Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti 24. lipanj 2011.

Vina Korlat berbe 2008. u stopu prate nagrađivanu i rasprodanu berbu 2007.

Jedna od osobnih dragih mi parafraza narasla je do one ”vidjeh Korlat uživo i sad mogu mirno umrijeti”. Nije mi do umiranja nego sam sve vinarije Badela 1862 već vidjela i samo želim iskazati veličinu svoje želje da uživo napokon vidim i to kameno brdo na kojem takoreći nedavno, po ideji još iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća započevši 2005. godine, zasadiše vinograd razbijajući kamene ploče i kopajući sve po metar i pol široko 70 centimetara duboko – tvrde: samo se šest posto cjepova nije primnilo! a već uokolo po svijetu za vina s kamena beru i nagrade.

Pokazala se mudrom odluka da se u ono vrijeme velike popularnosti bijelih vina i unatoč velikoj popularnosti jedinoga do sada šire poznatoga vina Benkovačkoga rosea, sade najpoznatije crne svjetske sorte: 25 ha merlota, po 35 ha cabernet sauvignona i syraha te osam hehtara ostalih crnih sorata.

I dalje – “lijepa vina po lijepoj cijeni”

Krasna loza iz kamena (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Krasna loza iz kamena (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Vina Korlat iz berbe 2007. koje sam na Oblizekima već potkraj prošle godine predstavila kao “lijepa vina u lijepo boci po lijepoj cijeni” nemala priznanja su dobila doslovce među tisućama uzoraka iz cijeloga svijeta:

Željko Pavlović, voditelj benkovačkoga vinogradarstva, i Dubravko Ćuk, glavni enolog Badela 1862 (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Željko Pavlović, voditelj benkovačkoga vinogradarstva, i Dubravko Ćuk, glavni enolog Badela 1862 (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Korlat Syrah 2007. veliko zlato Vinitaly 2011.; zlato Concours mondial de Bruxelles 2011.; srebro Pariz 2011.; bronca Decanter 2011. te bronca IWC London 2011.;

Korlat Merlot 2007. srebro Pariz 2011.; srebro Concours mondial de Bruxelles 2011.; bronca Decanter 2011.; specijalno priznanje Vinitaly 2011;

Korlat Cabernet Sauvignon 2007. – bronca Decanter 2011.; specijalno priznanje,Vinitaly 2011.

Uz druge nagrade, nije nevažno i da je Korlat Syrah berbe 2007., uz zlatnu medalju na zagrebačkoj Vinoviti osvojio je i Studec, nagradu za najbolje ocijenjeno hrvatsko crveno vino te nagradu Revije Svijet u čaši za najbolje odležano crno vino, ali i za najbolji dizajn. Podsjećamo da je etiketa Korlata aplicirana izravno na bocu, kako trenutačno ne radi više od tri-četiri vinarije u cijelome svijetu.

Sva u zelenome benkovačka vinarija (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sva u zelenome benkovačka vinarija (Snimila Božica Brkan / Acumen)

E, nakon toga nas novinare početkom lipnja povedoše ne samo da pogledamo 103 hektara mladih vinograda desetak kilometara sjeverozapadno od Benkovca na nadmorskoj visini  od 250 do 300 metara, da najave nastavak sadnje, jer primjerice za sadnju čeka 80 ha iskrčenih na Pristegu gdje se tlo odmara za novu lozu.

Vinova loza na Korlatu se zgaja gotovo ekološki

Iako bi mnoge zacijelo zanimali stručni detalji, ne mogu odoljeti a da ne spričam kako sam prvi puta doživjela vlato u makiji, jer je prethonoga dana palo, tvrde, i 60 l/m2 kiše nakon puna četiri mjeseca vež kapi. Osim rose, dodaju. Korlat je poseban položaj na koje je takva mikroklima, posebice zbog stalnoga vjetrića, da u godini netreba više nego tri prskanja te se vino, ako i nije tako registrirano, može poimati i ekološki uzgojenim.

Božo Škara,  rukovoditelj Vinarije kapaciteta šest milijuna litara, i državni tajnik mr. sc. Josip Kraljičković, donositelj dobrih vijesti o izvozu vina (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Božo Škara, rukovoditelj Vinarije kapaciteta šest milijuna litara, i državni tajnik mr. sc. Josip Kraljičković, donositelj dobrih vijesti o izvozu vina (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Također nam pokazaše kako Vinariju Benkovac proširuju, među ostalim betpsnke cisterne “presvlačeći” inoksom, da može prihvatiti i iduće, još obilnije berbe korlatske nego i da nam predstave vina iz berbe 2008. Berba 2007. kao prva u nevelikim količinama, dakako, odavno je rasprodana.   Korlat Syrah 2008. izišao je na tržište u 22.373 boca, Korlat Merlot 2008. u 13.980 boca i Korlat Cabernet sauvignon 2008. u 8.320 boca. Podsjećamo da Badel 1862 preporučuje i dalje maloprodajnu cijenu 89,99 kn.

S predstavljanja Korlata berbe 2008. (Snimila Božica Brkan / Acumen)

S predstavljanja Korlata berbe 2008. (Snimila Božica Brkan / Acumen)

I ta berba, kako obećaše, ima vlastiti, novi dizajn, koji se razlikuje od prethodnoga. Koliko će se razlikovati i kako će osvajati vina te berbe u usporedbi s prethodnom tek će vidjeti budući da ona, snažna i bogata, koliko aromama i bojom toliko i alkoholom, ali istodobno i elegantna i profinjena, pomalo i lepršava, tek, nakon trogodišnjega odležavanja u drvenim bačvama, imaju na svoje doći tek idućih godina u svojoj lijepoj boci. Već ih preporučuju za arhivu.

Romantizirani, ali nikako pretjerani opisi korlatskih vina prvih berbi

U njima se ogleda krš, sunce što se odbija od kamena, cijelo nebo i makija pod njim koja izdaleka miriši kao da je i ona sama kao utočena u čašu. Ta su vina, kako je istakao Dubravko Ćuk, glavni enolog Badela 1862, iako vrlo moderna i svjetskim sortama i po tome kako su odnjegovana, prije sve slika svog podneblja. Berba 2010. već je na školovanju u zagrebačkom dijelu Badela 1862. Valja znati s tim zanosnim vinima, koja dosežu i više od 14 % volumnoga alkohola. Uz novu, dopuštam pretjerano ali ne i posve neosnovanu parafrazu “kušaj Korlat pa umri” podsjećam na kraju na romantizirane, ali nikako pretjerane opise korlatskih vina:

Usporedba dizajna Korlat Syraha iz berbi 2007. i 2008. (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Usporedba dizajna Korlat Syraha iz berbi 2007. i 2008. (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Korlat Syrah duboke je tamno crvenoljubičasto, začinjen aromama zreloga bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica uz arome kave, crne čokolade te vrlo diskretne arome duhana. Živo je, toplo, uravnoteženo, trajno i zrelo.

Korlat Merlot tamnocrveno je, snažne i bogate structure s dojmljivim aromama zreloga crvenog voća, primjerice trešnje i maline, dodatno harmonizirano začinskim aromama.

Korlat Cabernet sauvignon izrazito je tamne, duboke, gotovo crne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem. Odlikuje ga  bogatstvo različitih aroma poput šljiva, borovnica a najizraženiji je crni ribiz te začini.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.