Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo, Piće 12. veljača 2013.

Vruća kava kraljice Anne u budimpeštanskom caffeu Anna: duga, sa šlagom, Baileysom i amarettom

Pripremam za zagrebački Čokofest, u srijedu 13. veljače 2013. točno u podne na Trgaču, priču o čokoladi u starim receptima. Zapravo sam najviše pod dojmom čime se sve čokolada zamjenjivala u jelima i pićima dok je još bila skupa i dok se s kraljevskih dvorova jedva spustila u domove bogataša i kavane namijenjene boljestojećima u vrijeme kada je damama iz njih iznošena van, u kočije.

Gledati to iz pozicije nekoga tko ne samo da kavu može ponijeti van, jer je tako zapakiraju, nego nekoga tko može ne samo u kafiću ili kavanici nego iz automata bilo gdje odabrati vruće osvježenje, sve do dva ili tri ili ne znam koliko u jedan, čovjeku je neshvatljivo.

Maštovita karta izx budimpeštanskoga kafea (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Maštovita karta iz budimpeštanskoga kafea (Snimila Božica Brkan / Acumen)

 

Vruća pića puna mirisa i okusa

 

Dok biraš hoćeš li capuccino ili kaputziner, macchiato, obični espresso, hoćeš li dugi ili kratki, hoćeš li bez šećera ili s bijelim odnosno smeđim šećerom ili s nekim od sladila ili čak stevijom, neshvatljivo ti je koliko se toga zbilo u zapravo tako kratko vrijeme otkad su iz svojih egzotičnih postojbina čokolada i kava dospjele na Stari kontinent, u zapravo mnogo kraćem vremenu od tri, četiri ili pet stoljeća, jer se njihova potrošnja ubrzano, sve ubrzanije širi tek u moderno vrijeme, kada se neprestano smišljaju novi načini i razlozi potrošnje, novi proizvodi, nova promocija, a i kombinacije novih okusa od kojih su meni kombinacije tipa kava i čokolada zajedno najgroznije. Iako djelovanje kofeina i teobromina i tih kojekakvog baš volim, draže su mi kombinacije i jednoga i drugoga, dakle i vruće čokolade i vruće kave, ne računajući ice coffee, s malo mlijeka ili vrhnja, finih likera…
Irish coffee s finim whiskyjem, Mexican coffee s likerom kahlua, Jamaican coffee s likerom primjrrice Tia Maria, Cafe italiano s amarettom… Moji Poljaci imaju kawu staropolsku opijaju s najboljom svojom wódkom… Mnogo toga ovisi o omjerima. Na to osobito skrećem pozor da vas ne prevari. Pogotovo ako se u šalici, sve češće, nađe više kombinacija.

Moje kraljevsko piće u karti... (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Moje kraljevsko piće u karti... (Snimila Božica Brkan / Acumen)

U Budimpešti me je, primjerice, oduševio nevelik kafeić Anna, blizu tržnice, koji uz pokoje jednostavno jelo, zabš z aturiste, nudi i baš takva pića koja griju. Cijele pasaže kave s alkoholima. Odaberete li, primjerice, poput mene, Anna Queen, odabrali ste dugu kavu sa šlagom u kojoj ima i Baileysa i meni neusporedivim amaretta baš kraljevskoga okusa.

... i moje kraljevsko piće preda mnom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

... i moje kraljevsko piće preda mnom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Irska kava, dakako, s irskim whiskyjem

 

Žalim jedino što se i očito zbog brzine i u finijim lokalima izgubilo posluživanje pred gostom, da se primjerice za Irish Coffee u vatrostalnu čašu s drškom i na stalku uspe obično smeđi šećer te utoči 0,3 dl dobroga irskog whiskyja, npr. Jamisona. Zatim se čaša zagrije okretanjem na plameniku tako da se whisky zapali, utoči se  vruća filtrirana kava, sve dobro izmiješa pa se preko okrenute žlice utoči hradno zgusnuto slatko vrhnje tako da ostane na površini kave.

Nesvakidašnja vruća egzotična pića (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Nesvakidašnja vruća egzotična pića (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Žalim također što u nas nema izbor onoga što obje naše K. und K. prijestolnice, dakle Beč i Budimpešta nude, aromatizirana vruća oliti vrela pića s kombinacijama kakve ja, istina, nikad ne bi odabrala, ali baš volim da se nude, primjerice aromatizirana vruća čokolada s marcipanom, vruća čokolada s karamelom, vruća čokolada s jagodama, vruća čokolada s kokosom, vruća čokolada s poprženim lješnjacima, ponekad i s maštovitim imenima, i volim ispričati drugima od njima. Možda tko voli pa poželi…

 

Objavljeno 12. veljače 2013.

Preporučujem slične teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/kuhano-vino-bez-cirkusiranja-8894

http://oblizeki.com/grog-jos-bolje-pravi-svedski-glog-zagrijat-ce-vam-cijelu-dusu-8884

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

8 komentara

  1. […] Vruća kava kraljice Anne u budimpeštanskom caffeu Anna:… […]

  2. […] Vruća kava kraljice Anne u budimpeštanskom caffeu Anna:… […]

  3. […] Vruća kava kraljice Anne u budimpeštanskom caffeu Anna:… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.