Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Stare recepture 20. travanj 2019.

Uskrsna Milkina peciva za Stipu

Moji prijatelji Bunjevci o Uskrsu su oživjeli peciva kakva je pekla Stipina pokojna majka Marija Bunjevac iz Mračaja. Milka se potrudila i improvizirala recept koji i nisu imali, spojivši nekoliko starih receptura. Jedini Stipin prigovor je bio da bi on volio da su slanija. Ukusno i zanimljivo. Stoga onima koji budu pekli ovakva jednostavna a ukusna peciva preporučujem i da ih, po želji pospu krupnim šećerom ili solju ili sjemenkama. Ili – malo ovako, malo onako.

Uskrsna peciva

Starinska uskrsna peciva (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Starinska uskrsna peciva (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci
Za tijesto

300 g oštroga brašna
200 g glatkoga brašna
50 g otopljenog maslaca
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 kocka kvasca
malo mlijeka
1 plavi jogurt
malo soli
2 jaja

Za premazivanje

1 jaje

Priprema

U malo toploga mlijeka i šećera razmutite kvasac i ostavite da uzraste. Posebno jaja umutite u jogurtu, pa ih ulijte u mješavinu brašna, šećera, vanilin šećera i malo soli te dodajte uzrasli kvasac i umijesite. Tijesto ostavitenn 30-60 min da uzraste, pa ga oblikujte u rolicu i dalje ga oblikujte prema želji, primjerice u pletenice. Ostavite kratko da uzrastu i premažite ih umućenim jajetom. Peciva pecite na 200 °C 30-40 min.

Milka sa svojim uracima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Milka sa svojim uracima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

 

 

 

Nije naodmet

Milka uvijek priprema dvostruku količinu peciva! Peciva možete oblikovati i u obliku slova S, manje i veće pletenice, štapiće, kifliće i sl. Dakako, po želji možete u peciva ugraditi i kuhana jaja, pisanice i sl. Peciva su odlična za uskrsni doručak, uz kuhanu šunku.

Objavljeno 20. travnja 2019.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Mliječne pletenice i maštovita peciva

Varaždinski klipići – zaštićeno intelektualno vlasništvo iz kuhinje

Dizani blagdanski kolači – najsvečaniji kruhovi

Sirnica iz Solina za uskrsni stol

Vuzmena digana gibanica s nadjevom od suhih šljiva

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.