Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 25. ožujak 2013.

Uskrsna torta: Sreća Harisa Salčinovića i Rozalije Kurjaković

On je rođen 1973., a ona 1937. On je startao kao slastičar, a ona je slastice sa suprugom počela peći da kao umirovljena učiteljica sa suprugom agronomom Mirkom popravi kućni budžet. Kada je on 2001. otišao, kreirala je tortu Dva labuda i njome je osvojila nagradu na (posljednjem) Zagrebačkome festivalu slastica, kojega je organizirao on, a ja sam bila u ocjenjivačkome sudu. Otada se poznajemo, a oni, Haris Salčinović i Rozalija Kurjaković iskreno prijateljuju. Na kriškome festivalu slastica, Kriškim oblizekima, uz druge festivale, i međunarodne, oboje su višekratno osvajali brojne nagrade kao i grad prix Mira Todorić.

 

Rozalija Kurjaković i Haris Salčinović (Snimio Miljenko Brezak/ Acumen)

Rozalija Kurjaković i Haris Salčinović (Snimio Miljenko Brezak/ Acumen)

Po mojemu, Harisu je iznad svega okus i inoviranje, a gospođi Rozaliji izgled. No njihov je najveći međusobni prijepor da li u vučeni šećer, kojega je gospođa Kurjaković zacijelo već desetljeće najveća majstorica u nas, dodavati boju kako se to obično čini i kako se njoj dopada, ili ga ostaviti prozirnoga, staklenoga, kristalnoga, kako se dopada njemu.

Tako je bilo i s tortom kojoj je najprije ime bilo Strpljenje da bi postala i ostala Srećom i koju su za dugih telefonskih rasprava stvorili zajednički. Treba li reći da su svi na Harisovu poslu u Velvetu morali kušati varijacije njegovih krema, a da je Rozalija, za svaki slučaj, uz tražene simbole Velikoga tjedna i Uskrsa – trnovu krunu, suze i srce – u prozirnom, srca kreirala i u njoj ljepšem crvenome vučenom šećeru? Za Oblizeke smo dan uoči Cvjetnice smjeli snimiti samo prvu varijantu s listovima masline, jednom ružinom laticom i porukom na papiriću: Emeli Sande, Read All About It.

Na kraju: ukrašavanje listićima uokolo i suzama od vučena vrućeg šećera (Snimio Miljenko Brezak/ Acumen)

Na kraju: ukrašavanje listićima uokolo i suzama od vučena vrućeg šećera (Snimio Miljenko Brezak/ Acumen)

Majstor Haris Salčinović opisuje:

Ovu smo tortu napravili moja sreća, moja prijateljica i ja.

„Nikad ne reci nikad“. Jedino bi bilo ispravno.  Iako često ustrajem kod drugih da to prihvate ja se tog ne držim. Svaki put kad odlučim da više neću nastupati ili se natjecati, nešto me potakne na djelovanje. Jednostavno, kad nemam više mogućnosti da se izrazim, ostane mi torta kao istinski dio mene. Nakon Vjere, Nade i Ljubavi, koja je zaokružila moj rad i pobjedu na Kriškim oblizekima, festivalu s kojega sam krenuo i prvi put osvojio nagradu. Sve druge nagrade i priznanja bila su možda većeg značenja, ali kriški mi je ostao srcu mio.

Jedan od detalja torte Sreća (Snimio Miljenko Brezak/ Acumen)

Jedan od detalja torte Sreća: pisana poruka, trnje i ruže (Snimio Miljenko Brezak/ Acumen)

 

Također sam mislio da nikad ne bi s nekim izradio tortu. Želio sam ovu tortu, želio sam je možda više od ijedne dosad. Sve su stvarane s lakoćom i – tko me poznaje, zna – svi moji recepti su bili izuzetno jednostavni. Sreća ne može i nije takva. Želio sam da bude potpuno drugačija. Znao sam kakve okuse nepce želi, ali nisam znao kako je oblikovati, bolje reći, nisam umio izraditi ono što je srce htjelo. Kao nebrojeno puta do sada tražio sam odgovor, a on je cijelo vrijeme bio pored mene. Rozalija Kurjaković, samozatajna kiparica šećera bila je moje rješenje

Potpuno različiti u pristupu slasticama, vječni rivali ali uvijek pošteni u priznanju rada jedno prema drugom. Nebrojeno puta smo jedno drugo tražili savjet, razmijenili recepte i, naravno, nikad nismo poslušali jedno drugo.

Rasprava u troje (Snimio Miljenko Brezak/ Acumen)

Rasprava u troje (Snimio Miljenko Brezak/ Acumen)

 

Ovog puta sasvim je drugačije. Znam što želim, znam da moram to napraviti i moram vjerovati. Na prvu je pristala. Začuđen, ali sretan odlučih ne zanovijetati puno. “Rozalija, želim to, to i to. Moramo to imati. To ja moja Sreća a za Uskrs  je. Čudno mi je bilo što puno ne propituje, ali osjetio sam da mi želi pomoći i – dok ovo pišem, a sve je gotovo za sastavljanje – ona ne zna da mi nije pomogla, jer nije to moja torta. Naša je! Dva različita pristupa slasticama, dva različita pravca, nešto što je za mene bilo nezamislivo, ali uvijek gledano s poštovanjem, sad  će dati konačni oblik meni najvažnijoj torti. Izgled govori više od riječi. Sretan Uskrs!

Torta Sreća (Haris Salčinović i Rozalija Kurjaković)

Torta Sreća detaljnije (Snimila Božica Brkan/ Acumen)

Torta Sreća detaljnije (Snimila Božica Brkan/ Acumen)

Sastojci

Podloga

 • 3 bjelanca
 • 60 g šećera
 • 100 g prženih lješnjaka
 • 1 žličica kakaa
 • 1 žlica oštroga brašna

 

2 beze kore

 • 3 bjelanca
 • prstohvat soli
 • 180 g šećera
  1 žličica limunova soka

 

Krema od čokolada

 • 200 g čokolada
 • 2 dl slatkog vrhnja
 • 4 karamele (bombona)

 

Krema od kave

 • 100 g maslaca
 • 100 g šećera
 • 2 žumanca
 • 3 žlice jake kave

 

Krema od vanilije

 • 4 žumanca
  2 žlice šećera
  2 vanilin šećer
  1, 5 žlica gustina
  2 žlice brašna
 • 3 dl mlijeka
 • 150 g maslaca

 

Torta Sreća s porukom (Snimila Božica Brkan/ Acumen)

Torta Sreća s porukom (Snimila Božica Brkan/ Acumen)

Priprema

Za podlogu istucite bjelanca, dodajte šećer, brašno, kakao i lješnjake.

Za dvije beze kore bjelanca sa solju istucite u čvrst snijeg postupno im  dodavajući šećer i limunov sok. Miješajte dok masa ne postane čvrsta i sjajna. Masu podijelite na dva dijela i namažite u obliku kruga na masni papir. Masu više sušite nego pecite.
Za kremu od čokoladu slatko vrhnje zagrijavajte do vrenja. Skinite ga s vatre, umješajte čokoladu i ostavite da se ohladi. Hladnu masu umutite mikserom i dodajte nasjeckane karamele.

Za kremu od kave umutite maslac sa šećerom, dodajte jedno po jedno žumance  te na kraju kavu.

Za kremu od vanilije istucite žumanca i šećer, dodajte 1 dl mlijeka, zatim gustin i brašno. Masu zakuhajte u ostatak mlijeka. U hladno dodajte maslac.

Tortu slažite tako da stavite podlogu, pa čokoladnu kremu, pa beze koru, pa kremu od kave te beze koru. Sve omažite kremom od vanilije.

Kako kratkotrajno umjetničko djelo ovjekovječiti? (Snimio Miljenko Brezak/ Acumen)

Kako kratkotrajno umjetničko djelo ovjekovječiti? (Snimio Miljenko Brezak/ Acumen)

Nije naodmet

Tortu smo snimili kao maketu. Bijelom je možete učiniti i bijelom čokoladom, vučenim hladnim šećerom ili nekom drugom gotovom masom. Također bez predznanja ne preporučujemo raditi ukrase u vrućemu vučenom šećeru, kako ih je izvela gospođa Rozalija Kurjaković, nego i drugim materijalima s kojima ste vješti ili koje volite jesti.

Podsjećam da Haris kaže kako je jedino što ljubav traži strpljenje, a strpljenje dovodi do – sreće. I do izuzetne torte nazvane njezinim imenom.

 

Objavljeno 25. ožujka 2013.

 

Preporučujem na Oblizekima slične teme:

Rozalija Kurjaković, samozatajna kiparica šećera

http://oblizeki.com/uskrsna-torta-recept-381

http://oblizeki.com/uskrsna-torta-slatka-tajna-recept-390

http://oblizeki.com/cokoladno-uskrsnje-jaje-328

http://oblizeki.com/haris-salcinovic-kolekcijom-tisina-bez-premca-na-14-festivalu-slastica-u-krizu-2954

http://oblizeki.com/nada-vjera-i-ljubav-%E2%80%93-slatki-trolist-torti-koji-je-harisu-salcinovicu-pribavio-grand-prix-mira-todoric-na-kriskim-oblizekima-8457

http://oblizeki.com/harisova-torta-providenca-s-nutellom-ili-od-irske-do-zagrebackoga-velveta-5984

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-sve-vise-hrvatski-7589
http://oblizeki.com/tradicijske-slastice-kao-nadahnuce-i-egzistencijski-motiv-za-dobar-posao-5877

Kriški oblizeki sve više hrvatski

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

12 komentara

 1. […] i ukupnu nagradu slatkoga festivala, grand prix Mira Todorić. Nas je ponovno oduševila radom na torti Sreća, koju smo objavili na Oblizekima, prozirnim srcem, suzama i trnovom krunom po Harisovoj zamisli, […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.