Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 23. listopad 2018.

Zagorski chef 2018. Marko Šturlan pobijedio buncekom sa sarmicama od krumpira i desertom od izabele

Jela Marka Šturlana, kuhara iz restorana Punkt Beer Housea iz Mokrica, ocijenjena su najboljima na 8. kulinarskoj manifestaciji Krapinsko – zagorske županije Chtef, zagorski chef, u četvrtak, 18. listopada 2018. u Termama Tuhelj.

Kao i prijašnjih godina, i ove se za titulu najboljega svojim umijećem borilo sedam odabranih kuhara, koji su kuhali sa zadanim namirnicama, dakako tipučnima za tradicinalnu zagorsku kuhinju poput zagorskoga purana, patke, kestena i sličnih. Ovaj su put odabrani: svinjska koljenica te zelje, krumpir i grožđe.

Najbolje ocijenjen 2018. (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Najbolje ocijenjen 2018. Marko Šturlan donosi pripremljena jela na ocjenjivanje (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Tek četiri godine kuhar, Marko je pripremio pečeni buncek i sarmice od krumpira sa špekom te pitu od izabele i badema. Na pobjedničkom je tronu izjavio:

Nagrada me je jako razveselila i mnogo mi znači. Zašto sam pobijedio? Mislim da je presudilo to što sam radio po jednostavnim recepturama, bez puno dodataka. Napravio sam sve po domaći.

Drugo mjesto osvojio je Josip Bival iz Bluesun Hotela Kaj Marija Bistrica, iz čije je kuhinje dosad došlo najviše pobjednika, a treće mjesto Mirko Ljubić iz Dvorca Mihanović, Tuheljske Toplice.

Ove su godine u stručnome ocjenjivačkom sudu bili Dražen Đurišević, i (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Ove su godine u stručnome ocjenjivačkom sudu bili Dražen Đurišević, Vesna Belošević i Tomislav Špiček (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

 

 

 

Pobjedniku su statuu uručili župan Željko Kolar i potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar. Župan Kolar izrazio je zadovoljstvom zbog ocjene stručnoga ocjenjivačkog suda kako su sva jela natjecatelja bila odlična. Bitno je, dodao je, da smo promovirali zagorsko  kulinarstvo i vinarstvo, a to nam je izuzetno važno za ukupnu turističku ponudu Krapinsko – zagorske županije. Mislim da smo još jednom dokazali da je naša županija najbolja kontinentalna destinacija u Hrvatskoj.

I publika je imala priliku kušati natjecateljska jela (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

I publika je imala priliku kušati natjecateljska jela (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Nadajmo se kako će barem ponajbolja jela i s ovoga natjecanja biti na jelovnicima kuhinja u kojima su nastala, ali i da će nadahnuti druge kuhare po Zagorju, pa i šire, koji nisu imali prilike natjecati se da se iskažu u svojim kreacijama. Do sada se događalo vrlo različito. Poželimo da ubuduće kuhari, osobito mlađi, promotre vještinu i dosege iskusnijih, osobito nagrađenih kolega.

Budućnost zagorskoga ugostiteljstva: mladi natjecatelji kuhari Petar Čukman i Swnia Kožić iz Srednješkole Zabok (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Budućnost zagorskoga ugostiteljstva: mladi natjecatelji kuhari Petar Čukman i Denis Kožić iz Srednje škole Zabok (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Osim trojice prvoplasiranih, natjecali su se i Željko Božiček iz Hotela Matija Gubec, Mislav Božić iz Ville Magdalena, Petar Čukman i Denis Kožić iz Srednje škole Zabok te Jakov Mirt iz Terma Jezerčica. U ocjenjivačkom sudu bili su chefovi Tomislav Špiček i Dražen Đurišević te nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada Vesna Belošević.

Pobjednički menu 8. Chefa Zagorskog chefa
Chef Marko Šturlan, Punkt Beer House

Glavno jelo: Pečena svinjska koljenica

Novo lice klasičnoga bunceka i sarme (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Novo lice klasičnoga bunceka i sarme (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Sastojci (za 4 osobe)

1200 g svinjska koljenica
100 g svinjske masti
30 g soli
10 g papra
30 g češnjaka

Priprema

Svježu koljenicu začinite solju, paprom i češnjakom. Meso ostavite da nekoliko sati odleži u hladnjaku. S malo masti meso pecite na 180 °C.  Meso povremeno okrećite polijevajući ga. Otprilike 20 min prije kraja pečenja pojačajte temperaturu na 220 °C da meso dobije lijepu hrskavu koru.

Sarmice od krumpira

Sastojci (za 4 osobe)

600 g krumpira
200 g kiselog kupusa
50 g luka
80 g sušena špeka
20 g soli
10 g papra

Priprema

Kuhani krumpir izrežite na ploške, umiješajte poprženi luk i špek. Začinite solju i paprom.
Listove kiselog kupusa umotajte u smjesu od krumpira, zatim napravite male sarmice. Sarmice kuhajte u temeljcu i poslužite uz pečenu koljenicu.

Desert Izabela

necijepljeno grožđe iz tradicijskog vrta u novu slasticu (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Necijepljeno grožđe iz tradicijskoga zagorskog vrta u novu slasticu (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Sastojci (za 12 osoba)

200 g maslaca
200 g oštroga brašna
200 g mljevenih badema
2 jaja
20 g brašna za pecivo
200 g smeđega šećera
50 g crnoga grožđa izabele
2 dl vrhnja za kuhanje
50 g vanilin šećer
0,3 dl arome vanilije

Priprema

Napravite tijesto od maslaca, jajeta, brašna, badema i šećera. Podijelite ga na dva jednaka dijela. Polovicu tijesta utisnite u kalup za pečenje. Tijesto pecite na 160 °C oko 15 min. Na pečeno tijesto složite bobice grožđa izabela te ih pokrijte drugom polovicom tijesta i pecite još 20 min. Uz kolač poslužite umak od vanilije.

Objavljeno 23. listopada 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/osmi-chtef-zagorski-chef-u-cetvrtak-22759

http://oblizeki.com/sedmi-zagorski-chef-tomislav-simunic-iz-hotela-matija-gubec-21408

http://oblizeki.com/zagorski-chef-proglasenje-novoga-sestoga-u-utorak-25-listopada-2016-19153

http://oblizeki.com/zagorski-hrskavi-kasoto-chefa-marka-futivica-18233

http://oblizeki.com/zagorski-chef-2015-marko-futivic%CC%81-do-pobjede-glavnim-jelom-jaje-na-kokos-i-desertom-tko-je-smjestio-vjeverici-15916

http://oblizeki.com/tomislav-kozic-najbolji-je-zagorski-chef-i-2014-13981

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. Renata# 23.10.2018. u 15:48

    Listove kiselog kupusa umotajte u smjesu od krumpira…… Oprostite, ali ne razumijem.
    Najzanimljivije u meniju nije dobro objašnjeno.

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.