Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 20. travanj 2012.

Zagorske slastice s čvarcima i s cvirkima

Čvarci. Nekad bez njih nije moglo ni jedno kolinje. Čak su davali nadimke sitnoj djeci, Grga Čvarak. A onda su se nekamo izgubili. Kao nezdravi, bogati masnoćom. Pa onda ponovno omiljeni. Najprije uvozni. Onda i domaći, što iz uvozne a što od domaće slanine. Poprilično skupi. Prilika i zanimljiv hepening kako bi se neukim gradskim ljudima pokazalo kako su se nekad cvrli po seoskim dvorištima. 

Za sve to vrijeme vrlo su omiljeni u panonskoj Hrvatskoj, zapadnije istisnuti i prhki poput čipsa, a istočnije sve krupniji, deblji, masniji. Katkad, baš kao nekad, takvim zagrijanim i masnim, vrlo mirisnim, čvarcima još prelijevaju krumpir, kukuruzne žgance, salatu… Katkad pripremaju i paštetu. Ili ih samo samelju u mast te začine solju i paprom ili dodaju i kuhana jaja, paprike… “babice” su je nudile i na Babičinim kolačima, uz domaći kruh.

Čvarci (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Čvarci (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Vrlo su omiljene i pogačice s čvarcima. Krampogače. Nedavno sma ih izložila i na nedavnoj zagrebačkoj izložbi Slatka Hrvatska. Prhke i dizane. Slane i slatke. Zanimljivo je, međutim, da su se na 6. Babičinim kolačima u Đurmancu našli i kolači s mljevenim mesom, sa svinjskim salom, ali i s čvarcima, cvirkima, ocvirkima. Jedan od njih je i među nagrađenima. Više mala zanimljiva jela negoli slastica, rekla bih, zar ne?

Kolač od čvaraka (2. nagrada na 6. Babičinim kolačima, Slavica Strsoglavec iz Pregrade)

Drugonagrađeni kolač na 6. Babičinim kolačima (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Drugonagrađeni kolač na 6. Babičinim kolačima (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci
Tijesto

 • 600 g crnoga pšeničnog brašna
 • 3 žlice ulja
 • 4-5 dl vode
  ½ kocke kvasa
  1 žlica soli
Slavica Strsoglavec sa svojim slano-slatkim stolom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Slavica Strsoglavec sa svojim slano-slatkim stolom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

 

Nadjev

 • 300 g usitnjenih čvaraka poprženih sa dvije glavice luka
 • 4 jaja
 • malo soli
 • malo ulja za preliti

 

Priprema

Tijesto umijesite i razvucite kao za savijaču, staviti na njega nadjev od ustinjenih čvaraka pomiješanih s lukom i jajima. Uvijte tijesto, stavite ga na namašćen lim i pecite na 200 ºC oko 40 min. Na kraju lagano prelijte uljem da tijesto ispuhne.

 

Zelnica od cvirki i krumpira (Brankica Jagić iz Krapinskih Toplica)

 

Zelnica sa čvarcima (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Zelnica sa čvarcima (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

 • 1 kg svježega sira
 • 1 kg krumpira
 • 100 g domaćih cvirki (čvaraka)
 • 2 žlice svinjske masti
  1 kvas
  400 g raženoga brašna
  300 g pšeničnog brašna tipa 850
 • 2 glavice crvenog luka
 • malo ulja i soli po potrebi
 • voda po potrebi
Brankica Jagić ispekla je i zelnicu s ocvirkima (Snimila Božica Brkan / Acumen)

"Babica" Brankica Jagić ispekla je i zelnicu s ocvirkima (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Priprema

Zamijesite tijesto od raženoga i pšeničnog brašna, kojem dodajte kvas, ulje, sol i vodu po potrebi. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Skuhajte zelje, dobro ga ocijedite i narežite na sitnije rezance. Na masti prodinstajte luk da omekša, ali ne smije požutiti. Zelje stavite na luk i nastavite dinstati još 5 min te posolite po potrebi. Krumpir ogulite i skuhajte te ga usitnite kao za pire te dodajte ohlađenom zelju. U tu masu dodajte sitno narezan čvarke. Kada malo odstoji, tijesto razvucite i premažite nadjevom. U lim premazan mašću stavite štrudle i pecite ih na 200ºC oko 45 min.

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

5 komentara

 1. […] Zagorske slastice s čvarcima i cvirkima […]

 2. […] čvarkaši, čvarkuše, krampogača, podačice od čvaraka i različite slane slastice (ni jedni Babičini kolači nisu prošli bez njih!), salenjaci primjerice, zaokruženje cijeloga tog «stola». Poput kotluše, […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.