Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vino 10. srpanj 2012.

Vina Belje – nova mlada i odležana vina iz staroga podruma

Čak osam vina iznio je Podrum Belje potkraj lipnja 2012. – sad su već uglavnom, po nekima i možda prerano, i u prodaji – na kušanje novinarima i svojim veletrgovcima ne bi li u punom sjaju predstavio svoju novu marku – Vina Belje. Prepoznatljiv znak: stiliziran stari podrum. I nova mlada, svježa vina berbe 2011. Za slogan odabraše Vina BeljePrinc hrvatskoga Podunavlja! Iako će to mnoge nesumnjivo podsjetiti na drugoga podunavskog princa, “princa s Principovca”, kako je prof. dr. Nikola Mirošević naslovio i knjigu posvećenu iločkome tramincu, nisam sigurna da će se zajedničkim vlasnicima to baš militi, ali da do sada slavnija podunavska odnosno srijemska vina imaju snažnu konkurenciju iz Baranje, što se odnedavno vidi i po svjetskim nagradama – nema dvojbe.

Promotivci uvjeravaju kako su ovim predstavljanjem Vina Belje dala uopće “novi smjer u razvoju graševine, najvažnije hrvatske vinske sorte”.

Čaša jedne od beljskih graševina s pogledom na vinograde s Vidikovca (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Čaša jedne od beljskih graševina s pogledom na vinograde s Vidikovca (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Boranya je Majka vina

U cijelome hrvatskom Podunavlju, pa tako i u Baranji – kojoj se i ime oslanja na mađarsku riječ „boranya“, što znači „vinska majka“– vinova se loza počela gajiti za rimskoga cara Proba, a snažan zamah vinogradarstvu i vinarstvu dalo je Belje koje je 1697. godine osnovao princ Eugen Savojski.

Obnovljen stari višeetažni podrum u Kneževim vinogradima (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Obnovljen stari višeetažni podrum u Kneževim vinogradima (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sadašnja, tvrde nova stranica razvoja vinogradarstva na tim prostorima, berbu 2011. predstavlja zaokruženom cjelinom koja počinje sa 583 ha vlastitih vinograda smještenih na osunčanim južnim padinama Banova brda na idealnim pozicijama za sva vina, a posebice graševinu.

Vinarije i vinogradi turistička odredišta

Nova vinarija usred vinograda za 21. stoljeće (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Nova vinarija usred vinograda za 21. stoljeće (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Vina Belje najveći su hrvatski proizvođač grožđa iz vlastitih vinograda. Nakon ručne berbe, u kojoj se pažljivo bira svaki grozd, grožđe stiže na preradu u novu vinariju u samom srcu vinograda. Vinarija Vina Belje otvorena je na početku baš te prošle, berbe 2011. i predstavlja najviše tehnološko dostignuće u proizvodnji vina u ovom dijelu Europe. S pripadajućim objektima smještena je na tri hektara, a ukupni joj je kapacitet osam milijuna litara vina. Ima čak 247 inoks spremnika! Uloženo je u to 20 milijuna eura.

Ulaganje u tehnologiju i ljude: Marijan Knežević pred novom vinarijom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ulaganje u tehnologiju i ljude: Marijan Knežević pred novom vinarijom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Novu vinariju kao znamenitost, uz nedaleki Kopački rit, restoran Kormoran te brojna mjesta i događaje, obilaze i turističke grupe, kao i, 2009. godine obnovljen, pet stoljeća star, duboko u tlo ukopan dvoetažni vinski podrum u Kneževim Vinogradima. Zanimljivo je kako on i dalje ima posebno mjesto i u proizvodnji Vina Belje. Osim što je tu smještena i bogata vinska arhiva, u ogromnim bačvama od najboljeg slavonskog hrasta i dalje odležavaju odabrana Vina Belje. Tako s razlogom tvrde kako su i nova vina spoj višestoljetne tradicije i vrhunske najnovije tehnologije, rezultat nemalih ulaganja u novu vinariju, vinograde, ali i ljude, koji su na najbolji način iskoristili izvrsne klimatske uvjete i kvalitetu i bogatstvo tla.

Scenografija za kušanje u suglasju s vinima

Enolog Marina Knežević još jednom opisuje vina koja je odnjegova s kolegama (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Enolog Marijan Knežević još jednom opisuje vina koja je odnjegova s kolegama (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Kako, predstavio je Marijan Knežević, prvi enolog Vina Belje i po izboru Suhadolnikova “Svijeta u čaši” Vinar godine 2010., vodeći kroz odlična beljska vina, otkrivajući male tajne i bitne razlike u berbi, maceraciji, fermentaciji, njezi u inoksu i(li) drvetu i to u tradicionalnim baranjskim velikim (i nekoliko tisuća litara!), a ne u barrique bačvama. Predstavljena vina u ovoj visokoj klasi nose oko 15 posto ukupne proizvodnje.

Saša Zec iz Agrokorvina i Vito Andrić na degustaciji (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Saša Zec iz Agrokorvina i Vito Andrić na degustaciji (Snimila Božica Brkan / Acumen)

A i sama scena za kušanje kao izmišljena: najprije baš stari podrum u Kneževim Vinogradima s čuvarima u povijesnim kostimima, onda novi podrum za 21. stoljeće i na kraju Vidikovac na otvorenu, na Banovu brdu, gdje vas i za najvećih vrućina osvježava povjetarac s Dunava do kojega se, kao i sve uokolo, prostiru vinogradi, vinogradi, samo vinogradi… I gdje u sada zelenim grozdovima «zrije» nova berba 2012. Koju ćemo kušati tek dogodine.

Osvježenje za vruće ljeto (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Osvježenje za vruće ljeto (Fotografija Agrokorvino)

Graševina – sjajna (pri)povijest beljskih podruma

Nova pak mladost aktualne graševine Vina Belje ogleda se u njezinoj svježini, voćnom mirisu i mineralnom okusu profinjene gorčine. Spojem tradicije i moderne tehnologije te znanja vrsnih enologa, stvoren je okus koji traje i dugo se pamti. A eto što sam ja ondje zapamtila u osam slijedova odnosno startno tri graševine – proizvedu ukupno dva milijuna litara graševine – svaka odlična i svaka sa svojom osobnošću. Osnovno je da je svako od vina nastalo pomnim odabirom ne samo trsova nego grozdova i boba, u reduciranim i kontroliranim uvjetima koji nerijetko sami postaju kreacija koja dovodi do iznenađenja u boji i bouquetu, u bašvi, boci i čaši. Znalci poput Željka Suhadolnika dotjeranost tih vina opisuju da su “za internacionalni stol”.

Koncentracija na jedno u nizu odličnih vina - vaša spisateljica i urednica Oblizeka Božisa Brkan treća zdesna (Fotografija Agrokorvina)

Koncentracija na jedno u nizu odličnih vina - vaša spisateljica i urednica Oblizeka Božica Brkan treća zdesna poslije kolega novinara Vite Andrića i Tomislava Radića (Fotografija Agrokorvina)

1. Vina Belje graševina select 2011.

Kvalitetno suho bijelo vino punjeno u boce 0,75 l s navojnim zatvaračem.
Alkohola: 12,7 % vol., reducirajućega šećera 1,8 g/l, pH 3,46, uk. kiselina 5,3 g/l.

Vino krasi iskričava zelenkasta boja. Snažna je i složena intenzivnog mirisa koji podsjeća na svježu jabuku i citruse. Ima profinjenu mineralnost. Okus mu je pun, bogat, harmoničan i kompleksan. Vino je meko i pitko, sadržajno i bogato, suptilno. Preporučuju ga uz tjesteninu, bijelo meso peradi, bijelu i riječnu ribu. Ohladite ga na 10–12 °C.

Točenje (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Točenje (Snimila Božica Brkan / Acumen)

2. Vina Belje graševina premium 2011.

Vrhunsko suho bijelo vino punjeno u boce 0,75 l s plutenim čepom.
Alkohola: 13,7 % vol., reducirajućega šećera 4,1 g/l, pH 3,31, uk. kiselina 5,3 g/l.

Zelenkaste je boje sa žućkastim odsjajem. U dubokom i profinjenom okusu dominira zelena jabuka i profinjena mineralnost. Svježe, elegantno, dobro strukturirano vino s laganom gorčinom na kraju te dugo traje u ustima. U vrlo je dobroj kondiciji. Snažno, potentno i bogato vino za znalce. Preporučuju ga uz jela od tjestenine, bijelo meso peradi, bijelu ribu te suhomesnate delicije. Ohladite ga na 10–12 °C.

Neki su gosti imli rijetku priliku upoznati gdje "rastu" vina koja piju (Snimila Božica Brkan)

Neki su gosti imali rijetku priliku upoznati gdje "rastu" vina koja piju (Snimila Božica Brkan)

 

3. Vina Belje graševina Goldberg 2011.

Vrhunsko suho bijelo vino punjeno u boce 0,75 l s plutenim čepom.
Alkohola: 14,7 % vol., reducirajućega šećera 3,1 g/l, pH 3,4, uk. kiselina 5,4 g/l.

Krasi ga zelenkasta boja sa žutom nijansom. Izražajan miris voćna je karaktera s dominacijom zrelog avoća. Vino je kremozno, bogato, kompleksno, koncentrirano i jasno definirano. Ugodna gorčina odaje sortnost baranjske graševine. Elegantno je i pitko. Preporučuju ga uz pečenu patku i odreske. Ohladite ga na 12 °C.

 

Jedan od dijelova degustacije na Vidikovcu (Snimila Božica Brkan)

Jedan od dijelova degustacije na Vidikovcu (Snimila Božica Brkan)

Poput graševine, i tri chardonnayja

4. Vina Belja chardonnay select 2011.

Kvalitetno suho bijelo vino punjeno u boce 0,75 l s navojnim zatvaračem.
Alkohola: 13,9 % vol., reducirajućega šećera 2,6 g/l, pH 3,49, uk. kiselina 5,5 g/l.

Vino karakterizira vrlo duboka zelenkasto-žuta boja s mirisom na zrelo voće i to ponajprije na zrelu marelicu i orašasto voće. Vino je puno, snažno, svježe, harmonično i bogato. Vrlo je dobre kondicije i spremno za piće, a i za čuvanje. Ukratko, to je bogato, sadržajno, ekstraktno i plemenito vino. Preporučuju da ga poslužite uz bijelo meso, tjesteninu i ribu. Ohladite ga na 10–12 °C.

Za dr. sc. Đuru Horvata iz Agrokorvina novinari su imali mnogo dodatnih pitanja (Snimila Božica Brkan)

Za dr. sc. Đuru Horvata iz Agrokorvina novinari su imali mnogo dodatnih pitanja (Snimila Božica Brkan)

 

5. Vina Belje chardonnay premium 2011.

Vrhunsko suho bijelo vino punjeno u boce 0,75 l s plutenim čepom.
Alkohola: 14,6 % vol., reducirajućega šećera 2,3 g/l, pH 3,5, uk. kiselina 5,3 g/l.

Vino krasi svijetla zelenkasto žuta boja s jasnim zelenim tonovima. Miris je intenzivan, voćni s notama orašastog voća. Snažne je i bogate strukture tijela, elegantno je i svježe. U ustima živo s ugodnom kiselošću, kremasto i toplo. Preporučuju da ga poslužite uz bijelo meso, tjesteninu i ribu.

Ljiljana Vajda-Mlinaček, direktorica sektora marketinga iturizma Belja d.d., i Božica Brkan, glavna urednica Oblizeka (Fotografija Acumen)

Ljiljana Vajda-Mlinaček, direktorica sektora marketinga i turizma Belja d.d., i Božica Brkan, glavna urednica Oblizeka (Fotografija Acumen

 

6. Vina Belje chardonnay Goldberg 2011.

Vrhunsko suho bijelo vino punjeno u boce 0,75 l s plutenim čepom.
Alkohola: 14,6 % vol., reducirajućega šećera 2,3 g/l, pH 3,5, uk. kiselina 5,3 g/l.

Elegantne je zeleno-žute boje. Miris mu je voćan s naglaskom na orašasto voće, badem i lješnjak. Vino je suho, harmonično, puno, kremozno, izvrsne strukture tijela. Ugodne kiseline daju suptilnu svježinu tome bogatom, gustom vinu čiji završetak traje vrlo dugo uz osjećaj ugode i zadovoljstva. Preporučuju da ga poslužite uz bijelo meso, tjesteninu i ribu.

 

Jednostavno: zamamna (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Jednostavno: zamamna (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Crna baranjska beljska…

O crnim se baranjskim vinima govori kao da su ondje oduvijek, a još je svježa sumnjičavost prema sadnji i eksperimentiranju s njima. Tko bi rekao da bi Baranja mogla biti i njihov terroir!? I jest! A još kad se tome pridruži znanje i tehnološka potpora… Uzdravlje!

Poziranje u čast podunavskoga princa -visoki gosti iz Agrokora i domaćini iz Belja (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Poziranje u čast podunavskoga princa -visoki gosti iz Agrokora lijevo i domaćini iz Belja desni (Snimila Božica Brkan / Acumen)

7. Vina Belje frankovka premium 2009.

Vrhunsko suho crno vino punjeno u boce 0,75 l s plutenim čepom.
Alkohola: 15,2 % vol., reducirajućega šećera 4,1 g/l, pH 3,5, uk. kiselina 6,2 g/l.

Duboke rubinski crvene boje, bistro i gusto. Miris mu je izražen, sortni, u pozadini se nenapadno naziru vanilija i zrelo crno bobičasto voće te tamna čokolada. Vino je svježe, taninsko i ukusno. uz  hladna predjela, pikantne baranjske mesne delicije, kulen i kulenovu seku. Odlike mu do izražaja najviše dolaze na 16–18 °C

Na trsovima grozdovi još zeleni - kakva će biti berba 2012.? (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Na trsovima grozdovi još zeleni - kakva će biti berba 2012.? (Snimila Božica Brkan / Acumen)

8. Vina Belje pinot crni premium 2009.

Vrhunsko suho crno vino punjeno u boce 0,75 l s plutenim čepom.
Alkohola: 16,5% vol., reducirajućega šećera 6,1 g/l, pH 3,49, uk. kiselina 6,4 g/l.

Moderno, snažno i toplo. Tamnije iskričave rubinske boje, bistro i gusto. Izražen je lijep, složeni bouquet zrelih malina, kupina i šljiva. U ustima puno s primjetnom taninskom strukturom, lijepo zaobljeno. Okus čist, ugodno gorkast, s lijepom kiselošću, mekan, ugodnih i dozrelih tanina, skladan, dugo traje. Preporučuju ga uz jela od visoke divljači, pečenja od svjetlijeg mesa te dozrele sireve. Odlike mu do izražaja najviše dolaze na 18 °C.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

14 komentara

  1. […] sve drugo, likere, akije i sokove, pila su se vina vinarija Belje i PP Orahovica, zatim Pavlomir, a nije moglo bez žlahtine i Toljanićeva misnog […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.