Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 27. lipanj 2011.

Višnjevac, orahovac, voćni pijani lonac – najbolji oni koje napravite sami

Ako ste se pitali zbog čega u svakome seoskom vrtu ili dvorištu postoji barem jedna višnja, pa ste pomislili kako je to zato što rano dospijeva, samo ste djelomice bili u pravu. Pravi je razlog u – višnjevcu.

Bake i mame, strine i ujne, tetke i kume uvijek su znale sačuvati, otrgnuti od drugoga malo voće i malo šećera i kad je bio rijetkost te ih naizmjence naredati u staklenku za kiseljenje krastavaca (dok joj nisu trebale ni za kiseljenje onih prisiljenih, nezaobilaznih u vršidbi, te je ostaviti na najjačem suncu).

Povremeno bi je promiješale, a zatim, kad bi se dobro navrelo, sve «pokvarilo» i otišlo ne na kvasinu nego u alkohol, lijepo rasporedile u manje bočice široka grla, da se lijepo može i do višanja, pa onda još zalijale domaćim alkoholom koji im je bio pri ruci. Najčešće šljivovicom, rjeđe tropicom odnosno komovicom.

jedan zagrebački prozor urešen bocama budućega višnjevca (Snimio Miljuenko Brezak / Acumen)

jedan zagrebački prozor urešen bocama budućega višnjevca (Snimio Miljuenko Brezak / Acumen)

Tek sam kao odrasla i kad su pravi domaći likeri ponovno ušli u modu, nerijetko i kao biznis iz voćnjaka s opegea (OPG = obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo), primjerice voćni liker od višnje maraske ili sherry brandy Mladenke Puljiz (tvrtka Giuseppe) iz Imotskoga, otkrilo mi se kako je višnjevac još bolji i bez višanja u boci (tajnovito mi je bilo: kamo li ih samo stavljaju, ako ne, primjerice, onako pijane u sladoled?!), s dobrom lozom, pa kada se sa šećerom pomiješa i malo vanilina odnosno vanilin šećera, možda i cimeta…

Starinski liker iz kućne radinosti ponovno u modi

Sve me je to na nekad obvezno slatko piće uz kolač, u lijepoj starinskoj čašici, ili oslikanoj ili kristalnoj, podsjetilo na nedavnome rođendanskom objedu u The Red Apple Pubu u zagrebačkome Prečkome gdje nam uz medicu i liker od malina ponudiše i krasan liker od višnje. Sama sam sebi čestitala što sam ima četiri-pet godina za jedan moslavački VIP-objed (ne ma veze s telekomunikacijskom kompanijom nego s very important persons!) u voloderskoj Moslavačkoj kleti obitelji Šuto kao aperitiv dobrodošlice predložila i višnjevac i orahovac, a vinar Marko Miklaužić odabrao je one što ih je spravila njegova supruga, baš onakve kakve pamtim iz djetinjstva. Nedostajale su samo pijane trešnje, koje su nekad nama djeci nadjeljivali baš škrto, da nas ne opiju.

Kako je u međuvremenu taj aperitiv u nas doma zamijenio i nekad neizostavan bermet, s kriškom limuna i kockicom leda, u lijepoj čaši dakako, ove smo godine naredali na našem jugozapadnome prozoru boca kao da smo na selu. I naručili krasne imotske loze Majina oca. Šećer se lijepo topi, sve fermentira, pomalo miješamo i čekamo da dozre. Podsjećam najvažnije da boce ne napunite posve, jer će vam prekipjeti te da ih ne zatvarate nego samo lagano prekrijete gazom ili tanjurićem kako bi sadržaj imao zraka i kako vam se ne bi skupljale ose, pčele i druga radoznala sitna bića. Također vodite brigu ga voće miješat eodnosno da ga potopite, primjerice prekriženim dugim drvcima za ražnjice ili šibicama (nekad su bile najbolje ljeskove), a nisu loši ni (dobro oprani!) štapići od sladoleda.

Iz kućne radinosti: voće u šećeru tek dva-tri dana i poslije tjedan dana (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Iz kućne radinosti: voće u šećeru tek dva-tri dana i poslije tjedan dana (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Onima koji imaju svoj vrt ili voćnjak ili dobar plac predlažem da maštu rasprostru i šire od višanja i višnjevca. Nekad je bio vrlo popularan rumtopf, pa podsjećam na njega moleći jedino da ne govorite kako je i to naše autohtono, jer mu i ime svjedoči o podrijetlu. Možete ga početi puniti s prvim voćem, ali ni sad nikako i uopće nikad nije kasno, te ga punite sve do kasne jeseni, do kada ima voća, gotovo do početka studenoga. Vodite računa samo da nepresano voće bude pokriveno s dva-tri prsta ruma. Počne li voće vriti, oberite pjenu po površini i dolijte još alholola. Jedni, po iskustvu, preporučuju da lonac držite na balkonu, a drugi, po svome iskustvu, u podrumu. Moje mi iskustvo govori da je najbolje najprije da ga držite na balkonu, a potom na hladnom i tamnom.

Home made i sokovi, sirupi, pekmezi, žele…

Iako tu donosim recepti, moja je preporuka ona domaća, mamina – sve mi je otprilike. Ali, neprestano promatrajte, pa i kušajte. Neka vas ne zbune okusi prije nego je sve gotovo. I to je ponajviše zbog iskustva za ubuduće. Jedno mi govori da višnje slažite tako da se u staklenci ne dodiruju. Smeđi šećer? Pa kakve veze ima je li smeđi ili bijeli kao ionako mora postati najprije slatki sirup a potom alkohol? Kad pitaju o alkoholu koliko i kakvoga, kažem: koliko i kakvoga imate, ali da jedan aromama i snagom «ne ubije» drugi. Također imajte na umu i tko će piti. Ako je piće namijenjeno i djeci, nekad bude posve blago i slatko. Ili za njim pripremite sok odnosno sirup za razrjeđivanje, žele, pekmez…

e bocu za čuvanje i čašicu za posluživanje (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

e bocu za čuvanje i čašicu za posluživanje (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Liker od zelenih oraha

Sastojci

 • 15 zelenih oraha
 • 750 g šećera
 • 1 l rakije (najbolje komovice)
 • 1 prutić vanilije 1 l vode.

Priprema

Zelene orahe s mekom jezgrom razrežite i stavite u bocu, pa prelijte alkoholom, dodajte vaniliju i ostavite da stoji mjesec dana. Skuhajte sirup od šećera i vode, pa u ohlađeni sirup umiješajte alkohol s orasima procijeđen preko gaze. Stavite u boce  i ostavite da odstoji još 2 mjeseca. Potom se može upotrijebiti još tri mjeseca.

Nije nadomet

Pripremite li orahe samo u šećernoj otopini, bez lakohola, djeca ih mogu piti kada ih boli grlo. Istina, možete ih naknadno zalijati rakijom, poput višanja.

koje se mogu pospremiti u šećer i alkohol (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Višnja je samo jedno od voća koje se može pospremiti u šećer i alkohol (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Voćni lonac ili voće u rumu ili rumtopf

Sastojci

 • 500 g jagoda
 • 250 g trešanja
 • 250 g višanja
 • 250 g malina
 • 250 g kupina
 • 250 g ribiza
 • 500 g bresaka
 • 500 g kajsija
 • 500 g šljiva
 • 500 g krušaka
 • različito drugo voće
 • 2 kg šećera
 • 2,5 l (50-postotnog) ruma

Priprema

Veliku staklenku ili glineni lonac počnite puniti kako voće počne dozrijevati. Svako dobro operite, po potrebi ogulite, očistite mu koštice i peteljke, a tvrđe poparite oko 10 min. Svako voće posebno složite s pola njegove težine šećera i ostavite da odstoji preko noći na hladnom. Drugi dan voće stavite u posudu i zalijte rumom da bude pokriveno. Posudu zatvorite i stavite na hladno. Nakon zadnjeg punjenja pažljivo izmiješajte cijeli sadržaj i ostavite da stoji na hladnom još dva mjeseca. Voćni lonac može stajati do osam mjeseci, a od voća možete prirediti koktele ili slasticu sa sladoledom, tučenim slatkim vrhnjem, kolačem…

Nije naodmet

U ovoj mi se recepturi napokon prosvijetlilo kamo s pijanim voćem. Prisjetila sam se i da su pijane višnje išle u fini «zlevani» kolač.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

6 komentara

 1. […] Oblizekima imamo i drugih finih likera, ali ovaj se put radije sjećam kako sam gostujući 2. siječnja 2013. u emisiji U formi Jadranke […]

 2. […] me je to i trnina, malina, kupina, šumskih jagoda… I višnjevca kojega od krupnih maraski ubranih u zagrebačkome Vrapću pripremamo odnosno fermentiramo na […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.