Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 15. rujan 2017.

Zagorski bregi na slatki način Nade Tučkar

Ekipa Krapinsko-zagorske županije rado je viđen i vrlo uspješan gost Kriških oblizeka. Već prvim nastupom prije nekoliko godina njezine predstavnice, natjecateljice s Babičinih kolača, vinule su se do glavne nagrade Mira Todorić. Ove godine dodatno su se natjecale i u humanitarnoj pripremi bučnice, moslavačka protiv zagorske.

Osim što odlično peče kruh, sajane (dizane!) gibanice i priprema kuhanu dimljenu šunku u ulju, svojom starinskom svatovskom tortom Šahovnica Nada Tučkar iz Donje Stubice najprije je pobijedila u Križu, a zatim na Babičinim kolačima. Prije toga je pobijedila i na prvim Stubičkim obliznekima svojim strepicama s gljivama.

Ove godine starinski je kolač (sa starinskim namirnicama!) prekrojila u novi nazvavši ga Zagorksi bregi, pa ga rado preporučujemo sa stola Krapinsko-zagorske županije na 20. Kriškim oblizekima.

 

Ekipa Krapinsko-zagorske županije na 20. Kriškim oblizekima, prva zdesna Nada Tučkar (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ekipa Krapinsko-zagorske županije na 20. Kriškim oblizekima, prva zdesna Nada Tučkar (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zagorski bregi

Sastojci

Tijesto

250 g skuhanog ai protisnutoga krumpira
350 g brašna
250 g svinjske masti
2 jaja
2 žlice vrhnja
120 g šećera
malo sode bikarbone

Nadjev

1 kg šljiva
100 g mljevenih oraha
100 g šećera
cimet

 

 

Kreacija na stare zagorske teme Nade Tučkar za jubilarnu krišku slatku priredbu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kreacija na stare zagorske teme Nade Tučkar za jubilarnu krišku slatku priredbu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Priprema

Za tijesto jaja umutite sa šećerom, soli i mašću. Dodajte brašno i sodu bikrbonu te izradite tijesto.  Za nadjev očistite šljive očistite od koštica, dodajte šećer i cimet. Polovicu tijesta razvaljajte i stavite na pleh. Pospite ga mljevenim orasima te po njima posložite šljive. Prekrijte ih drugom polovicom razvaljanoga tijesta te pažljivo potisnite između šljiva. Nabodite iljuškom i pecite na 200 °C oko 30 min.

Nije naodmet

Ako nemate šljiva ili izvan sezone, možete ih zamijeniti dobrim pekmezom od šljiva.

Objavljeno 15. rujna 2017.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/nada-tuckar-i-torta-sahovnica-11-babicine-kolace-rezervirale-svojoj-donjoj-stubici-17903

http://oblizeki.com/nada-tuckar-za-17-kriske-oblizeke-ozivjela-svadbenu-tortu-sahovnicu-otpije-60-godina-13643

http://oblizeki.com/gospodski-kolac-iz-pecnice-i-price-nade-tuckar-20390

http://oblizeki.com/kuhana-domaca-dimljena-susena-sunka-u-ulju-bolja-od-mesa-iz-banjice-zbanjice-tiblice-lodrice-17951

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

http://oblizeki.com/strepice-z-vrganji-beracice-gljiva-nade-tuckar-13052

http://oblizeki.com/20-kriski-oblizeki-jubilej-u-189-ocijenjenih-slastica-21065

http://oblizeki.com/17-slastica-krapinsko-zagorske-zupanije-laureta-17-kriskih-oblizeka-13534

http://oblizeki.com/oblizeki-nadahnuce-okruglome-stolu-%E2%80%9Ctradicija-od-kreacije-do-poduzetnistva-u-ruralnom-prostoru%E2%80%9D-13488

http://oblizeki.com/17-kriski-oblizeki-u-subotu-6-rujna-2014-13298

http://oblizeki.com/visnjevac-orahovac-vocni-pijani-lonac-%E2%80%93-najbolji-oni-koje-napravite-sami-2660

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. Renata# 15.09.2017. u 07:33

    Izgleda jako dobro, ali ovo s krumpirom nije baš najjasnije. Kuhanje kao za knedle? U kojem trenutku se dodaje u tijesto i treba li biti još topao? Naime, u opisu pripreme toga nema.

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.