Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 30. rujan 2019.

Torta Smajlići iliti Bakina sunca Jane Krivec na pobjedničkom tronu

Nema dvojbe zašto se jedna od slastica s najvećim brojem bodova na 22. Kriškim oblizekima, torta Bakina sunca zove baš tako. Njezina vrijedna kreatorica, desetogodišnja Jana Krivec, učenica 5. razreda Osnovne škole Milka Trnina Križ, od treće godine polaznica dramske grupe Društva Naša djeca Vladimir Nazor Križ i podmlatka Amaterskog kazališta Josip Badalić, i ne može biti do – bakina sunca. Ocjenjivački sud tortu je nazvao – Smajlićima. Dva su sunca baš tako izgledala.

Baka samo gleda kako Jana radi (Fotografija Ivana Posavec Krivec/ Oblizeki)

Cijela obitelj Posavec Krivec godinama je nezamjenjiva u organizaciji slatkoga kriškog festivala. Dakako i u pečenju, uvijek s očekivanjem – srećom uvijek pogrešnim! – da neće na ocjenjivanje stići dovoljan broja kolača, s time da ih nagrade moraju i preskočiti. No, Jana, koja najradije kolače peče uz mamu Ivanu Posavec Krivec, ali tu je i baka Nada Posavec, vrlo je ambiciozna, pa je za ovogodišnju priredbu unaprijed isprobavala ispeći keksiće s natpisom Made With Love, ali kako rezultatom nije bila zadovoljna, istraživala je dalje. Što bi pekla?

Pripremljene tortice premazane kremom (Fotografija Ivana Posavec Krivec/ Oblizeki)

Odakle ideja na nasmiješenu tortu, fejsbukovske smajliće? Vozili su se autom, pripovijeda mi Jana, a s retrovizora se, viseći, smijuljio baš smiley. A oblik? Ne, nije ga izrezala, kako sam praktično očekivala, nego je upotrijebila bakinu zdjelu za salatu u kojoj se, srećom, moglo i peći. Ukratko, Jana i dalje predano istražuje, pošto se iskazala već u drugom razredu slatkom matematikom, zatim pitom od jabuka ali bezglutenskom, prošle godine nagrađenom golom tortom, a vi pokušajte sami ispeći njezinu nagrađenu tortu. Neka vas ne zbuni postupak, jer se Jani – podrazumijeva. Sve će vam biti jasno!

Pokrovnu masu najprije treba razvaljati… (Fotografija Ivana Posavec Krivec/ Oblizeki)

… a zatim pripasati (Fotografija Ivana Posavec Krivec/ Oblizeki)

Mama Ivana na fejsu je, dakako ne bez ponosa, napisala:

Osmislila je priču naslova “Bakina sunca”, ona i Mika… stavila omiljeni čokoladni biskvit i ganache unutra, maslac kremu i atraktivnu pokrovku. Svaki korak precizno je savladala prema youtube tutorialu, alat pripremila danima ranije… Baki ništa nije jasno, ali pozorno prati… Pitam se kad je moja djevojčica postala tako samostalna, ah… Ponosna, ma što tko mislio!

Torta Bakina sunca / Smajlići

Nagrađeni smiješci s izložbe (Fotografija Ivana Posavec Krivec/ Oblizeki)

Sastojci

9 jaja
9 žlica glatkog brašna
9 žlica šećera
1,5 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
1,5 dl ulja
1,5 dl mlijeka

Fila

1 l vrhnja za šlag
600 g čokolade
maslac krema
150 g maslaca
450 g sitnog šećera

pokrovna masa

 

Objavljeno 30. rujna 2019.

 

http://oblizeki.com/gola-torta-jani-donijela-nagradu-23051

http://oblizeki.com/slatka-matematika-na-janin-nacin-18844

http://oblizeki.com/pita-od-jabuka-%e2%80%93-od-starinske-do-bezglutenske-11836

http://oblizeki.com/dobos-torta-smiljke-mihelje-najbolja-slastica-22-kriskih-oblizeka-23977

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.