Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 23. studeni 2018.

Trgovački centri – mjesto poželjno za šoping

S obzirom na to koliko mi je za današnji dan, crni petak, black friday dospjelo medijskih informacija-poziva da kupujem, kupujem od knjiga, elektroničkih uređaja, odjeće, obuće, putovanja, objeda i večera, cijelih vikenda i koječega, mogla bih se složiti s naslovom Šoping je sastavni dio svakodnevice s rezultatima rujanskoga istraživanja magazina Ja trgovac i agencije Hendal. Nisam otišla ni u kakvu kupnju, ali mogu se mirne duše složiti sa zaključkom zaključak istraživanja da je možda najbolja ilustracija kako su trgovački centri postali sastavni dio našega svakodnevnog života podatak da manje ili više učestalo u njim kupuje čak 98,2% hrvatskih građana. 

Rijetki uopće ne kupuju u trgovačkim centrima

Kupnja u šoping centrima (Fotografija magazina Ja trgovac)

Kupnja u šoping centrima (Fotografija magazina Ja trgovac)


Najveći udio građana odnosno jedna trećina (33,2%) u trgovačkim centrima kupuje nekoliko puta mjesečno. Idućih 26,2% to čini nekoliko puta tjedno, 11,9% svakodnevno, a 5,6% njih u trgovačkim centrima kupuje samo vikendom.  Nešto više od petine (21,3%) hrvatskih građana u trgovačkim centrima kupuje jednom mjesečno ili rjeđe, dok vrlo malen broj građana uopće ne kupuje u trgovačkim centrima (1,8%).

U trgovačkim centrima najčešće se kupuje hrana i kućne potrepštine (60,7%), a   trećina kupaca (33,1%) kupuje odjeću i obuću. Tehničku robu, pak, u ovim prodajnim objektima kupuje manji broj kupaca, njih ukupno 6%.

Zanimljivo je da čak 69% ispitanika tvrdi da u trgovačke centre ne odlaze radi zabave i druženja. Oni, koji u trgovačke centre ipak odlaze radi druženja i zabave, u najvećoj mjeri čine to jednom mjesečno (12,5%) i nekoliko puta mjesečno (8,6%).

Božićni darovi? Što, pošto?

Upitani o namjeri kupnje božićnih darova, nešto više od petine kupaca (21,7%) ističe kako ih ne namjerava uopće kupovati. Većina kupaca će za te darove potrošiti 200-500 kn (34,8%), a njih 23% kani potrošiti do 200 kn. Izdašniji iznos, 500-1.000 kn, za kupnju će darov izdvojiti 18,4% hrvatskih građana, a onih koji uistinu neće štedjeti i planiraju potrošiti više od 1.000 kn ima uistinu malo, svega 2,2%.

U usporedbi s prošlom godinom, gotovo tri četvrtine kupaca (72,9%) planira potrošiti jednako, dok jedna petina (20,1%) planira smanjenje potrošnje. Da će potrošiti više nego lani, ističe 7% ispitanika.

Objavljeno 23. studenoga 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Polubijeli i integralni kruh podjenako jedemo

Kakva bezalkoholna pića pijete?

Energetski napici osvježenje za petinu ispitanika

Navijanje uz lager, craft i pivske zalogaje

Podrijetlo i cijena podjednako određuju kupnju čokolade

Domaća juha premoćno ispred kupovne

ABC sir najsnažniji Agrokorov brend u Adria regiji

Vino? Samo nek’ je domaće!

Umjereno pijenje piva povoljno djeluje na bolesti srca i krvnih žila te pratećih bolesti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.