Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 17. lipanj 2015.

Za ljetno osvježenje – fini sok odnosno sirup od višnje maraske na Sanjin način

Ako vam je dosadilo od krasnih višanja, pogotovo ako su maraske, iz vlastita vrta pripremati klasičan višnjevac ili kolače od višnje poput torte sa sirom ili savijaču, predlažem da kušate napraviti sirup kakav sam nedavno imala priliku kušati u Korivnici kod Pernjakovih. On će vas dugo podsjećati na raskošno crveno zrelo voće.

Ponudili su nam sok od višnje  se njime da se njime osvježimo na soareji književnika, na predstavljanju knjige “Čuvari sna” Đure Vidmarovića u Koprivnici. Rječnički. soareja je (prema fr. soirée, lat. serus kasni) večer; večernje društvo (ili: posijelo), večernja priredba, manje ambiciozna od salona. A tako je tribinu Književno zrcalo Podravsko-prigorskog Ogranka Društva hrvatskih književnika u vinotekci Bonum književnika Darka Pere Pernjaka nedavno, za tople lipanjske večeri, nazvao sam književnik i književni kričar Đuro Vidmarović. Svidjelo nam se druženje petnaestak zanimljivih ljudi koji vole književnost i druženje.

 

Sanja i Darko Pero Pernjak nazdravljaju svojim sokom od višnje (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sanja i Darko Pero Pernjak nazdravljaju svojim sokom od višnje (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iako smo bili u vinoteci, uglavnom svi za osvježenje odabrasmo krasan sok od višnje, sirup zapravo. Krasne je boje, a vrlo ukusan. Sanja, supruga književnika i trgovca vinom Darka Pernjaka, otkrila mi je i recepturu. Gotovo klasičnu:

Poslužiše koprivničke pogačice s koprivama i sok odvišnje (Snimio Miljenko brezak / Oblizeki)

Poslužiše koprivničke pogačice s koprivama i sok odvišnje (Snimio Miljenko brezak / Oblizeki)

Uberite višnje, po mogućnosti jako crvene i zrele, marasku najbolje, otkinite im peteljke i operite ih, a zatim ih stavite u posudu i tek lagano pokrijte vodom. Zatim ih gnječite rukama da koštice isplivaju pa ih pokupite. Dodajte im limunske kiseline, Sanja to čini odokativno, kako kaže, a preporučuje na 10 l soka oko 200 g limunske kiseline. Ostavite da odstoji 24 sata. Zatim procijedite istisnuvši još višnje. Na svaku litru soka Sanja dodaje po 1 kilogram šećera. Potom prokuha odnosno zagrije do vrenja, obere pjenu po površini. Ostavi preko noći da se ohladi, pa hladnim napuni boce. Razrjeđuje po ukusu. To je zapravo sirup, sličan onome kako se pravi od bazge.

Maraske na drvetu u zagrebačkome dvorištu moje tetke Ane Rožić (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Maraske na drvetu u zagrebačkome dvorištu moje tetke Ane Rožić (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 17. lipnja 2015.

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/visnjevac-orahovac-vocni-pijani-lonac-%E2%80%93-najbolji-oni-koje-napravite-sami-2660

http://oblizeki.com/orehnjaca-s-divljim-tresnjama-mirice-sinkovic-iz-donje-stubice-10099

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/aronija-bez-dodataka-nije-fina-ali-je-takva-najzdravija-11955

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-kao-subotnji-izlet-u-krapinske-toplice-9853

http://oblizeki.com/zelena-magma-iliti-zelena-magma-ili-diktatura-velikih-slova-8370

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.