Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 2. listopad 2013.

Zagorski mlinci sa zagorskim puranom, ali sve češće i sa – špinatom

Mlince pretvorene u lazanje prvi sam put vidjela na prvome festivalu hrvatske tjestenine, opatijskome, prije koju godinu, kada su se kuhari, ponajprije lokalni istarski, s različitim uspjehom trudili (re)interpretirati tradicionalna jela iz različitih hrvatskih regija s domaćom odnosno hrvatskom tjesteninom – o tim sam dvojbama pisala višekratno, pa ne želim i ovaj put gnjaviti – te osmisliti nova. Mlinci korišteni kao tjesteni listovi, primjerice u lazanjama ili na slatko, u nečemu kao u gibanicama ili pitama, nisu me se dojmili odnosno dojmili su me se kao štrukli s rajčicom. Okus, koji uz namirnice držim važnom odlikom naše nacionalne kuhinje, po mojoj je ocjeni bio promašen. Proizvođači tjestenine u tome su pak vidjeli novu šansu.

ija Gulija, član uprave Zebrano d.o.o. (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Matija Gulija, član uprave Zebrano d.o.o., prodavao je mlince na Jelačićplacu na rujanskoj izložbi 100 % zagorsko (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Čak se ne mogu sjetiti da je već tada u ponudi netko imao i zelene mlince, ali mlinci sa špinatom sve su popularniji, čak i kao zelene lazanje. Na 4. izložbi 100 % zagorsko u Zagrebu, pod medijskim pokroviteljstvom i naših Oblizeka, pitala sam Matiju Guliju, člana Uprave tvrtke Zebrano iz Brestovca Orehovičkog, kako to da su počeli proizvoditi zelene mlince odnosno zagorske mlince sa špinatom, pa mi reče: «Zato što ih ugostitelji naručuju!»

Klasični i zeleni mlinci dobro zapakirani mogu dugo stajati (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Klasični i zeleni mlinci dobro zapakirani mogu dugo stajati (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Razlog je dobar, jer to znači da im valjda naručuju i gosti. No da sam na njihovu mjestu, radije bih svoje goste poučila što su dobri obični zagorski mlinci ručno umiješeni, za razliku od jajčanih lazanja, lasagna all’ ovo, samo od glatkoga brašna sa solju i vodom te pečeni na tabli peći na drva ili na modernijem valjku. Proizvoda i proizvođača ima i za konkurenciju!

Ne znam kako nikome nije palo na pamet da peče uske tri-četiri prsta široke mlince kakve su nama djeci pekli za usputno prigrizanje što bi danas bilo primjereno kojekakvim čipsovima, smokićima i sličnim nezdravim i skupljim bezvezarijama?

Pofureni i pomašćeni klasični mlinci (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pofureni i pomašćeni klasični mlinci (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Što mogu, jedna od prednosti Zebrenoga d.o.o. – prevedeno s kajkavskoga «odabranoga» – meni je kajkavski, zagorski opis na ambalaži izvornih zagorskih mlinaca (od njih se ne razlikuju ni naši moslavački, samo što ih, koliko znam, još nitko ne proizvodi za tržište!):

Na najže sam si prešla po melju. Zasipala sam ju v zdelu i zalejala z mlačnu vodu. Z jenu ruku sam si prijela zdelu v krile, a drugu sam porinula v mlačnu smesu. Po cajtu, kad sam zamesila tieste, podeljila sam ga na male komačeke. Pustila sam da si otpočine pol vure, a po tem sam ga z sukalnikom razsukala da bude čim tenše. Hitila sam mlinec na vruču tablu, pod teru se razgorel ogenj, male počakala, i za par čese obrnula na drugu stran. Kad se male požaril, zela sem mlinec z table i pospravila v čistu bijelu hadricu. Stepla sam melju z ruk, zesukala novi mlinec i tak sponova, sve dok si komačeki nisu postali mlinci. Morala sam biti fljetna jer se purica već žarila v role…

Zeleni mlinci pripremljeni na klasičan način (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Zeleni mlinci pripremljeni na klasičan način (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pomislim odmah na odličnu varijantu božićne purice s mlincima koja je u Vegetinoj kuhinji postala imaginativna, a sad je već i općeprihvaćena, pureća rolada punjena mlincima. Pa se sjetim lazanja s mlincima i zagorskim puranom u donjestubičkome Majsecovu mlinu, pa…, pa zašto ne bi onda i zeleni mlinci? Imam opravdanje što ih ne volim, jer špinat jedem samo sirov u grah salati, a i to kad sam anemična, pa se ne moram siliti, ali tko voli… Boja mi tu ne igra nikakvu ulogu, jer zazelenim tanjur s puricom i mlincima primjerice zelenom salatom, matovilcem i slično. A okus mi je na zelenje, na špinat ili koprivu, svejedno. Stvarno, zašto ne biste kušali? Pogotovo jer Zebrano d.o.o., navodeći da se kuša nešto novo, stvarno dijeli letak s recepturama za lazanje od mlinaca s mesom i za lazanje od mlinaca s povrćem. Dakako, ne spominju jesu li obični ili zeleni, nego samo da su mlinci Zebrano.

Pečena piletina poslužena - zašto ne? - sa zelenim i klasičnim mlincima (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pečena piletina poslužena - zašto ne? - sa zelenim i klasičnim mlincima (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Jedino ću biti žalosna, iako ne vjerujem u to, potisnu li zeleni mlinci oni klasične, što se, barem iz Zebranoga, u posljednje vrijeme i predstavljaju u simbiozi s brendiranim zagorskim puranom zaštićenoga zemljopisnoga podrijetla Puran zagorskih brega.

Na ambalaži, za koju navode da čuva od lomljenja, i na kojoj su naveli i žig «odabir šefova tradicionalnih kuhinja», sugeriraju tradicionalni način pripreme:

Mlince izlomiti na manje komade i lagano ih preliti kipućom vodom kako bi malo omekšali. Potom ih staviti na vruću masnoću od pečenja, kratko promješati i servirati vruće.

 

Objavljeno 2. listopada 2013.Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/bagremov-med-zagorskih-brega-tako-djevicanski-11901

http://oblizeki.com/aronija-bez-dodataka-nije-fina-ali-je-takva-najzdravija-11955

http://oblizeki.com/kako-su-spageti-bolonjez-pregazili-domace-rezance-zapecene-sa-sirom-i-okruglice-sa-sljivama-ili-s-makom-5280

http://oblizeki.com/zagorski-domaci-mlinci-iz-jertovackog-mlina-obitelji-goricki-7064

http://oblizeki.com/meso-zagorskih-brega-oznacuje-zagorskoga-purana-zasticenoga-zemljopisnog-podrijetla-5371

http://oblizeki.com/zagorski-puran-na-nacihn-kuhara-zagorskih-restorana-3062

http://oblizeki.com/zagorskoga-purana-u-zagorju-najukusnije-pripremaju-u-mariji-bistrici-2981

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/chef-tomislav-kozic-i-akademia-opisuju-i-posluzuju-zagorsku-kuhinju-na-francuski-5656

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

10 komentara

  1. […] meso zagorskoga purana, inače jedno od rijetkih mesa sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, te zagorskih mlinaca i – šljive. Domaća i gostujuća politika svih razina zagledana u kreacije zagorskih kuhara […]

  2. […] najbolje štrukle ispekla tvrtka koja inače peče dobre mlince, a, kako mi je rekao član Uprave pobjednika Zebranog d.o.o. Matija Gulija, zbog pomanjkanja novca neprestano odgađaju svoju staru ideju i o vlastitim pečenim štruklima. […]

  3. […] u Donjoj Stubici, zadane namirnice bile su, ne prvi put, zagorska patka (OPG Mario Krog), mlinci i kesten. Oblizeki su također biti medijski pokrovitelji tome sve zanimljivijem ogledanju kuhara. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.