Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastro(s)pis 6. prosinac 2011.

Za maslinu samo neodređeni oblik

Rečeno modernim hrvatskim, maslina je in. Em sadimo više stabala, em je blago povećana potrošnja maslinova ulja, a kako mu se pripisuju i ljekovita svojstva, mnogi vrlo rado čitaju i popularne i znanstvene tekstove o toj višetisućljetnoj biljci i njezinu čudesnu plodu.

Dakako, u receptima o mediteranskoj prehrani sve pliva u maslinovu ulju, a pritom se nerijetko jezično posrće. U jednoj te istoj knjizi nailazimo na oblike maslinovoga i maslinova ulja, baš kao i na oblike  suncekrotovoga i suncekrotova ulja.

U Večernjim bajkama o hrani (Bajke o ribi, školjkama i žabama) poznatoga pisca Veljka Barbierija u receptu o filetiranoj oradi s prženom ciklom nailazimo i na ovu rečenicu: “Pržite ribu na naglo na vrelom miješanom maslinovom i suncokretovom ulju dok fileti ne zazlate s obje strane.” U  pojedinim receptima u toj knjizi naveden je i ispravan oblik maslinovu.

Kušanje ulja na splitskome dijelu projekta Hrvatska, zemlja maslinovog ulja, koji je pohvalno kružio zemljom i inozemastvom promovirajući maslinovo ulje, ali kojega bi, dakle, također, kao što piše jezična kolumnistica Oblizeka maja Matković, valjalo jezično standaridzirati

Kušanje ulja na splitskome dijelu projekta Hrvatska, zemlja maslinovog ulja, koji je pohvalno kružio zemljom i inozemastvom promovirajući maslinovo ulje, ali kojega bi, dakle, također, kao što piše jezična kolumnistica Oblizeka Maja Matković, valjalo jezično standardizirati

Oblici suncekretovom i maslinovom posvojni su pridjevi koji završavaju na -ov i sklanjaju se kao neodređeni pridjevi po imeničkoj sklonidbi, a u hrvatskome standardnom jeziku tome je tako i s posvojnim pridjevima na -ev i -in. Stoga bi u receptima, a i drugdje, dosljedno trebalo pisati maslinovu, suncokretovu, palminu ili npr. konopljinu, a ne konopljinom ulju. U nedavno objavljenoj knjizi o maslini, Maslina i maslinovo ulje ‒ Božji dar u Hrvata, u receptima je dosljedno upotrijebljen neodređeni oblik posvojnoga pridjeva koji, dakakao, glasi maslinova ulja.

Ako već toliko ulažemo u masline posljednjih godina, potrebno je i malo se potruditi pa taj doista Božji dar i jezično standardizirati.

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

5 komentara

  1. […] U nabrajanju i opisu sorata iz drugih maslinarskih područja još je izraženije jezično bogatstvo jer se navode i sinonimi za svaku od njih. Tako se za sortu dužicu navode ovi sinonimi: mudara, velika lastovka, orgula, samorest, krivaja, krivulja, mašjun, barkinja, puljiška, barakokula, španjolka, talijanka, duška, krfkinja, lastovka, španjolica, kaprijeska, ladrunka, kalamta i murgača. Svojedobno, usprkos protivljenju agronomskih stručnjaka, u prilogu Vrt Večernjega lista zauzimali smo se za pisanje sorata malim početnim slovom, a tako se one pišu i u Matičinu Hrvatskome pravopisu pa ističem da podupiremnačin njihova pisanja u ovoj knjizi. […]

  2. Živi Selo# 17.08.2015. u 03:49

    […] U nabrajanju i opisu sorata iz drugih maslinarskih područja još je izraženije jezično bogatstvo jer se navode i sinonimi za svaku od njih. Tako se za sortu dužicu navode ovi sinonimi: mudara, velika lastovka, orgula, samorest, krivaja, krivulja, mašjun, barkinja, puljiška, barakokula, španjolka, talijanka, duška, krfkinja, lastovka, španjolica, kaprijeska, ladrunka, kalamta i murgača. Svojedobno, usprkos protivljenju agronomskih stručnjaka, u prilogu Vrt Večernjega lista zauzimali smo se za pisanje sorata malim početnim slovom, a tako se one pišu i u Matičinu Hrvatskome pravopisu pa ističem da podupiremnačin njihova pisanja u ovoj knjizi. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.