Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 5. siječanj 2013.

Ušćipci, fini uštipci, koji mogu biti i žličnjaci

Poslije Božića i Nove godine te Tri kralja već se vrte dijete i mesopust , a s njime, prije nekad doista dugoga preuskrsnoga, korizmenoga posta, i različite slastice pržene u dubokom ulju.

Uz krafle, krafne, žličnjake, fritule, podrapane gače, trešče, kroštule i slične, ne možemo (niti hoćemo!) zaobići ni uštipke odnosno ušćipke, osobito omiljene u Hercegovini.

To tijesto koje sirovo štipkate rukom ili žlicom odnosno žličicom i uranjate u vruću, najčešće duboku masnoću, vrlo je jednostavno za pripremu, a i jeftino. Uz dodatke, međutim, uštipci mogu postati i vrlo sofisticirani i zasitni.

Također u njih možete, u sirovo tijesto, umiješati komadiće ribe, sira, kockice slanine, ali ne previše, da mogu lijepo isplivati iz masnoće.

Uštipke možete poslužiti u svako doba dana, primjerice, djeci uz čokoladno mlijeko ili voćni jogrut, odraslima uz pivo, za prigristi ili couvert, uvod u jelo odnosno predjelo, kako ih bosanske s krasnim kajmakom, poslužuju u zagrebačkome restoranu Sofra. Nekim mojim prijateljima, tvrde, odlično bi išli čak i s kavijarom. Meni su bolji bez njega. Još jednom, dakle, hvatam se Simmela: Može i bez kavijara…

Ušćipci

Uštipci iz zagrebačke Sofre (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Uštipci iz zagrebačke Sofre (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Sastojci

  • 500 g brašna
  • voda
  • sol
  • svježi kvasac

Priprema

Umijesite tijesto. Kad se digne, još dva ga puta izudarajte. Žlicom uzimajte po ušćipak i pržite ga u duboku ulju. Poslužite ih s vrhnjem ili jogurtom te domaćim ukiseljenim povrćem

Nije naodmet

Mirjana Omazić uz recept koji sam zahvaljujući njoj zapisala prisjećajući se svog djetinjstva u Hercegovini poručuje: “Najslađe je ujutro, čim baba ispeče.

Topli, s kajmakom (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Topli, s kajmakom (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

 

Nije naodmet

U nekim hercegovačkim mjestima tijesto kao za ušćipke, pa se peče ucjelo u tavici ili u limu, izlomi se na komade, pospe maslacem i prtisnutim češnjakom i jede s hladnim kiselim mlijekom ili domaćim jogurtom.

Domaći jogurt

Domaći jogurt možete načiniti i sami pomiješate li 1 l mlijeka i 1 jogurt te ostavite da se zgusne. To je najslađe ujutro, hladno, s toplim ušćipcima.

 

Objavljeno 5. siječnja 2013.

 

Preporučujem na Oblizekima slične teme:

http://oblizeki.com/hercegovacki-ustipci-i-casa-blatine-za-osvjezenje-na-kamenu-hercega-3353

http://oblizeki.com/fritulice-fine-za-pola-sata-1385

http://oblizeki.com/listarici-slatki-ili-slani—dika-stitarskih-snasa-8797

http://oblizeki.com/poderane-gace-podrapane-gace-langosi-langosice-lepinjice-pogace-tresce-fanjki…-toliko-imena-a-samo-jednostavan-komad-tijesta-pecen-na-ulju-8855

http://oblizeki.com/recept-krafni-krafli-pokladnice-87

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] Ušćipci, fini uštipci, koji mogu biti i žličnjaci […]

  2. […] s čokoladom) – svuda, osobito AustroUgarska (polj. babka); fritule – mediteranska Hrvatska; uštipci, ušćipci (Hercegovina); žličnjaci – brzo dizano tijesto; poderane gaće, leperice (Otok), […]

  3. […] toplo i slatko, podsjećam na priče i recepte za: krafle, poderane gaće, fritule i fritulice, uštipke, listariće, čak i ivanjske cveteke koji prekrasno mogu “zamirisati” i […]

  4. […] kako mora oblikovati sitne kolačiće, jer fine dame imaju malena usta. Sjetim se i mirisa žličnjaka posutih sitnim šećerom za školsku […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.