Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 12. travanj 2012.

Vodenjaci ili puna usta zavodljiva šarma i okusa iz dalekih starina

Na zagrebačkoj Slatkoj Hrvatskoj, izložbi tradicijskim slastica 30. ožujka 2012., svima su se bez ostatka jako svidjeli vodenjaci. Križani su kao pozivnicu na svoj rujanski festival slastica Kriški oblizeki napekli desetak izvrsnih kolača, ali su mnogi pitali baš za vodenjake: što je to, kako se rade?

Bili su prhki, puni okusa, izdaleka podsjećajući na salenjake a odmah se vidjelo da je to ipak nešto drugo.

Posebno za izložbu ispekla ih je gospođa Danica Posavec (86) iz Križa, baka načenice općine Ivane Posavec Krivec (i talentirane mlade kolačarice Maje Posavec!) svekrva njezine mame Nade Posavec, rođene Grden u Okešincu. Zapravo ih je trebala peći Nada, ali čim su baku Danicu zamolili za njezin starinski recept, ona ih je, ne budi lijena, odmah i – ispekla.

Kako? Zašto su tako dobri?


Nada Posavec
mi je prepričala postupak g. Danice našim kekavskim jezikom:

Vodenjaki se delaju od domače masti i sve se meri na šalice. Se ti zavisi kulka ti je šalica. Moja svekrva meri na one starinske kej imaju po pol litre. I toga ti onda fest zide, nekoliko vekše protvajnov, dupkom puna zdela ona starinska z rebrima.

A kej ti treba? Treba ti jena i pol šalica masti, čvrsto stanjene, bele, i tri i pol šalice brašna, oštroga. I to se ruli bar pol vure. Onda se zeme malo brašna i pomeša se z suvu germu i malo soli i sve se to pomeša i deneju se tri žutanjka da se testo poveže. Prije se je mesilo z frišku germu pomešanu z malo mleka i žličicum šećera da se digne i onda se je to dodavalo da se testo dodela. Dosta ti je da se ne prima za ruku. Ak je prečvrsto, dodaš malo mleka, a ak je premeko, još malo brašna. Napraviš grudu, kej sako testo, i metneš ju v platnenu krpu jel v vrečicu i potopiš v mrzlu vodu. Kad se dost digne, onda vidiš, samo se preokrene. Računaj da bu to za jedno vuru do vuru i pol. Naj se bojati, niš ne vpije vodu vusebe. Onda drvenu desku za razvlačenje testa pobrašniš i testo razvalaš z mlinčenjkom na pol centimetra debljine, jer ti ono nadodojde, i režeš četverokute 10 cm x 10 cm. V jen čošek deneš filu, pol male žličice, i prefrkneš i preklopiš, dobiš trokut i onda formiraš v kiflicu i malo pritisneš da se prime da ti fila nejde van. Onda metneš peč, niš ne moraš protvanj ni soliti ni pobrašniti. Kad su pečeni, vodenjake još vruče metneš v štaub šečer kej si zmešala s vanili šečerom.

To ti se je peklo za Božič, gda je bilo friške masti i gda je bilo fest zima da je mogla biti ona čvrsta. I vodejnaki su mogli stati, al nisu, kej su se, kej i sad, mam pojeli.

 

Glavni na slatkom kriškom vugliču (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Glavni na slatkom kriškom vugliču (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Već sam 1996., na trećem ocjenjivanju na slatkome kriškom festivalu među tradicijskim slasticama uočila vodene kifle sada, na  žalost, pokojne Katarine Drempetić iz Obedišća i vodene kiflice Nikoline Šantić iz Križa, a godinu kasnije i vodenjake Marice Bahlen iz Okešinca, koju čitatelji Oblizeka zacijelo pamte i po pletenici i  po macancima. Sve sam ih kao Slatku Moslavinu, kao nešto što valja iz dobre prošlosti zabilježiti za budućnost, pogotovo jer se tih godina prestala održavati i kriška slatka priredba, predstavila i u svojoj zavičajnoj čitanci Oblizeki – Moslavina za stolom.

Rječnici propustili kolače vodenjake

Detalj veza s izložbenoga stola Kriških oblizeka na zagrebačkoj Slatkoj hrvatskoj (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Detalj veza s izložbenoga stola Kriških oblizeka na zagrebačkoj Slatkoj hrvatskoj (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

I poslije su ih žene također pekle, ali “zagrebački” vodenjaci gospođe Posavec više su nego ogledni. Priča su za sebe kako se s jednostavnim namirnicama i tijestom bez šećera mogu postići zanimljivi rezultati. Ne dvojim, zahvaljujući domišljatome tradicijskom postupku s masnim tijestom. Mnogima će biti više nego zanimljivo čega su se naši preci odnosno pretkinje dosjetili u vrijeme kad nije bilo ni hladnjaka a ni gotovoga lisnatog tijesta. Recepture različito donose što i kada treba napraviti – po nekima se u hladnoj vodi diže lopta tijesto a po drugima već oblikovane kiflice – pa su i rezultati to zanimljiviji.

Zanimljivo je također da vodenjake rječnici nalaze u vodenome biću odnosno biću koje živi u vodi, tjelesnome organu u kojem raste plod do zrelosti za porod prije kojega obično pukne, ali ne i u slastici. Ne znaju rječnici a bome ni pisci rječnika što su propustili!

Tako fini da se, iako mogu stajati, odmah pojedu (Snimio Dražen Košać / Acumen)

Tako fini da se, iako mogu stajati, odmah pojedu (Snimio Dražen Košać / Acumen)

Vodeni kifli (Katarina Drempetić, Obedišće)

Sastojci

 • 2 cijela jaja
 • 1 šalica (oko 2,5 dl) masti
 • 1 šalica vrhnja
 • ½ šalice šećera
 • 1 kvasac
 • malo soli
 • šećer za uvaljati kifle

Priprema

Umijesite tijesto ni pretvrdo ni premekano, stavite ga u suhu kuhinjsku krpu te na vrhu zavežite. Posebno u zdjelu stavite hladne vode iu nju položite tijesto te ga ostavite da se diže oko 60 min. Kad se digne, izvadite ga iz vode i iz krpe i ponovo ga malo premijesite, pa oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u šećer i ispecite.

 

Vodene kiflice (Nikolina Šantić, Križ)

Sastojci

 • 600 g brašna
 • 300 g margarina ili masti
 • 50 g kvasca
 • 10 žlica vrhnja
 • malo soli

Priprema

Umijestite brašno s margarinom ili mašću, kvascem, vrhnjem i malo soli. Oblikujte kiflice i ostavite ih da se dignu u vodi.

Vodenjaci (Marica Bahlen, Okešinec)

Sastojci

 • 1 kg brašna
 • 100 g masti
 • 4 dl vrhnja
 • 20 g kvasca

Priprema

Zamijesite tijesto, zamotajte ga u krpu i stavite u hladnu vodu da stoji 60 min, a zatim ga razvaljajte, oblikujte u kifle i pecite. Prije nego što tijesto razvaljate, dasku pospite krupnim šećerom.

 

Vodenjaki (Danica Posavec, Križ) – moj favorit

Lijepi i fini (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Lijepi i fini (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Sastojci

 • 1,5 šalica svinjske masti, čvrste bijele
 • 3,5 šalice brašna oštrog
 • 1 suhi kvasac
  3 žumanca
 • malo soli

Za posipanje

 • šećer
 • vanillin šećer

Priprema

Bijelu svinjsku mast i brašno trljaj najmanje 30 min. Dodaj malo brašna pomiješanoga sa suhim kvascom i malo soli te žumanca i dobro izmiješaj da se tijesto dobro poveže. Oblikujte ga u loptu, stavite u platnenu krpu ili vrećicu i potopite u hladnu vodu da se diže. Kad se digne, samo će se preokrenuti. Tada ga izvadite na pobrašnjenu drvenu dasku i valjkom razvaljate na 0,5 cm debelo i narežite na kvadrate 10 cm x 10 cm. Zatim u jedan ugao stavite pola žličice nadjeva, preklopite i uvijte u kiflice te pritisnite da se stranice prime. Kiflice ispecite na 180 °C 15-20 min (ventilator) i još vruće uvaljajte u mješavinu sitnog šećera i vanillin šećera.

Nije naodmet

Tijesto ste dobro umijesili kad se ne prima za ruke. Ako je pretvrdo, dodajte mu malo mleka, a ako je premeko, dodajte još malo brašna.

Nadjev za vodenjake

Sastojci

 • 500 g mljevenih oraha
 • 2-3 žlice šećera
 • malo vrućega mlijeka za preliti

Priprema

Mljevene orahe pomiješjte sa šećerom i prelijte ih vrućim mlijekom.

Nije naodmet

Nadjev za vodenjake mora biti tvrd kako ne bi iscurio pri pečenju. Orahe možete zamijeniti i starinskim tvrdim pezmezom od šljiva, dunja, marelica, tuduma…

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

 1. […] Vodenjaci ili puna usta zavodljiva šarma i okusa iz… […]

 2. […] su kiflice s jabučnim octom jednostavnije da jednostavniji da ne mogu biti – mnogo jednostavniji i od naših jednostavnih, okusom sličnim moslavačkih vodenjaka – napravljene od samo četiri-pet najobičnijih namirnica koje se mogu naći u gotovo svakoj […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.