Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 14. travanj 2017.

Uskrsni kruh vrtanj

Božica Lacković iz Oroslavja već je nekoliko puta bila temom Oblizeka. Svaki put s povodom, jer na različitim zagorskim izložbama koje njeguju lokalnu tradiciju, osobito kulinarsku, pojavljuje se uvijek sa zanimljivom prezentacijom, ozračjem oko jela ili slastice, a uglavnom i s nekim modernističkim pomakom, vlastitim istraživanjem, bilo da se radi o običnoj dizanoj gibanici i nadjevu, kombinacijama i slično.

Njezine su priče fine koliko i ono što ispeče. Uglavnom osvaja nagrade ili im je posve blizu, iako je očito da joj nisu presudan motiv. Nisam je pitala, ali zacijelo joj se više dopada kad uoči da je mnoge izlagačice poslije imitiraju te da im je u nečemu uzor. Podsjećam samo na izuzetno zanimljivu sajanu gibanicu sa suncokretom i kokosom koju je predstavila na jednima od Stubičkih oblizneka. U drugom kolaču nije joj bilo teško spojiti bučino i pirovo brašno i tome slično.

Božica Lackovića sa svojim izložbenim stolom na 11. Babičinim kolačima u Donjoj Stubici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Božica Lacković sa svojim izložbenim stolom na 11. Babičinim kolačima u Donjoj Stubici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

I o vrtanju sam pisala nekoliko puta, otkrivši ga kao stubičkoga, da bih doznala da postoji i naš moslavački, ali očito zaboravljen. Kako bih ponovno podsjetila na taj zanimljiv, a običan svečani uskrsni kruh, predstavljam onaj što ga je upravo Božica Lacković odabrala za svoju temu na 11. Babičinim kolačima upravo u Donjoj Stubici, a zanimljiv je zbog mješavine krušnoga i kukuruznoga brašna. Možete, dakako, mješavinu pripremiti o po vlastitu ukusu.

Vrtanj, uskrsni kruh

Vrlo zanimljiv, trendovski sastojcima moderniziran vrtanj (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Vrlo zanimljiv, trendovski sastojcima moderniziran vrtanj (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

  • 1/3 kukuruznog brašna
  • 2/3 krušnog brašna
  • 1 kvasac
  • voda od kuhanja šunke
  • malo papra
  • malo soli
    malo šećera

Priprema

Kukuruzno brašno pofurite vrućom vodom od kuhane šunke. Kvasac izmiješajte s malo šećera i malo mlake vode. Kad nastane pjenica, umijesite tijesto od svih sastojaka, pustite stajati da se udvostruči. Oblikujte vrtanj – krug i pecite na 200 °C oko 40 min. Duljina pečenja ovisi i o vrtanju (veličini).

Objavljeno 14. travnja 2017.
Podsjećam na srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/torta-od-cijelih-jabuka-najbolje-ocijenjena-slastica-na-11-babicinim-kolacima-20300

http://oblizeki.com/dizana-gibanica-s-kokosom-i-suncokretom-16828

http://oblizeki.com/dizana-gibanica-od-bucina-i-pirova-brasna-18121

http://oblizeki.com/drugi-stubicki-oblizeki-s-odlicnim-dizanim-gibanicama-15190

http://oblizeki.com/fina-starinska-pita-od-cvaraka-bozice-lackovic-18103

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

http://oblizeki.com/najbolja-pita-na-3-stubickim-obliznekima-marice-kipa-18055

http://oblizeki.com/na-prvom-ocjenjivanju-stubickih-vrtanja-najboljim-ocijenjen-vrtanj-nade-tuckar-14474

http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.