Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja, Sljubljivanja, Vino 11. lipanj 2018.

Uz najbolja vina i najbolji sirevi

Ne tko ima najbolji marketing i najveće količine, nego tko ima i respektabilne količine za tržište i dobar marketing, ali i vrhunsku kakvoću. To bi bi sukus zašto je poslije petnaest godina ustrajnog njegovanja i motivacije, najvažnije financijske, organiziranja samih vinara i ocjenjivanja i nagrađivanja kvalitete Zagrebačka županija 6. lipnja 2018. u Hotelu Westin održala 1. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije s uglednim vinarima kao što su Tomac, Korak, Šember, Jarec-Kure…

Predstavili su se i gosti iz Slovenije, a uz druge, vinare je sa županom Stjepanom Kožićem i pročelnikom za poljoprivredu Josipom Kraljičkovićem, obišao i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvitka Tomislav Tolušić.

 

Zlatna županijska vina

Urednica Oblizeka Božica Brkan s hrvatskim vinskim akadmicama, među kojia je i kolega po peru i pravi akademik Josip Bratulić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Urednica Oblizeka Božica Brkan s hrvatskim vinskim akadmicama, među kojia je i kolega po peru i pravi akademik Josip Bratulić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na reviji su podijelili i priznanja sa 15. Ocjenjivanja vina Zagrebačke županije: ukupni šampion je Mješavina bijelih sorata – Leona, ledena berba 2014, OPG Đurinski, Zaprešić, koji je i šampion bijelih mirnih vina s ostatkom šećera. Šampion bijelih mirnih suhih vina je Sauvignon 2017. OPG-a Josip Rajaković, Krašić, koji je šampion i pjenušavih vina s Pjenušcem Grof 2016. i šampion vina iz posljednje godine berbe Sauvignonom 2017. Šampion ružičastih i crnih mirnih vina je Cabernet sauvignon 2016. Ivice Rozijana iz Samobora. U specijalnim vinima najbolje je ocijenjen Bermet 2017. Damira Kirina iz Samobora. Zlatnim vinima ocijenjeno je još pedesetak vina. Među njima je i deset iz tri berbe s OPG-a Josipa Rajakovića: Muškat žuti – izborna berba prosušenih bobica 2016., Sauvignon – izborna berba prosušenih bobica 2016., pjenušci Grof, Lucija i Josipa te sa dva traminca ne računajući i onaj izborne berbe prosušenih bobica iz 2016. Poseban novinarski sud prvakom sorte Chardonnay ocijenio je onaj OPG-a Crnić, a prvakom sorte Rajnski rizling onaj OPG-a Žnidarić, oboje Zaprešićana.

Najbolje ocijenjeni vinari s Josipom kraljikovićem, županom Stjepanom Kožićem, dopredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Najbolje ocijenjeni vinari s Josipom Kraljikovićem, županom Stjepanom Kožićem, dopredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

33 vinara Zagrebačke županije ima 153 vina označena zaštićenom oznakom izvornosti, a s njima se prvi put predstavilo i sedam proizvođača sira sa 30 vrsta sireva od kravljega i kozjeg mlijeka. Održane su i dvije stručno vođene radionice: Sir i vino, na kojoj su prvi put spojeni dobri lokalni sirevi sa svojim vinima, i Pjenušci Zagrebačke županije.

Pjenušci iz okolice Zagreba

Najmlađi naraštaj prigorske vinarske obitelji Kos: tko bi rekao da bi Kraljevina nekad samo za gemište bila dobra podloga za pjenušac? (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zagrebačka županija ima ukupno 970 ha pod vinovom lozom, a više od polovice je u podregiji Plešivica. Najraširenije su sorte: Graševina, Kraljevina, Rizling rajnski, Chardonnay, Portugizac, Silvanac zeleni itd. Registrirano je gotovo 700 proizvođača vina s godišnjom proizvodnjom oko 31.500 hl, uglavnom bijelih mirnih vina. No, počevši još u osamdesetim godinama 20. stoljeća, izuzetno raste proizvodnja pjenušaca. Uz brojne koji tek pokušavaju, proizvodi ga ukupno 13 ozbiljnijih proizvođača: osam plešivičkih (Ivančić, Jagunić, Kolarić, Kunović, Kurtalj, Mladina d.d., Šember i Tomac), dvojica krašićkih (Barundić i Rajaković), jedan samoborski (Župančić), i dvoje zelinskih (Puhelek i Kos).

Podrška vinogradarima i vinarima

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić s nekoliko županijskih Vinskih kraljica (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić s nekoliko županijskih Vinskih kraljica (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zagrebačka županija izuzetno i uzorno njeguje vinske običaje svojega vrlo raznolikog područja odnosno devet vinogorja Zaprešić, Samobor, Plešivica-Okić, Sveta Jana, Krašić, Vukomeričke gorice, Voloder – Ivanić Grad, Dugo Selo – Vrbovec te Zelina. Ima i niz osmišljenih akcija, koje su i edukativne i promotivne, počevši s gotovo polustoljetnom izložbom vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini. Ima, primjerice, i ustrajnu promociju u već 16. Vinskoj kraljici Luciji Fabek iz Samobora. Vinarske kćeri nerijetko su i same postale obrazovane i uspješne vinogradarke i vinarice, što se vidjelo i na izložbi. Svoja su tipična i nekad ne mnogo cijenjena vina učvrstili u dvije županijske marke Portugizac Plešivica i Kraljevina Zelina, a sve bolje rade moslavački proizvođači škrleta.

U podrumu obitelji Kezele ponovno su se pozlatila vina Muškat žuti 2017, Mješavina bijelih sorata 2017, Mješavina crnih sorata 2013, Pjenušac rose 2016: B. Brkan s Jankom i Dragom Kezele (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

U podrumu obitelji Kezele ponovno su se pozlatila vina Muškat žuti 2017, Mješavina bijelih sorata 2017, Mješavina crnih sorata 2013, Pjenušac rose 2016: B. Brkan s Jankom i Dragom Kezele (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ne samo zbog mjesta održavanja nego i sam sadržaj priredbe zacijelo će promijeniti i publiku: umjesto masovne i sentimentalne koja traži uglavnom jeftiniju robu i besplatno kušanje, poželjna je ona s višim i stručnim kriterijima koja ciljano, ponajprije trgovci, traži i najpoželjniju robu za svoj stol odnosno proširenje asortimana u prodavaonicama i restoranima.

Dio predstavljenih sireva (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio predstavljenih sireva (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kao i vinsku, Zagrebačka županija trsi se moderno i jednako uspješno organizirati i druge svoje poljoprivredne grane. Želimo im svima uspjeh, osobito na radost potrošača na svom području, a i u gradu Zagrebu.

Objavljeno 11. lipnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme
:

http://oblizeki.com/sorta-raurica-je-najjagoda-2018-22221

http://oblizeki.com/jagode-ce-vam-nasim-oblizekima-pomoci-da-pronadete-malene-uzitke-i-da-izjavite-ljubav-2483

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.