Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Preporuka 22. srpanj 2016.

Umjereno s pivom povoljno za srca

srcepivo_01naslovnaZnanstveno je potvrđeno radom oslonjenim na 150 znanstvenih studija kako 3 dl piva dnevno za žene odnosno 6 dl dnevno za muškarce smanjuje rizike za srčane bolesti. To je osobito važno istaknuti ljeti, kad je vrhunac potrošnje. O tome nove vrijedne podatke predstavlja doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička je nutricionistica, predavačica na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te nutricionistica u KBC-u Zagreb, u Centru za kliničku prehranu.

 Umjereno pijenje piva do jednog piva odnosno 3 dl dnevno za žene i do dva odnosno 6 d za muškarce smanjuje kardiovaskularni rizik. Jednoglasan je zaključak objavljen prije nekoliko tjedana, dosad najveći konsenzus znanstvenika o utjecaju konzumacije piva na zdravlje čovjeka. Panel znanstvenika sastavljen je od brojnih međunarodnih stručnjaka na području istraživanja utjecaja alkohola na zdravlje svoj rad temelji na 150 studija, a objavljen je u znanstvenom časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Radnu skupinu predvodili su stručnjaci Mediteranskog instituta za neurologiju iz Italije, kako piše doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.

Doc. dr. sc. Darija Vrandešić Bender promovira zdravo pijenje na jednom gastrodogađaju za ljubitelje piva (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Doc. dr. sc. Darija Vrandešić Bender promovira zdravo pijenje na jednom gastrodogađaju za ljubitelje piva (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Epidemiološke studije pokazale su kako umjerena konzumacija piva pruža veću zaštitu kardiovaskularnog sustava u usporedbi sa žestokim alkoholnim pićima. Znanstvenici to pripisuju brojnim molekulama u pivu, ponajprije polifenolima, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Osim toga, dodaje doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, sve je više dokaza o zaštitnom učinku umjerene konzumacije piva na neurodegenerativne bolesti, primjerice Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest. Znanstvenici su još jednom potvrdili kako osobe koje umjereno i odgovorno konzumiraju pivo imaju sniženu stopu smrtnosti, poglavito zbog smanjenja kardiovaskularnog rizika, u usporedbi s potpunim apstinentima.

Pivo kao korist za zdravlje (Fotografija Pragma)

Pivo kao korist za zdravlje (Fotografija Pragma)

Veliki značaj pozitivnim učincima umjerenog pijenja piva znanstvenici pripisuju i načinu konzumacije, a poželjne su upravo one navike koje prevladavaju na Mediteranu – pijenje umjerenih količina alkoholnih pića s niskim udjelom alkohola uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu.

Od vrste još važnija - količina (Fotografija Igor Sitar / Oblizeki)

Od vrste još važnija – količina (Fotografija Igor Sitar / Oblizeki)

Iako se na Mediteranu još uvijek češće pije vino, autori navode kako se u nekim zemljama Mediterana značajno povećala naklonost pivima. U ovome opsežnom pregledu znanstvenih dokaza, autori su se osvrnuli i na skupine kojima se konzumacija alkohola ne preporučuje, a to su djeca, adolescenti, trudnice, osobe izložene riziku alkoholizma, bolesnici s kardiomiopatijama, kardijalnim aritmijama, depresijom, bolestima jetre i pankreasa. Upozorili su i na razorne utjecaje alkohola u prekomjernim količinama te na rizik pretjeranog pijenja velikih količina alkohola u kratkom vremenskom razdoblju koji je čest u adolescenata.

Objavljeno 22. srpnja 2016.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/pivo-u-kulinarstvu-osobito-vrijedne-pivske-marinade-16492

http://oblizeki.com/desert-s-cudesnom-pjenicom-od-piva-uz-%E2%80%93-pivo-15310

http://oblizeki.com/pecenke-iz-pivane-umjesto-purice-prepelice-a-odojak-s-%E2%80%93-pivom-16501

http://oblizeki.com/iza-prigodne-etikete-blagoslov-bozicnoga-piva-vec-26-put-16465

http://oblizeki.com/zlahtno-vrbnicko-sampanjsko-pivo-16590

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/s-pivom-u-%E2%80%93-tanjur-15604

http://oblizeki.com/hajdmo-na-pivo-u-%E2%80%93-muzej-7381

http://oblizeki.com/pivce-za-zivce-%E2%80%93-toplo-i-s-tanjura-s-centra-a-ispred-televizora-7427

http://oblizeki.com/iva-pehar-pobjedica-hrvatskoga-masterchefa-2015-fino-kuha-s-pivom-15334

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.