Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Restorani 5. srpanj 2020.

Istarska pašta i maneštra u Velim Vratima

Dosad nisam imao priliku otići u prijestolnicu Istre, Pazin. Zahvaljujući što obavezama – njegovim i mojim – a što ograničenjima života u doba korone, svog druga Emanuela nisam vidio godinu dana. Možda i više. Naš ponovni susret smo morali stoga obilježiti na lijep način, uz dobru istarsku paštu… maneštru.. Sve navedeno.

Iako je Emanuel već bio u konobi Vela Vrata, ja osobno – kao i njegova zaručnica Saša – nismo bili. Vela Vrata nalaze se nekoliko kilometara od Pazina u središnjoj istri na brdu s divnim pogledom na unutrašnjost Istre.

Svi smo bili u Poreču ili Rovinju, ali upravo priroda unutrašnje Istre i dalje ostaje neotkrivena. Primjerenog imena, Vela Vrata otvaraju ne samo taj divan pogled nego i gastronomsko bogatstvo kraja iza Učke. Većina nas se neće slučajno naći u mjestu Beram u Velim Vratima, već ćete tamo – ako idete – ići namjenski.

Istra u tri slijeda…

Emanuel je kao pravi domaćin predložio nešto što me uvijek učila i Božica, a to je da naručimo sve po malo kako bi mogli probati. Zašto se prejesti? Zašto se ograničiti? Nisu ni Španjolci ludi sa svojim tapasima, samo što su naši hrvatski pa i balkanski – više u obliku plata nego tanjurića.

Nema veze, konobarica je prihvatila narudžbu i obećala da će nam složiti finu kombinaciju. Iz osobnog iskustva konobar koji može složiti dobru kombinaciju je konobar vrijedan divljenja – i potom divljanja kad se bacite na klopu!

Predjelo: Boškarin, bro!

Za predjelo smo naručili kombinaciju narezaka (dvije vrste istarske kobasice) sa finim sirom s tartufima, kao istarski pršut koji se za razliku od dalmatinskog – ne dimi. Drugu malu platu činio je lagani zapečen kravlji sir te odličan carpaccio od istarskog goveda – boškarina. (BTW, boškarin burgeri koje radi Agencija za ruralni razvoj Istre, a koje inače možete u Zagrebu kupiti u dućanima poput Grge Čvarka, su odlični!). Zapečen sir će oduševiti bilo kojeg ljubitelja sira, kao i bilo kojeg vegetarijanca koji voli sir.

Slijedilo je jelo na žlicu – istarska maneštra s cijelim spektrom povrća koju nema šanse da ćete uhvatiti na lijep način za Instagram. Ni ja ga nisam objavio, ali da je fino? Jest. Radi se o jednostavnom povrtnom jelu u kojoj ćete naći mnogo povrća pa tako i kukuruza.

Jesam li Istrijan? Jok, ali volim paštu s tartufima, i ragu s boškarinom također!

U ovom trenutku smo bili zagrijani – neki bi rekli da smo bili dijelom i siti (lažovi!) pa je krenuo vrhunac popodneva. Radilo se o tri porcije istarske pašte servirane “za ekipu”:

  • Njoki u raguu od boškarina koji je bio tako fino mekan i ukusan da sam poželio papati boškarin svaki dan. Zasititi se ga. Pa opet ga naručiti. I tako u krug.
  • Pljukanci s gljivama i pršutom koji su bili vrlo ukusni, ali su se malo utopili u društvu koje je osim boškarina činilo njegovo veličanstvo…
  • Fuži u gustom, finom umaku od tartufa… Je li postoji nešto bolje?

Da.

Da, postoji.

Dođe ti konobarica pa nariba još svježeg crnog tartufa po vrhu (bijeli je preskup za taj sport), jer ne – nikada nije dosta tartufa i tko voli tartufe uživat će u ovima.

Iako, čak i kao netko tko ih voli, preporučam da naručite barem jednu – ili čak dvije druge pašte kako bi tartufi više došli do izražaja.

Svi umaci su bili dovoljno lagani da se nakon dva predjela nismo s njima mučili, a i lagano su sjeli kasnije. Čak i gusti umak od tartufa je zaista bio okusom bogat, a istovremeno izbalansian toliko da se uklapao s ostala dva.

Emanuel i ja smo uz ručak sljubili Cabernet kupažu terana… i ne sjećam se, na žalost. Jedino je bilo crno vino na čaše, ali je taj dan, za taj ručak – dobro sljubljeno. Naravno, Vela Vrata imaju cijeli niz drugih istaskih bijelih vina poput Malvazije.

Cijena? Oko 600 kuna za nas troje, a najeli smo se kao istarska svinjica koja traži tartufe. Ne bi li bilo slatko imati malo, dapače patuljasto istarsko prasence koje možeš držati u stanu kao ljubimca, ali kad izađe u prirodu – je truffle finder? Primjereno.

Dodatno pročitajte:

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Ivan Brezak Brkan

Piše Ivan Brezak Brkan

Koliko voli tehnologiju kao osnivač i glavni urednik Netokracije gdje piše o startupima i digitalnim trendovima, toliko voli slatke i slane oblizeke... Otkriti, poslikati pa pojesti, točno tim redom kako nalaže obiteljska tradicija.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.