Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 22. siječanj 2023.

Vincekovo, Vinkovo ili molitva za dobro i zdravu berbu vinove loze

Prijateljica i kolegica Mirjana Žugec Pavičić, odlična i nagrađivana novinarka Hrvatskoga radija, osobito posvećena baštini, čitateljima Oblizeka poslala je sjajnu razglednicu tekstom i fotografijama iz zagorskoga trsja, iz Vuglec brega. Zahvaljujemo i usput čestitamo na izboru u petak za predsjednicu Zbora turističkih novinara Hrvatskoga novinarskog društva! A čitateljima i od nas: rodna vam 2023.!

Blagoslov vinograda na Vuglecovu bregu (Foto Mirjana Žugec Pavičić / Oblizeki)

Vincekovo ili Vinkovo je blagdan (22. siječnja) kad se vinogradari okupljaju uz svoju lozu. Sveca zaštitnika se moli da čuva vinograd ili gorice, da iz njh otjera lopove, odagna loše vrijeme, a za ostalo će se pobrinuti sami vinogradari. Stara pučka izreka “Ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu” uvodi nas uz blagdan Vincekova, to je vrlo važna vremenska odrednica posebice za vinogradare jer su upravo na taj dan počinjali prvi godišnji radovi.

Vinko je u puku poznat kao zaštitnik pomoraca, ciglara, tkalaca, lončara, krovopokrivača i vinogradara. Vincekovo je tako veliki vinogradarski svetak koji se obilježavao na poseban način, a ta se tradicija i danas drži.

Uz blagdan su vezani i razni običaji kojih su se držali i naši stari purgeri – piše u svojoj knjizi “Krapinska purgerska kuhinja” poznata Krapinčanka Ana Topfer: “u ona davna vremena zime su bile oštre i pune snijega i leda. Trebalo je otići u vinograd i klijet, obrezati dva-tri trsa vinove loze, okititi ih kobasicama, zaliti vinom, održati govor i obaveznu molitvu Svevišnjem da blagoslovi mukotrpan trud vinogradara.

Pripreme za odlazak u vinograd obavljale su se dan ranije jer je sa sobom trebalo ponijeti pečeno meso, pogaču, kobasicu i orehnjaču. Domaćica je napunjenu torbu spremila već rano ujutro i tako je domaćin sa svojim prijateljima i susjedima u brda krenuo već u ranim prijepodnevnim satima.”

Na Vincekovo su domaćice čekale da se domaćini i slavljenici imendana vrate iz vinograda. U cijeloj Krapini pripremala se sarma ili suho meso s kiselim zeljem i tenfanim krumpirom. Juha od graha ili kisela juha  trebale su biti osvježenje muževima kad se vrate iz vinograda, a bile su tu i pogačice od čvaraka, kram pogačice ili salenjaci.

Domaćin zalijeva vinograd vinom (Foto Mirjana Žugec Pavičić / Oblizeki)

Trebalo se držati starog običaja: nakon što bi svećenik ili u drugom slučaju “gorični gospodar” blagoslovio vinograd, odrezala bi se grančica trsa. Odnijela bi se kući i stavljala u vodu, rekli bi kajkavci  “da stira”, dakle, da potjera. Ako se to dogodi, ta će godina donijeti dobar urod grožđa.

Stara pučka meteorologija stavljala je naglasak na kapnice – ukoliko je dan bio vedar, sunce je, iako zubato, uspijevalo otapati ledenice koje su visile s krova klijeti, a kapljice s ledenica tvorile su takozvane kapnice. Mnogo kapnica značilo je da će biti vina, a vinogradi će obilno roditi ako je s ledenica nakapalo vode u kojoj se mogao okupati vrabac. U Ivanjoj Reki u zagrebačkoj okolici postoji vremenska izreka iz starine. Prema kazivanju  pokojne Ane Sandelić (rođene 1922.) isticalo se da “Ak za Vincekovo budu curele strošine”, dakle, ako će se na dan svetoga Vinka topiti ledenice koje vise s krovova –  “na jesen bu vina” – bit će to vinorodna jesen.

Uz taj se blagdan vežu i pučke prognoze: Če Vinka sunce peče, v lagve vino teče – dakle, ako na Vincekovo sja sunce, u bačve teče vino ili Vinkovo sunce, dobro vince.

Prvi u vinogradu ovogodišnji vinoski svetac mora biti zagrijan jelom i vinom (Foto Mirjana Žugec Pavičić / Oblizeki)

I u Škarićevu, na Vuglecovom bregu, održava se dugogodišnja tradicija na Vincekovo, okupe se prijatelji Borisa i Marija Vugleca, dođu mužikaši s meštrom i sve se obavi po starim regulama na prvi vinogradarski blagdan kad u novoj godini počinju radovi.

Drži se da je to muški blagdan. Treba orezati dva-tri trsa vinove loze, okititi ih kobasicama, zaliti vinom, održati govor i pomoliti se Bogu da blagoslovi mukotrpan trud vinogradara.

Rozgva se odreže od reznika i stavi u posudu s vodom. Nakon dva, tri tjedna rozgva propupa, prema listu i cvijetu vidi se kako je trs prezimio i je li se smrznulo tzv. rožđe. Prema tome će vinogradari znati kakvu rezidbu primijeniti u vinogradu.

Objavljeno na Vincekovo 2023.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.