakave su zagorske babice predstavile u Zagrebu (Snimio Dražen Kopač / Oblizeki)

Štrukli kakave su zagorske babice predstavile u Zagrebu (Snimio Dražen Kopač / Oblizeki)

Ove će se godine Štruklijada održati prvi put kao samostalna manifestacija 11. svibnja 2013. godine od 15  sati u Svetom Križu Začretje u Roses Designer Outletu, ali dva tjedna uoči Štruklijade od 29. travnja do – 12. svibnja 2013. godine u 26 ugostiteljskih objekata održava se i posebna promotivna akcija. U pola cijene gostima će štrukle nuditi:

Zapečeni, na način Vuglec Brega (Fotografija Vuglec Breg)

Zapečeni, na način Vuglec Brega (Fotografija Vuglec Breg)


S jednoga od prijašnjih natjecanja u pripremi zagorskih štrukla (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

S jednoga od prijašnjih natjecanja u pripremi zagorskih štrukla (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

 

Štruklijada će započeti dvobojem u pripremi štrukla između pobjednika 4. Štruklijade kuhara Restorana Cateringa Sermage i vicepobjednice 7. Babičinih kolača Vesne Hršak. Usput, ove se godine niti jedna babica nije natjecala sa zagprskim štruklima!

Hoće li pobijediti profesionalci ili amaterka pokazat će kulinarski show i odluka stručnoga ocjenjivačkog suda, predvođena Brankom Čukljem, dopredsjednikom Hrvatskoga kuharskog saveza i šefom kuhinje hotela Westin Zagreb. Štrukli će se moći kušati po promotivnoj cijeni. Kao i s natjecanja 28 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica, koji će štrukle pripremati svaki po svojoj recepturi.

Tko će pripremiti najbolje zagorske štrukle? (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Tko će pripremiti najbolje zagorske štrukle? (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Podsjećam da se prema Rješenju Ministarstva kulture za uspostavljanje svojstva nematerijalnog kulturnog dobra zagorski štrukli pripremaju ovako:

Omjer namirnica za štrukle je sljedeći: izmiješa se pola glatkog i pola oštrog brašna, doda se mlake vode u koju se stavi malo octa, sol, jedno jaje, 2 žlice ulja i dobro se mijesi na dasci. Mijesi se tako dugo dok se tijesto počne odvajati od daske.

Izmiješano tijesto se podijeli u mlinčeke, prekrije čistom krpom i pusti da stoji oko 1 sat. Zatim se tijesto razvlači na stolu, na stolnjaku ili plahti. Započinje se razvlačiti mlinčenjakom, potom se tijesto lagano polije uljem da se ne hvata za ruke i dalje se rukama razvlači. Najčešće se razvlači preko širine stola, a deblji rubovi uz kraj razvučenog tijesta rukom se strgaju. Tijesto se fila uz jedan rub, poškropi otopljenim maslacem, margarinom ili uljem (da se tijesto ne prime nego da se lista), tijestom se nadjev preklopi i potom se stolnjakom tijesto suče, rola do kraja. Postavlja se u namašćeni protvan i prijesno se reže tanjurom na željenu veličinu. Ako se ne reže prijesno, pečeni štrukli režu se nožem.

Namirnice za sirne su štrukle jedan kravlji sir, jaja, sol, vrhnje, a može se dodati i malo šećera da budu slatki. Sve se združđe vilicom ili rukom i fila se tijesto. Protvan se podmaže, štrukli se slože u protvan i zaliju otopljenim putrom, margarinom, uljem ili vrhnjem.

 

Objavljeno 5. svibnja 2013.

Preporučujem slične teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/najbolje-strukle-za-4-struklijadu-ispekli-u-sermageu-u-svetom-krizu-zacretje-6467

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

http://oblizeki.com/ljubeski-zagorski-strukli-od-sira-ali-i-od-krumpira-i-oraha-2387

http://oblizeki.com/kiflice-s-jabucnim-octom-gospode-vesne-hrsak-bas-fine-a-svaka-svoj-zalogaj-9805

http://oblizeki.com/toplice-hotel-ili-velika-kuca-za-male-i-neodoljive-oblizeke-9968

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

Jagode s čokoladom i melisom u pjenušcu s Vuglec Brega s metvicomhttp://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/zagorski-puran-na-nacihn-kuhara-zagorskih-restorana-3062

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

9 komentara

  1. […] 27 ocjenjivanih prvo mjesto kao najbolji zagorski štrukli na Štruklijadi 2013. osvojili  su oni iz Kleti Kozjak […]

  2. […] Zagorska Sela Ugostiteljstvo i seoski turizam Humska klet, Hum na Sutli Bistro Pajdaš, Pregrada Terme Tuhelj, Tuheljske Toplice Restoran Zaboky, Zabok Restoran Neandertal Pub, Krapina Pizzeria Mamma mia, Krapina Pekarnica […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.