Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Recepti 6. prosinac 2017.

Tropanec, tropanec – odlična pogača koju morate ga kušati!

Na objedu kod Martanovih u Madžarevu kao predjelo su nam, kao da su znali, poslužili gusju paštetu, divnu, a uz nju posve neočekivano i – tropanec. O njemu, kukuruznom i pšeničnom kolaču koji se se poslužuje za doručak, etnolog Tibor Martan već je pisao za Oblizeke.

Mene je podsjetio na drugu pogaču, naš moslavački i posavski makarun, makaron, kolačicu, koji sam opisala u knjizi Oblizeki – Moslavina za stolom, Acumen i Večernji list 2016. kao perspektivnu inovaciju iz baštine, ali koji nažalost ugostitelji ignoriraju unatoč tome što je ekonomičan odnosno jeftin i može stajati i čekati gosta odnosno narudžbu. Čak su, navodno, bili i ukusniji ako su odstajali.

Ispekla ga je gospođa Ana Martan, Tiborova mama, za uspješno ispečene tradicionalne kolače već nagrađivana na Kriškim oblizekima, primjerice za kiflice posute bučinim košticama.

Tibor Martan opisuje:

U prošlosti tropanec se pekao u krušnoj peći, zatim u rolu zidanih šporeta ili na zagrijanoj tabli šporeta poput mlinaca, pa je poznat i kao
kolač na tabli. Površina tropanca ukrašavala se ubodima vilice, noža, ključa ili se ukras izvodio u obliku krugova utiskivanjem staklene čase na površinu. Tropanec se bio nadomjestak za kruh. Redovito se konzumirao uz prežganu juhu, kiselo mlijeko, stepku ili bijelu juhu (juhu od mlijeka vrhnja i kukuruznog brašna).

Ime tropanec potječe iz dalje prošlosti kada se uslijed nedostatka brašna za pečenje pogače koristilo usitnjeni trop grožđa, a ne kako sam ja pomislila zbog oblika koji je nastajao tropanjem, lupanjem.

Tropanec ili kolač na table (beskvasna pogača)

Narezan na kockice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Narezan na kockice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki

 Sastojci

  • 500 g kukuruznog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • malo šećera

Priprema

Od navedenih sastojaka umijesite tijesto koristeći kiselo mlijeko. Tijesto oblikuje u pogaču i pecite da porumeni.

Nije naodmet

Umjesto kukuruznog brašna možete upotrijebiti raženo ili pšenično brašno. U tropnac se ponekad dodaju sjemenke lana ili usitnjene koštice tikve. U tropancu koji smo jeli bile su sjemenke lana.

Tropnec poslužen s domaćom paštetom od gusjih jetara (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Tropnec poslužen s domaćom paštetom od gusjih jetara (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 6. studenoga 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme
:

http://oblizeki.com/kuruzni-tropanec-i-psenicni-kolac-glavna-jela-tradicijskog-dorucka-novomarofskog-i-visockog-kraja-18478

http://oblizeki.com/tezacka-pogaca-kao-poslastica-18154

http://oblizeki.com/pogaca-s-brasnom-od-bucinih-kostica-12133

http://oblizeki.com/jurjevska-pogaca-pece-se-o-jurjevu-i-kiti-zelenim-vijencem-poput-jurja-zelenoga-6404

http://oblizeki.com/blagdan-svete-lucije-u-novomarfskom-kraju-pece-cicmaru-i-tropotanec-16241

http://oblizeki.com/slatki-cvibok-ane-martan-15811

http://oblizeki.com/magdini-zdigani-skrukli-15842

19. Kriški oblizeki: odskočile slastice s bučinim košticama, bučinim uljem i bučinim brašnom!

 

  

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.