Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 19. travanj 2019.

Uskrsni stol 2019. – što ćete vi poslužiti?

Ukupno 62,3% građana planira štedjeti u preduskrsnjoj kupnji, a najviše njih (25,6%) planira potrošiti 200 – 300 kn – sažetak je to ankete koju su Magazin Ja trgovac i agencija Hendal još u veljači proveli na nacionalno reprezentativnom uzorku istraživši što hrvatski građani planiraju staviti na uskrsni stol 2019. Vrlo zanimljivo za čitanje, iako se ne spominju milijuni i milijarde potrošene obično na zajam i isto toliko jaja obojenih u pisanice.

Jaja su o uskrsu najčešće poslužena kao pisanice (Fotografija Oblizeki)

Jaja su o uskrsu najčešće poslužena kao pisanice (Fotografija Oblizeki)

Većina ispitanih građana planira i ove godine napraviti tradicionalni uskrsni doručak ili ručak (86,6%). Namirnice za uskrsne blagdane građani većinom namjeravaju kupiti u hipermarketima i velikim trgovačkim centrima (68,2%). Namirnice neće kupovati, nego imaju domaće namirnice, iz vlastite proizvodnje (14,1%), dok će ostatak ispitanika namirnice kupiti u malim prodavaonicama i supermarketima (9,7%) ili na tržnici (7,6%).

Na uskrsnom stolu najčešće se naći: kuhana jaja (98,1%), kuhana šunka (89%), mladi luk (84,1%) i hren (66,8%). Polovica građana će na uskrsnom stolu imati rotkvice (49,6%), a nešto više od trećine njih će poslužiti orehnjaču (36%) i pincu ili sirnicu (34,9%). Pečena svinjetina naći će se na uskrsnom stolu 30,8% građana, purica s mlincima, s mlincimau nešto manje od četvrtine (23,1%), pečena janjetina u 19,5% građana, pogača u 18,6%, dok će najmanje građana na uskrsnom stolu imati sarmu (13,5%) i šunku u kruhu (9,2%).

Šunku u kruhu na uskrsnom stolu neće imati ni 10 posto hrvtaskih kućanstava (Fotografija Oblizeki)

Šunku u kruhu na uskrsnom stolu neće imati ni 10 posto hrvtaskih kućanstava (Fotografija Oblizeki)

Nema podataka o posnom dijelu blagdana, zacijelo u istraživanju nisu postavljali pitanja, iako upravo on često nije baš jeftin. Konzum, primjerice, spominje plan da proda više od 240 t samo svježe i gotovo 280 t zamrznute ribe.

Čak 62,3% građana planira štedjeti pri kupnji namirnica za ovogodišnji Uskrs! Najviše ih planira potrošiti između 200 i 300 kn (25,6%) i između 500 i 600 kn (18,8%). Slijede oni koji će potrošiti između 300 i 400 kn (14,2%) i između 400 i 500 kn (13,2%). Manje je onih koji će na uskrsnu kupnju za Uskrs potrošiti između 100 i 200 kn (8,6%) i između 600 i 700 kn (7,3%). Najmanje građana će za Uskrs potrošiti iznad 1.000 kn (samo 2,5%), dok 8,2% njih još uvijek ne zna koliko će točno potrošiti.

Pečenu će janjetinu na uskrsnom stolu, prema istraživanju, imati (Fotografija Oblizeki)

Pečenu će janjetinu, tradicionalnu uskrsnu pečenku u priobalju i zaobalju, prema istraživanju, na stol iznijeti 19,5 % građana (Fotografija Oblizeki)

Izazovi nisu mali, budući da svati trgovački lanac ima najmanje jedan tematski katalog s posebnim uskrsnim delikatesama, a Spar Hrvatska, primjerice, izreklamirao je čak 1700 proizvoda po prigodnim akcijskim cijenama. Akcije su se uz Uskrs prigodno namnožile i u drugim područjima, ne samo vezane uz hranu. Poput neke pokore.

Kakvi će biti rezultati? Poslije blagdana njima se vjerojatno neće razmetati. Dolazi li to uskrsna konzumeristička raskoš prethodnih godina stjecajem prilika odnosno ipak rastuće besparice  na ljudsku (preciznije: ljudskiju!) mjeru, sukladnu tradiciji, ali i suštini toga samoga blagdana?

Objavljeno 19. travnja 2019.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Pinca – sirnica

Šunka u kruhu, doma za uskrsni stol, a vani za najsvečaniji domjenak

Puran i purica, ne samo za blagdanski stol

Mlinci, bolji uz svečanu pečenku ili kao snack?

Njezino veličanstvo janjetina iz kuhinje restorana Žganjer u čak osam slijedova

Orahnjača i makovnjača ili odlični prhki Mirjanini blizanci za blagdanski stol

Hrenu, što si ljut?

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.