Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 19. lipanj 2023.

Torta od kruške, torta od jabuke

Najpoznatije su viljamovke za istoimenu rakiju, a najomiljenija ljetne, kratkotrajne kruške, kajk. ruške, poput starinskih tikvica ili medenki, kojima već ime govori sve. Šteta što su potisnute rijetke starinske tepke, koje su se nekad mogle čuvati i bez posebnih uvjera, ali ne čudi jer su tvrde i dugo im treba da odstoje kako bi se mogle konzumirati, no s njima smo, kuhanima kao za kompot, izgubili ne samo nego i čudesan starinski, doslovce u nas zaboravljen prilog uz blagdansku pečenku, još omiljen na stolovima nekih slavenskih naroda, poljskoga primjerice koji me je na to podsjetio. Oblizeki su, primjerice, s laktečke Sarmijade 6. siječnja 2020. objavili recepturu za vrlo zanimljivu krušku punjenu ječmenom kašom.

Posred stola (Foto Miljenko Brezak/ Oblizeki)

To me je više razveselio kolač koji je za 15. Babičine kolače ispekla babica Đurđica Hrbić iz Donje Stubice. Inače ga peče od jabuka, ali kako nije sezona sočnih jabuka, a ni viljamovki od kojih ga je već pekla, posegnula je za u prodaji pri ruci sočnom kruškom sorte abata. Posve jednostavan, ekonomičan, a vrlo zanimljiv kolač, koji možete poslužiti i s kakvom kremom, preljevom, sladoledom… I uz malo truda pretvoriti ga u raskošnu tortu.

Torta od kruške (Đurđica Hrbić iz Donje Stubice)

Kolač možete ukrasiti prema želji (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

1 margarin
150 g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
2 dl jogurta
250 dag brašna
1 prašak za pecivo
cimet
limunova korica
4 kruške

Priprema

Margarin, šećer, i vanilin šećer dobro izradite, zatim dodajte jedno po jedno jaje, jogurt, brašno pomiješano s praškom za pecivo, limunovu koricu i cimet po ukusu. Polovicu smjese stavite u namašćeni kalup i na to dodajte kocke narezane kruške, zatim dodajte ostatak smjese, poravnajte i pospite kristal šećerom da prekrijete smjesu. Pecite 45-60 min na 180˚-200 ˚C.

Babica Đurđica Hrbić sa svojim izložbenim slatkim stolom (Foto Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Objavljeno 19. lipnja 2023.                                                                                                       

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.