Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Knjige 26. srpanj 2016.

Vrbovečka kuharica I.

vrbovec_01naslovnaPribližava se jedna od najstarijih gastropriredbi u nas Kaj su jeli naši stari, pa stoga podsjećam na prošle jeseni objavljenju Vrbovečku kuharicu I., koju je uredila Sanja Prijatelj, a u kojoj su predstavljene Udruge žena koje redovito, kuhajući, sudjeluju i na vrbovečkoj priredbi s tradicijskim jelima grada i vrbovečke okolice.

Pišući o trendu lokalnih kuharica objavljenih 2015., pa i u nastavku 2016., nikako nisam mogla zaobići Vrbovečku kuharicu I., predstavljenu na prošlogodišnjoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari, jednoj od pionirskih gastropriredbi u nas. Vrbovec, naime, već punih 35 godina organizira tu, sada turističko-kulinarsku manifestaciju Kaj su jeli naši stari, ali se, pisala sam o tome, prezentirana jela nažalost nisu šire uhvatila čak ni u lokalnih ugostitelja.

S predstavljanja Vrbovečke kuharice I. u vrbovečkom parku potkraj kolovoza 2015. (Fotografija MIljenko Brezak / Oblizeki)

S predstavljanja Vrbovečke kuharice I. u vrbovečkom parku potkraj kolovoza 2015. (Fotografija MIljenko Brezak / Oblizeki)

Možda ih napokon nadahne vrlo dobro napravljena Vrbovečka kuharica I., što hoće reći da će biti i nastavaka. Naime, uoči kasnoljetne priredbe Pučko otvoreno učilište Vrbovec priredilo je neveliku, ali izuzetno zanimljivu izložbu o vrbovečkoj tradicijskoj kuhinji Muzejska kuhinja autorica Sanje Prijatelj i Mirjane Ivanušić. Sanja Prijatelj, po mojem bezrazložno, prigušila se kao autorica knjige s receptima žena iz vrbovečke okolice, ali se iskazala uređenjem kuharice. S velikim veseljem očekujem nastavak zeca u vrhnju, kukuruzne torte s pekmezom od šljiva i drugih ljepota koje su se mogle kušati i na prošlim vrbovečkim gastropriredbama.

Božica Brkan sa Sanjom Prijatelj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Božica Brkan sa Sanjom Prijatelj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Vrijedno je podsjetiti kako je nova kuharica utemeljenija u samu priredbu neusporedivo više od prve objavljene 1997. uz Kaj su jeli naši stari Jela vrbovečkoga kraja Zlatana Nadvornika. i ta je bila oslonjena na vrbovečki PIK, recepte s priredbe, ali i na Domaćinsku školu koja je djelovala u Lovrečina Gradu od 1925. do 1940., dakle otvorena je tri godine prije glasovite domaćinske škole u Zagrebu. Starinska jela naših prabaka baka i majki školovanih na način te škole, predstavljena su i kroz iskustvo časne sestre Laurencije, polaznice zadnje generacije učenica iz 1940., u vrijeme objavljivanja kuharice domaćice biskupa Đure Kokše.

Naslovnice obiju vrbovečkih kuharica objavljenih u razmaku od dvadeset godina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Naslovnice obiju vrbovečkih kuharica objavljenih u razmaku od dvadeset godina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U razmaku od gotovo dva desetljeća, osim drugačijega dizajna, inaugurirani su i drugačiji stavovi prema hrani i tradiciji, poput primjerice onaj Branka Ognjenovića, akademika kulinarstva u uvodu, kako kaže, o istinskom i vrhunskom gurmanskom užitku koji mogu priuštiti samo jela od svježih prirodnih namirnica. Međutim, rado pohvaljujem popis žena iz čak petnaest skupina čiji su recepti objavljeni u knjizi te u tekstu korištenje lokalizama grada Vrbovca i okolnih mjesta i sela te da se bez čistunstva koristi i biber i papar ili ajmprem, zafrik i zapršku, protvanj i protvan i slično. Također, pecivo pletenica je kečka, neka pogača krvajica, a, ako ste radoznali, sami istražite što jesu primjerice trenec ili šmargla.

S izložbe (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

S izložbe (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na suvremen način predstavljena tradicijska prehrana vrbovečkoga kraja zacijelo će nadahnuti ne samo sve one koji na prijelazu iz ljeta u jesen pohode Vrbovec upravo ponukani motivom kušanja nečega iz davnina.

Publika je bila vrlo zainteresirana i na predstavljanju knjige (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Publika je bila vrlo zainteresirana i na predstavljanju knjige (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Vrbovečka kuharica I. pri tome predstavlja kuhinju riječima Sanje Prijatelj kao srce doma, tumači što se jelo, gdje, kako se kuhalo i u kakvu posuđu. Zacijelo vrijedi da ostane zabilježeno i za one koji nisu u vrbovečku kuhinju pobliže upućeni, pogotovo dobrim fotografijama Ive Lulić. Jedva čekam nastavak odnosno Vrbovečku kuharicu II. Priželjkujem je i Vrbovčanima i nama već ove jeseni.

Predstavljam iz knjige peru, vrbovečku dakako.

Pera (Ana Marenčić, Udruga žena Ruka mira, Preseka)

Stranica iz knjige s vrbovečkom perom

Stranica iz knjige s vrbovečkom perom

Sastojci

 • 0,5 l domaćeg mlijeka
  70 dag brašna
  2 prstohvata soli
  ½ germe
  1 žlica šećera
 • Nadjev
  2 dl vrhnja
  80 dag sira
  2 žlice oštrog brašna
  1 jaje

Priprema

Staviti germu u deciliter mlijeka, pošećeriti sa žlicom šećera i ostaviti da se digne. Kad se germa digne, staviti je u brašno, dodati ostatak mlijeka i sol te zamijesiti glatko tijesto koje mora odstaajti pola sata. Nakon toga na loparku (lopatica za stalvjanje pere u krušnu peć) razvaljati tijesto u okrugli oblik pere. Sir zdrobiti vilicom, dodati jaje, brašno, sol i vrhnje te izmiješati toliko da nadjev bude maziv. Nadjev razmazati na pripremljeno tijesto i zavrnuti rubove tijesta. Priprmeljenu peru preliti vrhnjem i lagano razmazati preko nadjeva. Pera je pečena kada preliveno vrhnje poprimi svijetlosmećkastu boju. Prava pera se peče u krušnoj peći, ali se može ispeći i u rolu.

Objavljeno 26. srpnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/lokalne-kuharice-hit-samo-lokalnih-sredina-17730

http://oblizeki.com/reprint-velike-gradanske-kuharice-zlatke-sudete-iz-1922-16105

http://oblizeki.com/slasticama-kroz-sisak-i-kroz-godinu-brankica-iris-vodi-sretno-strpljivo-i-uspjesno-17763

http://oblizeki.com/uz-uskrs-goranska-jela-vezamska-nadela-17692
http://oblizeki.com/loparka-ili-prigorska-perica-najbolja-medu-tenkim-gibanicama-842

http://oblizeki.com/strepa-s-orasima-odlican-prigrizak-uz-pice-13143

http://oblizeki.com/greblica-tenka-gibanica-rudarska-10841

http://oblizeki.com/cetvrti-dan-pere-nagradeno-cak-deset-vrijednih-domacica-15232

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

 1. Nada Mišulin# 31.07.2016. u 19:00

  Draga Božica,neponovljivi ste u širenju tradicionalnih recepata.Uživam svaki puta ali šteta što nemogu sve isprobati.Svako dobro želim.

 2. […] dobro napravljena Vrbovečka kuharica I.  dobila je svoj nešto drugačiji nastavak – Vrbovečku kuharicu II., sa 256 stranica gotovo […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.