Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 13. travanj 2018.

Uskrsni medenjaci – najbolja slastica 12. Babičinih kolača u Oroslavju

13. Babičini kolači dogodine bi se ponovno morali održati u Donjoj Stubici, jer su uskrsni medenjaci Donjostubičake Mirice Sinković najbolje ocijenjena slastica na 12. Babičinim kolačima u Oroslavju u subotu, 7. travnja 2017. godine. Među 37 natjecateljica ocjenjivačka komisija – predsjednik Branko Čukelj, direktor hrane i pića u zagrebačkom hotelu Sheraton i dopredsjednik Hrvatskoga kuharskog saveza, Božica Brkan, glavna urednica jednoga od medijskog pokrovitelja internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje – procijenila je kako drugo mjesto pripada također Donjostubičanki Biserki Stepan za tortu od graha, a treća je Ana Hrčić iz Oroslavja sa Starinskom tortom.

Na pobjedničkom tronu u oroslavju (Fotografija krapinsko-zagorska županija)

Na pobjedničkom tronu u Oroslavju (Fotografija krapinsko-zagorska županija)

Poseban ocjenjivački sud za najljepšu tradicijsku zagorsku narodnu nošnju, uređenje štanda, izvorne zagorske ukrase te za ukupni vizualni dojam 100 % zagorsko proglasio je Božicu Lacković iz Oroslavja.

Pobjednički medenjaci Mirice sinković (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednički medenjaci Mirice Sinković (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

A nije bilo lako pronaći najbolju među iskusnim natjecateljicama, čak i višestruko nagrađenima iz različitih dijelova Zagorja, odnosno među slasticama kao što su težačka povjanjka, pite od maka, oraha, sira, različitih kuglofa sve do kugljifa, torti što od oraha ili svatovske zaherice do one od heljde ili kukuruzne, a uza sve druge, pa i različite štrukle, na ocjenjivanje su stigli i naslovljeni zdravima, jer su bili nadjeveni trendovski sa nekoliko vrsta žitarica odnosno zrnja!

S ocjenjivanja od stola do stola (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud od stola do stola: Branko Čukelj, Božica Brkan i Dražen Đurišević (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nagrade su uručili potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je naglasio kako Krapinsko-zagorska županija sve svoje projekte nastoji aplicirati na EU fondove. Tako su i za Štruklijadu i Babičine kolače dobili bespovratno po 20.000 eura za organizaciju, ali se te priredbe moraju održavati u kulturno zaštićenu prostoru  te će iduće godine Babičini kolači zbog potpore EU kroz projekt Uživam tradiciju, koji se provodi u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020 biti ne kao tradicionalno dosad u mjestu pobjednice nego u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici. Štruklijada će već ove godine biti u Starom selu u Kumrovcu. Europski je novac 85 posto troška priredaba, a županija je odlučila da svoj fond neće smanjivati nego će manifestacije poboljšati sadržajno.

Za uspomenu iz Oroslavja: sve sudionice 12. Babičinih kolača S ocjenjivanja od stola do stola (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za uspomenu iz Oroslavja: sve sudionice 12. Babičinih kolača (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Najveća vrijednost babičinih kolača je svake godine knjižica recepata koja se poslije može nabaviti u cijeloj Hrvatskoj. Dio slastica s Babičinih kolača Zagorci oživjeli su i u ugostiteljskoj ponudi. Nije beznačajno ni okupljanje bakica na ovakvoj manifestaciji, a uz njih su i njihovi unuci, dodao je župan Kolar naglasivši kako nikad nije bilo toliko posjetitelja, a i gosti koji su se predstavili slasticama i folklorom stigli su iz Dalmacije, Slavonije, Slovenije, što je dokaz da gastromanifestacije obogaćuju ponudu zagorskih hotela i restorana. Dakako, njihovo iskustvo obogaćuje i goste, a na 12. Babičinim kolačima bili su Udruga Solinjani iz Solina, i Udruga Maska iz Baranje te Udruga Magda i Luisa iz Varaždinske županije.

Svake godine veliko je zanimanje za sudjelovanje iz cijele Hrvatske i šire. Prema propozicijama to zasad nije moguće, ali svejedno predlažemo Krapinsko-zagorskoj županiji, koja sa svojom Turističkom zajednicom organizira i tu priredbu, da razmisli i o nacionalnoj pa i međunarodnoj razini Babičinih kolača! Imaju dovoljno iskustva, mašte i snage da to najbolje izvedu!

Objavljeno 13. travnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

12. Babičini kolači u Oroslavju u subotu 7. travnja 2018.

http://oblizeki.com/gostovanjsko-prase-pobjednicki-kolac-na-9-babicinim-kolacima-14605

http://oblizeki.com/moja-roza-vesne-hrsak-ocijenjena-najboljom-na-8-babicinim-kolacima-12689

http://oblizeki.com/kiflice-s-jabucnim-octom-gospode-vesne-hrsak-bas-fine-a-svaka-svoj-zalogaj-9805

http://oblizeki.com/nada-tuckar-za-17-kriske-oblizeke-ozivjela-svadbenu-tortu-sahovnicu-otpije-60-godina-13643

http://oblizeki.com/nadini-dizani-cvjetovi-cvatu-skrbno-14547

http://oblizeki.com/putica-za-vinske-svece-najbolje-ocijenjena-slastica-7-babicinih-kolaca-9678

http://oblizeki.com/starinski-kolac-za-djecu-i-bolesnike-marije-martinec-9727

http://oblizeki.com/orehnjaca-s-divljim-tresnjama-mirice-sinkovic-iz-donje-stubice-10099

http://oblizeki.com/i-starinske-svadbene-torte-cuvaju-lijepe-mladalacke-uspomene-10259

http://oblizeki.com/6-struklijada-u-mariji-bistrici-13176

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.