Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 11. lipanj 2016.

Zagorje 3D Gourmet Experience? Novi proizvod za nove goste!

3d_01naslovnaBlue Sun hotel Kaj, Villa Magadalena i Klet Bolfan u četvrtak 9. lipnja 2016. predstavili su u Mariji Bistrici izuzetno zanimljiv, za hrvatske prilike i pionirski projekt Zagorje 3D Gourmet Experience. Sloganom 3 jedinstvena ambijenta ~ 3 jedinstvena menija ~ 1 potpuni doživljaj! predstavlja začudan tri D: tri destinacije, tri dimenzije doživljaja (očima, mirisom i okusom) i tri turističke mikrolokacije. Jedna od druge udaljena po četrdesetak kilometara odnosno 40-tak minuta vožnje automobilom, uvlače odmah i u (gastro)turistički doživljaj cijeloga Zagorja. Upravo kako i promovirajući svoj visokokvalitetan projekt promoviraju i cijelu regiju.

Novost je zapravo jednostavna: na internetu se virtualno nudi jedinstveni proizvod koji, kupivši jedinstven vaučer, na tri mjesta odnosno u idućih šest mjeseci možete blagovati u tri različita i u svojoj skupini već vodeća mjesta ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kako se radi o stabilnim, uglednim kućama s već prepoznatljivom ponudom, nema bojazni ni o međusobnoj konkurenciji ili da vas neće imati tko poslužiti, da će promijeniti kartu ili cijenu. Štoviše, zasad dio nude i po promotivnoj cijeni. Nitko nije spominjao velika ulaganja i veliku zaradu (zajedno su dosad osim dobre ideje uložili sve skupa možda 15.000 kn za izradu web stranice, pingvine i plakate te prijevode), a niti probleme (najveći im je bio, vjerovali ili ne, kako se formalno raskusurati).

Nova zagorska kuhinja

Novi vrhunski sadržaj u Mariji Bistici, tradicionalnom i najvećem hodočasničkom mjestu u Hrvatskoj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Novi vrhunski sadržaj u Mariji Bistici, tradicionalnom i najvećem hodočasničkom mjestu u Hrvatskoj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zajedno, radi se zapravo o novoj zagorskoj kuhinji, koja se temelji na izvornim, lokalnim kvalitetnim namirnicama, tradiciji i novih kuharskim tehnikama. Trojica majstora chefovaMislav Božić, Marko Futivić i Krešo Hrković uz sommeliere koji će to popratiti pićima – predstavljaju sezonski (proljeće/ljeto i jesen/ zima) kroz bazni, početnički program, moglo bi se reći za srednji sloj Gourmet Discover i zahtjevniji, za napredne i boljestojeće Gourmet Delux kroz menije sa po pet sljedova u svakome od tri restorana.

Uoči predstavljanja kreatori zagorskoga turizma s novinarima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uoči predstavljanja kreatori zagorskoga turizma s novinarima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gourmet Discover (proljeće / ljeto) – cijena po osobi uključuje sva tri restorana: 450 kn, sada promotivno 405 kn.

RESTORAN VILLA MAGDALENA: entre
; plata Janica (domaći sir i vrhnje, šunka, slanina, suhe šljive, kukuruzni kruh…); pureći file u korici od parmezana, pečeno povrće i krumpir, umak od hrena; sladoled od bučina ulja s bijelom čokoladom
.
RESTORAN ACADEMIA: 
entre; kuhano miješano (meso i jetrica koke Hrvatice, špica juneće lopatice, mlado povrće)
; pečena rebra mliječnoga odojka s parenim mladim lukom i jabukama, lisnati krumpir; mousse od šljiva bistrica s čokoladnim biskvitom.
KLET BOLFAN: entre; rezanci od sirovih tikvica u umaku od indijskog oraščića na dehidriranom povrću; svinjski file u vrganjima s organskim uzgojenim povrćem na pari i organski uzgojena heljda; zagorski sirni štrukli s domaćim bagremovim medom i dehidriranim voćem.

Slatki detalji sa astola Kleti Bolfan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Slatki detalji sa stola Kleti Bolfan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gourmet Discover (jesen / zima) – cijena po osobi uključuje sva restorana: 450 kn, sada promotivno 405 kn.

RESTORAN VILLA MAGDALENA: entre
; juha od buče s prženom slaninom i domaćim bučinim uljem
; svinjski file u umaku od vina i šunke, kroketi sa začinskim biljem; zapečeni štrukli u glinenoj posudi
.
RESTORAN ACADEMIA
: entre
; pašteta od pačje jetre, lardo, ikra od pastrve s limetom i matovilcem; ragu od junetine charolais iz našeg uzgoja, tortelini s kestenom
; kravlji sir à la tiramisu.
KLET BOLFAN
: entre; gorični čušpajz lončeka s organski uzgojenim ječmom, suhim mesom i povrćem; iskoštena mlada patka punjena telećim salpikonom i suhim šljivama u umaku od kruške s organskim uzgojenim prosom; 
kukuruzna zlevka s domacćim kravljim sirem, jabukama i orasima na kremi od orašastog voća.

Zeleni dio stola restorana Academia Blue Sun hotela Kaj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zeleni dio stola restorana Academia Blue Sun hotela Kaj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gourmet Deluxe (proljeće / ljeto) – cijena po osobi uključuje sva restorana: 675 kn.

RESTORAN VILLA MAGDALENA: entre; 
krem juha od buče s kroketima od šunke; 
salata s kiselim vrhnjem i ciklom
; teletina s gljivama
; pačja prsa Karizma; 
sladoled od bučina ulja i crumble s kruškama i karamelom.
RESTORAN ACADEMIA:entre
; izbor mariniranog mladog povrća, mrkvica, cikla, špinat, tikvica s bučinim uljem i medom Z zagorskih bregi; hrskavi kašoto s kremom od slanutka i hrskavim špekecom; juha od mladog graška s koprom i domaćim trgancima; 
teleći vrat dugo kuhan u vakuumu, crni grah, pogača s koprivama, umak od šumskih gljiva
; zagorski fakini – izbor trganaca od oraha, badema i lješnjaka, kupine i maline.
KLET BOLFAN:entre
; sirova pašteta od crvene paprike i slanutka na podlozi od svježeg krastavca; dvobojna kremjuha od mlade koprive i mrkve s đumbirom i bučinim uljem; šiškrlini od organski uzgojenoga cjelovitoga pirova brašna s drobljenim šarenim paprom, jabukama i domaćom piletinom; 
teleće rolice punjene korjenastim povrćem i pinjolima na kremi od celera i kruške s parenim ekološki uzgojenim povrćem; torta od domaćeg sira i domaćih jaja sa šumskim voćem
.

Chef Mislav Božić: radicija kuhana novim tehnikama i stavovima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Chef Mislav Božić: tradicija kuhana novim tehnikama i stavovima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gourmet Deluxe (jesen / zima) – cijena po osobi ukljućuje sva tri restorana: 675 kn.

RESTORAN VILLA MAGDALENA: entre; kuhano dimljeno meso s juhom od kelja
; povrtna salata šefa kuhinje; 
svinjski file u muštardi s vrganjima; file jelena, tartar od celera, prosenica
: bučino ulje, čokolada, orasi i mak.
RESTORAN ACADEMIA:entre
; carpaccio od buče, jabučni ocat s ružmarinom, trubice i kozji sir; 
juha od štruklji z crvenom paprikom i domaćim kiselim vrhnjem; 
kobasice s kaduljom i bijelim vinom, pire od graha, gorušica i češnjak; svinjska rebra, pačji batak s mašću, dinstano crveno zelje, krumpir, salatice, vrganji; bistrička gibanica (orasi, jabuke, mak)
.
KLET BOLFAN
: entre
: salama od divljači s domaćim špekom, izborom kravljih sireva i domaći kruh od cjelovitog brašna
; gorična juha s organski uzgojenim ječmom, povrćem i suhim mesom iz lončeka; iskošteni domaći picek punjen mlincima od pirova brašna u umaku od suhih šljiva i korjenastog povrća; organski uzgojena crna slavonska svinja u umaku od vrganja sa žgancima od cjelovitoga kukuruznog brašna, organski uzgojena heljda s povrćem i zelenjava EKO Severa; jabučna štrudla na kremi od vanilije i limuna.

Zagorski stol: tradicija, lokalne namirnice, moderni kulinarski postupci

Sa stola Ville Magdalene: kuhanje kao apstrakno, a ukusno slikanje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sa stola Ville Magdalene: kuhanje kao apstraktno, a ukusno slikanje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Modenizirana tradicija, spoj lokalnoga i globalnoga. Izvedba sve jedna bolja od druge. Sve je i počelo od stola, kako su to zakuhali odlični i iskusni kuhari. Ali tako da uobičajene zagorske gastroteme, regionalni, čak i zaštićeni standardi jedva da su i spomenuti. Zar je bez zagorskih štrukla, zagorskog purana s mlincima uopće moguć zagorski stol? Itekako!

S konferencije za novinare (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

S predstavljanja projekta (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Kako? O tome su na predstavljanju – nažalost, začuđujuće malom broju i “lokalnih” i “nacionalnih” novinara – govorili idejni začetnici projeta: Hrvoje Hudoletnjak, voditelj prodaje Bluesun hotela Kaj; Ivan Petrović, vlasnik restorana Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica te dvojica chefova – Marko Futivić, chef restorana Academia u Mariji Bistrici te Zagorski Ch(t)ef 2015., i Mislav Božić, chef restorana Villa Magdalena.

Pjenušac Centurion iz Bolfanova podruma, kamo su dosjpjele iodlične ocjene Decantera (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pjenušac Centurion iz Bolfanova podruma, kamo su dosjpjele i odlične ocjene Decantera (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Aduti Restorana hotela Villa Magdalena u Krapinskim Toplicama fuzija je tradicionalnih zagorskih namirnica s modernom prezentacijom. Restoran Academia Blue Sun hotela Kaj u Mariji Bistrici poznata je po drugačijom kuhinji i vinoteci te vlastitu vrtu s raznovrsnim povrćem i začinskim biljem. Klet Bolfan na Vinskom vrhu imanje je koje na ekološki način uzgaja voće, povrće te i vino koje je nagradio i Decater, te stadom goveda red angus.

Preko stola do klastera proizvođača

Zelene glazirano povrće iz vlastita zagorskog vrta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zelene glazirano povrće iz vlastita zagorskog vrta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Suradnja triju vodeći zagorskih gastroadresa prvi je korak u stvaranju i klastera proizvođača, koji će, kako smo čuli, proizvoditi ne samo namirnice za kuhanje u tim restoranima nego i za prodaju te za zajednički nastup i u Hrvatskoj, a možda – zašto ne, ako se radi o vrhunskim proizvodima? – i u inozemstvu. U Krapinsko-zagorskoj županiji, na primjer, imaju 9000 OPG-a, među kojima je oko 3000 onih na koje bi se moglo računati, pa mjerodavni sada žele nagraditi odlikaše, pošto su i dosad i financijski poticali mlade poduzetnike, poljoprivrednike i druge kroz različite programe.

Unatoč nacionalnom općem padu sela i poljoprivrede, oni su uspjeli zadržati status quo i ambiciozno planiraju i rast. Dio svega toga su prepoznatljive raznovrsne i sjajno raspoređene, već uhodane gastropriredbe Krapinsko-zagorske županije: 100% zagorsko, Babičini kolači, Štruklijada, Zagorski chef , Stubički oblizneki itd. Dakako, i gostovanja kao što je prošlogodišnje Kluba Gastronaut.

Rast dolazaka i noćenja dvoznamenkast

Župan Željko Kolar: dobri rezultati poslije mnogo truda i uložena novca (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Župan Željko Kolar: dobri rezultati poslije mnogo zajedničkog truda i uložena novca (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iza zagorskog uspjeha, kao je rekao na izravno pitanje župan Željko Kolar, stoje doslovce milijuni. Brendiranje županije, Bajke na dlanu, pokrenuli su 2005., ozbiljno 2006. te sad računaju samo na promociju turističkih sadržaja, otprilike u godinu dana po milijun kuna Turistička zajednica i Županija. A još 1,3 miijuna kuna za različite projekte za usklađivanje razvoja s direktivama Europske komisije. Mogli bismo još nabrajati, ali Zagorci odlaze na svojih pola milijuna kupača, milijun hodočasnika, milijun kupaca i tome slično.

Predano tumačenje što je novo na zagorskom tanjuru: chef Marko Futivić tumači županu, a njegov zamjenik Mario Sili načelniku Marije Bistrice (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Predano tumačenje što je novo na zagorskom tanjuru: chef Marko Futivić tumači županu esdepeovcu Željku Kolaru, a njegov zamjenik Mario Sili načelniku Marije Bistrice hadezeovcu Josipu Miličkom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

No, to uvelike tumači kako se, kad je taman na nacionalnoj i godišnjoj razini sa svibnjem objavljen jednoznamenkasti pad turističkih dolazaka i noćenja, u Mariji Bistrici objavljen je dvoznamenkasti rast Krapinsko-zagorske županije – 41 posto dolasci, a 39 posto noćenja – i to prije negoli krene ljetna sezona slavnih zagorskih toplica i vjerskog turizma. Zagorci su, kako nam reče župšan Kolar, nezadovoljni sa samo 2,7 dana prosječnog zadržavanja, kao i u Zagrebu, pa rade ozbiljno na tome da to produže.

Enogastronomija među 10 najvažnijih strateških turističkih tema

Zamjenica ministra Turizma Martina Jantol: enogastronomija na topl listri strateškog razitka (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zamjenica ministra Turizma Martina Jantol: enogastronomija na razvojnoj top listri strategije turizma (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Zamjenica ministra turizma Martina Jantol, inače iz Stubičkih Toplica, podsjetila je s ponosom kako je Strategija hrvatskoga turizma do 2020. enogastronomiju uvrstila među 10 najvažnjih, temeljnih tema. Istaknula je također kako je Zagorje 3D Gourmet Experience izvrstan primjer zajedništva i usmjerenosti na razmišljanje iz perspektive gosta, jer je ovakva paket ponuda mnogo zanimljivija i atraktivnija od individualnih incijativa pojedinih restorana, te će kao takav motivirati gosta da se duže zadrži u istraživanju Zagorja, znajući da će dobiti cjelovitu sliku i iskusiti, prije svega – kvalitetnu ponudu regije

Spominjala se sinergija i korištenje resursa svih troje suradnika iz tripartitne suradnje, posebice (različiti) prodajni kanali. Martina Kovačić, direktorica hotela domaćina pohvalila se kontinuiranim porastom stranih gostiju iz Austrije, Njemačke, Italija, Slovenije, Poljske, dodajući kako im Koreja donosi čak 80 posto noćeja.

U jedinstvenom projektu tri ljubavi Vlaste Hubicki

Vlasta Hubicki daje izjavu za Oblizeke, po običaju strasnu i kreativnu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Vlasta Hubicki daje izjavu za Oblizeke, po običaju strasnu i kreativnu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Maštovit i poduzetan vlasnik Ville Magdalene Ivan Petrović računa na zajedničku promociju destinacije, ali konačno i ulazak njihovih kuća u međunarodne relevante vodiče koji neće forsirati samo morske nego i hrvatske kontinentalne teme. Dakako, uskoro se mogu očekivati i druge različite ideje, aplikacije itd.

I sama mještanka Marije Bistrice i nasljednica čuvenih bistričkih licitara Zozolly, predsjednica županijske Skupštine Vlasta Hubicki govorila mi je vrlo ponosno o spoju upravo u ovome projektu triju svojih ljubavi. Vjerujem joj, a vama, poštovani čitatelji, preporučujem da provjerite. Možda postanu i vaše, pogotovo poslije kušanja kakvo su nam predstavili srdačni domaćini.

Priželjkujete li gastroavanturu, razmišljate o nezaboravnome daru nekome koga volite, ne zaboravite u podsjetnik pribilježiti: www.zagorje-gourmet.com .

Op. BB: Ovaj tekst nije plaćen!

Objavljeno 11. lipnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/zagorski-chef-2015-marko-futivic%CC%81-do-pobjede-glavnim-jelom-jaje-na-kokos-i-desertom-tko-je-smjestio-vjeverici-15916

http://oblizeki.com/bluesunhotel-kaj-i-zagorski-chef-chef-marko-futivic%CC%81-stopama-chefa-tomislava-kozica-15950

Zagorski hrskavi kašoto chefa Marka Futivića

 

Meso kuhano i meso iz vakuuma na način chefa Marka Futivića

Torta Saher ili Kaj?

 

http://oblizeki.com/gastronauti-u-zagorskoj-jesenskoj-bajci-15967

http://oblizeki.com/tomislav-kozic-i-2013-najbolji-zagorski-chef-12427

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/chef-tomislav-kozic-i-akademia-opisuju-i-posluzuju-zagorsku-kuhinju-na-francuski-5656

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/mislav-bozic-kuhao-bucu-po-receptima-iz-2186-godine-11438

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/7-babicini-kolaci-13-travnja-2013-u-klanjcu-9647

http://oblizeki.com/najbolji-zagorski-strukli-na-struklijadi-i-trezi-put-su-oni-restorana-rody-13216

http://oblizeki.com/6-struklijada-u-mariji-bistrici-13176

http://oblizeki.com/bagremov-med-zagorskih-brega-tako-djevicanski-11901

http://oblizeki.com/aronija-bez-dodataka-nije-fina-ali-je-takva-najzdravija-11955

http://oblizeki.com/meso-zagorskih-brega-oznacuje-zagorskoga-purana-zasticenoga-zemljopisnog-podrijetla-5371

http://oblizeki.com/zagorski-mlinci-sa-zagorskim-puranom-ali-sve-cesce-i-sa-%E2%80%93-spinatom-12055

http://oblizeki.com/zagorski-domaci-mlinci-iz-jertovackog-mlina-obitelji-goricki-7064

http://oblizeki.com/nada-tuckar-i-torta-sahovnica-11-babicine-kolace-rezervirale-svojoj-donjoj-stubici-17903

http://oblizeki.com/zebrano-ispeklo-najbolje-strukle-za-8-struklijadu-18013

http://oblizeki.com/najbolja-pita-na-3-stubickim-obliznekima-marice-kipa-18055

Bagremov med zagorskih brega tako djevičanski!

“Meso zagorskih brega” označuje zagorskoga purana zaštićenoga zemljopisnog podrijetla

Aronija bez dodataka nije fina, ali je takva najzdravija

“Meso zagorskih brega” označuje zagorskoga purana zaštićenoga zemljopisnog podrijetla

Zagorskoga purana u Zagorju najukusnije pripremaju u Mariji Bistrici

Chef Mislav Božić – profesor Baltazar iz Ville Magdalene

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] Zagorje 3D Gourmet Experience? Novi proizvod za nove goste! […]

  2. […] Zagorje 3D Gourmet Experience? Novi proizvod za nove goste! […]

  3. Torta Saher ili Kaj? | Oblizeki# 14.06.2016. u 09:01

    […] torta potječe s izložbenoga i degustacijskog stola s predstavljanja projekta Zagorje 3D Gourmet Experience u Mariji Bistrici. Kreirala ju je ekipa domaćina Blue Sun hotela Kaj kao jedinu tortu za tu […]

  4. […] Fantastični, čisti odmjereni, skladni okusi, a svaki i u svojoj boji, svojem tonu, bili su odlični sami za sebe, a i u raznovrsnim međusobnim kombinacijama. Netko je molio da nekako malo spreme toga za po doma, za nekoga nepokretnog, zamalo radosti. Neka je žena tražila da pogleda etikete na majstorovim posudicama, svojevrsnim slikarskim kušalicama, i nemalo se iznenadila doznavši kako su sve to njegovi domaći pripravci, izvedbe. A ovo zeleno su mljevene bučine koštice, koje su tako maestralno u sliku uskočile bojom i konzistencijom. Uz to, lijepo umotane, nesebično su se dijelile i recepture pa svatko može doma, prema svojim mogućnostima, pripremiti svoj miniperformans. Takve, uostalom chef Mislav Božić redovito izvodi, primjerice za dvoje u osam slijedova. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.