Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 11. veljača 2019.

Torta od krumpira – fake torte bez pečenja za pravu ljubav

Izvještavaju sa nekog, još jednoga u neprekinutu nizu sajma vjenčanja – industrija  je to profitabilna jer stalno se netko ženi i udaje, unatoč sve brojnijim razvodima – o dizajnerskim vjenčanicama skupljim od 100.000 kuna i koječemu, a uza sve drugo o – fake tortama. Kad je sve lažno, neka i torta bude samo slatka kulisa.

Svobojna torta od krumpira, s čokoladom i bez nje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Svobojna torta od krumpira, s čokoladom i bez nje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Slastičarka Mirjana Šimić iz slastičarnice u Sesvetama pokraj Zagreba izjavljuje novinama i ne trepnuvši kako se izrađuju makete na katove, a pravi je samo onaj najviši koji se reže za ceremonije. Meni je to prisjelo odavno, pa pisala o tortama od stiropora i na Oblizekima, a i slastičarima i mladencima je normalno i sve normalnije da torta mora biti velika i raskošna za fotkanje, ali i jeftina da baš ne bankrotiraju, pa tek nasladiti se po komadićak za svakog gosta. Ionako je bitno da je ceremonijalno razrežu, međusobno se hrane i razuzdano s aluzijama na prvu bračnu noć, bračno uparivanje i tome sličnu mažu šlagom. Možda tko dobije i komadić za po doma. Znate onu, neke jedino to može utješiti, a prije koji dan podsjeti me krimi tv serijal Završni udarac: Ništa nije ukusnije od tuđe svadbene torte.

Oblikovana kao rolada, prelivena tučenim slatkim vrhnjem, čokoladom ili...(Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Oblikovana kao rolada, prelivena tučenim slatkim vrhnjem, čokoladom ili…(Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mislim da se mogu danas izvesti zaista i vrlo ekonomične torte, čak običan kolač možete pretvoriti u tortu, pa sve samo kreativno ukrasiti. Ako nemate pri ruci majstora, imate modernih odličnih materijala i vještih prijatelja. Ili načinite posve jednostavnu tortu koju će pamtiti zbog jedinstvenoga okusa.

Ako volite, samo s čokoladom(Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ako volite, samo s čokoladom(Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kao kontru fake torti i uopće kojekakvim fejkovima objavljujem još davno (25. studenoga 1984. godine!) zapisanu od poznanice Ivanke Đurišević iz Zagreba i nekoliko puta doma izvedenu, ne od stiropora, nego tortu od krumpira. To je torta bez pečenja. Mogu je jesti celijakičari, a smanjite li šećer ili ga zamijenite drugim sladilima, i dijabetičari. Možete je napraviti i čvršćom, mekšom, a možete je i lagano zamrznuti da bude poput sladoleda.

Možete na Oblizekima potražiti i tortu od graha.  

Torta od krumpira (Ivanka Đurišević)

Torta bez brašna (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Torta bez brašna (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

1000 g krumpira
500 g šećera, najbolje sitnoga

250 g mljevenih oraha
200 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje

Priprema

Krumpir ogulite i skuhajte bez soli. Zatim ga pomiješajte sa šećerom, mljevenim orasima i omekšanim maslacem. Odvojite polovicu mase i rasporedite je u kalup za tortu, a drugoj polovici dodajte otopljenu čokoladu, izmiješajte i rasporedite na donju masu u kalup za tortu. Stavite u frižider 120 min. Ukrasite prema želji slatkim tučenim vrhnjem, otopljenom ili ribanom čokoladom itd. Poslužite sa slatkim tučenim vrhnjem.

Nije naodmet

Šećer i orahe možete smanjiti prema ukusu. A čokoladu povećati ili otopljenom preliti tortu izvana. Orahe možete zamijeniti lješnjacima, pistacijama, a ja sam omiljenim bademima.

Objavljeno 11. ožujka 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme: 

Lijepi naši atrapi: torte od stiropora

Nada Tučkar i torta Šahovnica 11. Babičine kolače rezervirale svojoj Donjoj Stubici

I starinske svadbene torte čuvaju lijepe mladalačke uspomene

Torta-panj najbolja koju sam kušala

Torta od oraha s pobjedničkog trona

Pišinger torta za svečani blagdanski stol

Torta Katarina Zrinski

Mak torta gospođe Ive finija čak i od makovnjače i od Bauerovih romansiranih rezanaca s makom

Torta Frankopanka ili slatko nasljedstvo u obitelji Čataj

Torta od cijelih jabuka Zdenkice Ljubić

Torta od graha bikača – starinska, odlična, nagrađena

Rokoko torta s lješnjacima bolja i od moje omiljene iz Cukeraja

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. Josip# 17.02.2019. u 10:46

    Ovo je fantastično! Treba je probati, što ću ja i osobno učiniti čim prije… 👍🥰🍫
    Bravo, Božice, za tekst, komentare i – recept!

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.