Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 8. rujan 2018.

Vrganji u krem i zagorskoj juhi chefa Marka Živaljića

Ako ne na svom placu, na fejsu gljivara i kuhara vidim da su krenuli vrganji. I svaki put ispočetka tobože novi, tobože najbolji, a u većini slučajeva recepti presaturirani svim i svačim da mi je žao jadnih vrganja što im sve rade.

Zato me svaki put oduševi chef Marko Živaljić u svom donjostubičkom Majsecovu mlinu ili spajajući stvarno namirnice iz okolice, moderne ideje iz kuhinje i nutricionistike i – jednostavnost. Njegova briga za gosta, što zbog učestalih alergija ili odbijanja, počne od toga da primjerice uglavnom izostavlja češnjak ili ga u sezoni zamjenjuje medvjeđim lukom, a luk uglavnom porilukom, pšenično brašno uglavnom zamjenjuje onim od bijeloga kukuruza i tako redom.

Chef Marko Živaljić u kuhinji svoga Majsecova mlina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Chef Marko Živaljić u kuhinji svoga Majsecova mlina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Rado će vam otkriti što kako priprema, a standardi su mu temeljni toliko da misli kako nema potrebe izrecitirati vam sastojke. Sudeći po oduševljenju gostiju i profesionalnim priznanjima, rado i improvizira, ovisno o tome što mu je od namirnica na raspolaganju i pogotovo ako već poznaje ili mu kažete ukus, želje i dijagnozu, primjerice da ste dijabetičar, celijakičar i sl. Uz zelenu te krem juhu od tikvica, juha od vrganja najpopularnija je juha njegova restorana.


Krem juha od vrganja na način chefa Marka Živaljića

Juha od vrganja (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Juha od vrganja (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Prodinstajte malo sitno sjeckanog luka. Dodajte sitno narezane vrganje. Kada su luk i vrganji dinstani, zalijte mješavinom od pola vode od pola mlijeka te začinite solju i paprom. Dodajte i 1 (najbolje svježi!) lovorov list, a tko voli aromatičnije imalo majčine dušice i drugih začina prema želji. Kad prokuha, ostavite da kuha tek nekoliko minuta. Od maslaca, mlijeka i malo brašna umutite bešamel te ga polako dodajte u juhu. Na kraju dodajte i malo (vrlo malo!) vrhnja za kuhanje. Ako želite više vrhnja za kuhanje, smanjite količinu mlijeka. Prema želji posve na kraju kuhanja juhi možete dodati i malo kiselog vrhnja ili 1 žličicu kiselog vrhnja možete dodati na vrh tanjura juhe.

Koliko Zagorci vole gljive, pokazuje i detalj veza gljivarice Nade Tučkar, koja se vrlo uspjelo ogledala i na natjecanjima u pripremi tradicionalnih jela i kolača (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Koliko Zagorci vole gljive, pokazuje i detalj veza gljivarice Nade Tučkar, koja se vrlo uspjelo ogledala i na natjecanjima u pripremi tradicionalnih jela i kolača (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ako nema dovoljno svježih ili ih uopće nemate, možete svježe zamijeniti sušenim vrganjima. Oni pojačavaju okus juhe, ali morate paziti ako koristite i svježe i sušene da su sušeni mnogo tamniji. Možete iskoristiti i vodu u kojoj ste sušene vrganje namakali.

Možete koristiti i zamrznute vrganje. Chef Živaljić, inače i sam gljivar, zamrzava ih ubrane u sezoni, očišćene i zamrznute bez blanširanja i dinstanja. Njemu trebaju i svježi, a izvan sezone i zamrznuti i sušeni za mnoga jela. Ljeti, primjerice, ne kuha omiljenu zagorsku juhu, a zimi je nezaobilazna i to s vrganjima.

Zagorska juha s vrganjima na način chefa Marka Živaljića

Sušeni zagorski vrganji (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sušeni zagorski vrganji (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Iskoristi komade sušenoga što mu, kaže, ostane u kuhinji: sušenu šunku, vratinu, budžolu, pršut (kaže: Zagorci se neće buniti!). Ne koristi nikako kobasice, kulen i slično, ali obavezno špek, pa i kožu sa slanine, najbolje domaće. Sve nareže na kockice, a jednako tako mrkvu i krumpir. Sitno sjeckani luk prodinsta, pa mu doda kockice sušenoga i kockice mrkve, malo poštauba odnosno pospe pšeničnim brašnom – ne stavlja klasičnu zapršku – i doda crvene paprike (slatke, a tko voli može i ljute), vrganje (obično sušene ili zamrznute), vino (graševinu ili obično domaće) kako bi alkohol ispari o te vodu. Sve prokuha, pa doda i sirovi krumpir narezan na kockice, koji juhu ugusti. Ni zagorskoj juhi chef Marko ne dodaje češnjak, a tko smije i tko osobito voli, može. Prema potrebi dosoli i dopapri.

Sepet gljiva ubranih u zagorskim šumama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sepet gljiva ubranih u zagorskim šumama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 8. rujna 2018.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/domaca-juha-premocno-ispred-kupovne-21509

http://oblizeki.com/nove-krem-juhe-u-neobicnim-kombinacijama-mrkva-i-dumbir-cesnjak-20882

http://oblizeki.com/strepice-z-vrganji-beracice-gljiva-nade-tuckar-13052

http://oblizeki.com/orzoto-s-kuhanim-susenim-buncekom-na-nacin-chefa-marka-zivaljica-fantastican-19932

Dani vrganja u Babrige

http://oblizeki.com/gastroradionica-oblizeki-preporucuju-bucino-ulje-ulje-koje-dolazi-7913

http://oblizeki.com/bucino-ulje-ima-buducnost-a-nema-ogranicenja-ni-na-europskom-ni-na-svjetskom-trzistu-8038

http://oblizeki.com/bucnica-je-postala-vise-od-kolaca-nadjevena-bucama-10666

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-buca-bucino-ulje-3457

http://oblizeki.com/bucijada-bucu-privremeno-dovodi-na-menuje-ivanicgradskih-restorana-pekarnica-slasticarnica-i-pizzerija-3515

http://oblizeki.com/varivo-od-buce-posluzeno-u-jusniku-buci-3548

http://oblizeki.com/buca-na-menuju-roberta-slezaka-zaista-postala-velicanstvo-3405

http://oblizeki.com/fantasticna-zimnica-od-buce-bucina-ulja-i-bucinih-kostica-iz-smocnice-chefa-roberta-slezaka-4196

http://oblizeki.com/hokkaido-tikva-nadjevena-tradicijom-i-mastovitim-inovacijama-dobrile-kezele-3606

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.