Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Mirodijarnica 25. travanj 2013.

Začinsko bilje ekološki uzgojeno u Prigorju za zelene prijatelje po svijetu

Moj prijatelj i dugogodišnji suradnik chef Robert Slezak, poput mene, radi samo s najboljima, a stvarno samo rijetke još i pohvali.

Jedan od takvih je tvrtka Sakowski d.o.o. Green Friends, od kojih je za svoj restoran nabavljao velike količine svježega začinskog bilja.

Tako su zeleni prijatelji postali važni suradnici na našem događaju Svečanost začinskoga bilja u Krapinskim Toplicama, gdje neće samo predstavljati i prodavati svoje bilje nego ponuditi i slatkiše začinjene njime.

Začinski kućni vrt kreiran u Green Friendsu Sakowski (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Začinski kućni vrt kreiran u Green Friendsu Sakowski (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Green Friends, Sakowski d.o.o., vrlo je mlada tvrtka iz Prigorja, iz Rakovca, Hudovo 5. Mlada je i postojanjem, jer firma osnovana 2007. s proizvodnjom začinskoga bilja krenula je tek 2011., a mlada je i prema onima koji u njoj rade. Osim gospođe vlasnice i direktorice Ruth Sakowski (63), Njemice i naturalizirane Prigorke, i majke i direktorice Nevenke Kencek (54), svi ostali vrlo su mladi. Voditelj proizvodnje Filip Kencek (23) i njegova sestra prodavačica i Katica za sve Katarina (23) studiraju, ona agronomiju a ona germanistiku i pedagogiju. Pomažu i budući zet Domagoj Krajačić (29), starija kći Ivana Kencek-Stilinović (33), a i jedini stalni radnik Tihomir Bračun vrlo je mlad.

Filip Kencek, student agronomije i rukovoditelj proizvodnje (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Filip Kencek, rukovoditelj proizvodnje (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Shvatljiva je ambicija da rade drugačije od drugih te za svoje bilje već imaju ekološki certifikat i, dok svi uvoze, dogovore o izvozu i prije nego što su, na žalost, u naše administracije uspjeli ishoditi sve papire. Imaju i vrlo zanimljiva iskustva i s «gradnjom» plastenika koji su bili tako pedantno postavljeni da su neki u njima vidjeli čvrste objekte!

Direktorica Nevenka Kencek s ponosom pokazuje neke od sačuvanih najstarijih matičnjaka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Direktorica Nevenka Kencek s ponosom pokazuje neke od sačuvanih najstarijih matičnih biljaka u njihovu plasteniku (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Bilo kako bilo iz tri lađe odnosno ukupno 1000 kvadrata zatvorenoga prostora s rol-stolovima, automatskim zalijevanjem, energetskom zavjesom, ventilatorima koji pomažu pri grijanju i hlađenju, sijačicom i sličnim proizvodnim novotarijama, ovisno o tržištu, mjesečno mogu isporučiti i 50.000 teglica bilja.

Krasne zdrave lončanice bosiljka, tek dio interijela plastenika (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Krasne zdrave lončanice bosiljka, tek dio interijela plastenika (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Nude više od 40 različitih vrsta od najobičnijih poput peršina, vlasca ili bosiljka do egzotičnih poput mente čokolade, mente jagode, mente ananas, kadulje ananas, medene kadulje, bosiljka cimet, bosiljka limun itd.

Majčina dušica s aromom - naranče (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Majčina dušica s aromom - naranče (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Bilje prodaju u Bauhausu, na trešnjevačkom placu i u prizemlju šoping centra Cvjetno. Njihovo bilje možete uzgajati dalje, ali i držati ga negdje pri ruci, kao da imate vlastiti kućni vrt, za kuhanje, dok ga ne potrošite. Uz to, kreiraju i zanimljive mirisne vrtiće koji, uz začinsku, imaju i posve estetsku ulogu.

U plasteniku (slijeva nadesno) Božica Brkan, Katarina Kencek, Robert Slezak, Filip i Nevenka Kencek (Fotografija Oblizeki)

U plasteniku (slijeva nadesno) Božica Brkan, Katarina Kencek, Robert Slezak, Filip i Nevenka Kencek (Fotografija Oblizeki)

Rado bi kreirali bilje i sami, uostalom dio su bilja umnožili iz okolice, iz obližnje šume i s brda, samo da se domognu vremena, jer nije mala obveza kada uložite u nešto tri milijuna kuna.

Katarina Kencek prodaje začinsko bilje Green Friends Sakowski u prizemlju šoping centra Cvjetno (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Katarina Kencek prodaje začinsko bilje Green Friends Sakowski u prizemlju šoping centra Cvjetno (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vodeći me po još nedovršenoj krasnoj okućnici s obiteljskom kućom s pesekima i plastenicima pod šumarkom, pripovijedaju kako i što vide u susjedstvu, a ja mislim kako bi baš bilo divno otputiti se u Prigorje na izlet u veliki začinski vrt i na zakusku krasno začinjenu biljem koje nikada dosad ne da nisam ni kušala nego o njemu nisam ni čitala… Čak ni na internetu!

Tako sam shvatila ushit prijatelja Green Friendsa čim sam na fejsu objavila gdje sam bila.

Objavljeno 25. travnja 2013.

Preporučujem srodne teme:

http://www.green-friends.hr

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-zavrsila-s-raskosi-zacinskim-biljem-na-stolu-9924

http://oblizeki.com/jagode-s-cokoladom-i-melisom-u-pjenuscu-s-vuglec-brega-s-metvicom-9997

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/kolacici-u-koje-je-umijeseno-cijelo-polje-zacinskoga-bilja-10040

http://oblizeki.com/toplice-hotel-ili-velika-kuca-za-male-i-neodoljive-oblizeke-9968

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-kao-subotnji-izlet-u-krapinske-toplice-9853

http://zpress.hr/svecanost-zacinskoga-bilja-u-krapinskim-toplicama/

http://www.krapinske-toplice.hr/opcina-dogadanja/svecanost-zacinskog-bilja-27.-travnja-2013.-u-toplice-h.html?Itemid=67

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

http://oblizeki.com/slasti-samonikloga-bilja-u-proljece-1-1495

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

  1. […] Začinsko bilje ekološki uzgojeno u Prigorju za zelene… […]

  2. […] Začinsko bilje ekološki uzgojeno u Prigorju za zelene… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.