Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Uncategorized 5. lipanj 2012.

Zagorski domaći mlinci iz jertovačkog mlina obitelji Gorički

Imati mlin značilo je nekad sigurnost od gladi, jer uvijek je nekome nešto trebalo samljeti, posebice u krajevima koji su se s glađu suočavali često. Obitelj Zdravka Goričkog u Jertovcu kraj Konjščine tradicionalno je mlinarskome obrtu posvećena već nekoliko generacija, jer su mu djedovi i otac s majčine strane bili mlinari. Danas je njegov mlin, uz uslužnu meljavu, specijaliziran, međutim, i za proizvodnju „domaćih zagorskih mlinaca“ koje mijese pšeničnoga brašna tip 500 iz svoga mlina te od dugogodišnjih dovaljača žita i brašna. U taj su posao također uključeni uglavnom članovi uže obitelji, desetak uposlenika.

 

Mlinci se pripremaju od bijeloga brašna, malo soli i vode (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Mlinci se pripremaju od bijeloga brašna, malo soli i vode (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastav mlinaca je brašno, voda i sol, a postupak valjanja, sušenja i pečenja je isključivo ručni, u što sam se uvjerila 2011. godine kao članica stručne komisije Hrvatske obrtničke komore, koja je trebala procijeniti zaslužuju li mlinci Goričkih znak tradicionalnoga obrta odnosno znak tradicionalnoga proizvoda. Tu nema dvojbe.

Pečenja na velikim pločama koje se zagrijavaju na plin, ali to ne utječe na domaći okus mlinaca (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Pečenja na velikim pločama koje se zagrijavaju na plin, ali to ne utječe na domaći okus mlinaca (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Budući da se radi o manufakturnoj proizvodnji, klasični štednjaci na drva nadomješteni su grijaćim pločama na plin. Tradicionalno kuharstvo, dakako, priznaje nove energente (plin, električna energija) u svom razvojnom procesu, a pogotovo što sušenje uz pomoć plina ne mijenja tradicionalan okus mlinaca. Čak imaju i izgled oni starinskih kakvi su se pekli na pločama nekadašnjih štednjaka.

Vaganje i pakiranje (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Vaganje i pakiranje (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Na ambalaži proizvođač mlince preporučuju upotrijebiti,  pogotovo čuvaju li se na tamnom i hladnom, navode čak 365 dana! Mlince Goričkih mogu se s različitim imenima naći i u manjim obiteljskim prodavaonicama, ali i u velikim trgovačkim centrima. Traženi su ne samo u Zagorju, nego i u Slavoniji i Dalmaciji i po drugim regijama Hrvatske, gdje god se specijalitet zagorske kuhinje, i to ne više samo blagdanski, proširio, kažu, poput lijepe ljubavne priče. Purica odnosno puran z mlincima, al ii patka, guska…

Gospođa Gorički s jedinstvenom pozadinom od mirisnih, taman pečenih mlinaca (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Gospođa Gorički s jedinstvenom pozadinom od mirisnih, taman pečenih mlinaca (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Valja spomenuti i kako se posljednjih godina, pogotovo startom Festivalâ hrvatske tjestenine, mlinci koristi i kao svojevrsni «lazanjski» listovi u slanim i slatkim jelima, često sa sirom, ali čak i s gusjom jetrom i vrganjima (!?), čak a vidim i kao tortilje. Marko Živaljić je u svome Majsecovu mlinu u Donjoj Stubici osmislio i lasagne sa zagorskim puranom, što moram otići kušati. Pitam se samo kako se mlince nitko nije sjetio ponuditi kao stvarno pristupačan prigrizak, umjesto čipsa i drugih gricina, kako smo se u djetinjstvu mi zabavljali s još toplim mlincima, taman pečenim «na table».

 

Zagorski mlinci (po preporuci obitelji Gorički)

Zagorci preferiraju svoje mlince i zaštićenoga zagorskog purana (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Zagorci preferiraju svoje mlince i zaštićenoga zagorskog purana (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Priprema mlinaca je vrlo jednostavna, a sve što trebate učiniti je da listove mlinaca izlomite u posudu, prelijete kipućom vodom, promiješate, ocijedite i potom prelijete s masti od pečenja. Preporučuju da prije posluživanja odstoji oko 20 min kako bi omekšali. Moj je savjet da ih nikako, što neki čine, kuhate u kropu ili ostavite da dugo odstoje, jer će se skašiti. Mlince možete poslužiti uz pečenke i pečenja svih vrsta.

Zdravko Gorički uvijek podsjeća na početak svojih dobrih mlinaca, na obiteljski mlin (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Zdravko Gorički uvijek podsjeća na početak svojih dobrih mlinaca, na obiteljski mlin (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

17 komentara

  1. […] Zagorski domaći mlinci iz jertovačkog mlina obitelji… […]

  2. […] Zagorski domaći mlinci iz jertovačkog mlina obitelji… […]

  3. […] Zagorski domaći mlinci iz jertovačkog mlina obitelji… […]

  4. […] Zagorski domaći mlinci iz jertovačkog mlina obitelji… […]

  5. […] Zagorski domaći mlinci iz jertovačkog mlina obitelji… […]

  6. […] Zagorski domaći mlinci iz jertovačkog mlina obitelji… […]

  7. […] obrta, tradicijskog proizvoda Hrvatske obrtničke komore domaćega kukuruznog brašna , mlinaca, Paprenjaka , jer sam za objavu u vrijeme kolinja ostavila odlične tradicijske mesne proizvode […]

  8. […] Razlog je dobar, jer to znači da im valjda naručuju i gosti. No da sam na njihovu mjestu, radije bih svoje goste poučila što su dobri obični zagorski mlinci ručno umiješeni, za razliku od jajčanih lazanja, lasagna all’ ovo, samo od glatkoga brašna sa solju i vodom te pečeni na tabli peći na drva ili na modernijem valjku. Proizvoda i proizvođača ima i za konkurenciju! […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.