Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo, Ocjenjivanja, Recepti 1. svibanj 2018.

Torta od graha bikača – starinska, odlična, nagrađena

O prvosvibanjskome Prazniku rada svi se natječu da masama podijele besplatan grad skuhan na otvorenom u velikim posudama, obično vojničkim kazanima, jer je, kažu, najbolji. Ali ne, neću objavljivati recepturu da neki fini poseban grah, nego ću podsjetiti na drugonagrađenu slasticu s ovogodišnjih Babičnih kolača u Oroslavju.

Biserka Stepan (1960.) iz Pustodola, Donja Stubica, naš je ocjenjivački sud osvojila stvarno neobičnom, a vrlo finom tortom od graha. Njime ga je i ukraisla. Recepturu je našla u staroj prabakinoj knjizi, toliko staroj da se slova jedva mogu čitati, pripovijeda. Rado peče svakojake kolače – na izložbi gotovo da i nije bilo kolačakoji ne peče! – i to u peći na drva, pa je pokušala je pripremiti i  joj samoj neobičnu tortu. Najprije je probala od hladnoga, a onda od toploga graha, pa ovako pa onako i torta joj je uspjela kako joj se svidjela pet put! Tada je pomislila, govori, kak bi z toga nekaj moglo biti. I bi – nagrada.

Biserka Stepan za svojim izlagačkim stolom u Oroslavju ( Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Biserka Stepan za svojim izlagačkim stolom u Oroslavju ( Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Koristila je fini, slatki krupan starinski grah kojega kod njih zovu bikač. Več mi je van zišel, govori o svome vrtu, dodajući kako tu staru sortu rijetko tko još ima. Nagrađenu svoju tortu sad će pripremiti i svojim unučicama Heleni i Karmeli za prvu pričest. Gospođa Biserka inače ima devetoro unučadi, a prvi put na Babičinim kolačima natjecala se prošle godine, kada su se održavali u njezinoj Donjoj Stubici. 

Torta od graha (Biserka Stepan, Pustodol, Donja Stubica)

Drugonagrađena torta od graha (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Drugonagrađena torta od graha (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

Biskvit

 • 500 g krupnoga graha bikača
 • 6 žutanjaka
 • 6 žlica šećera
 • 2 žlice krušnih mrvica
 • 1 prašak za pecivo
 • 50 g oštroga brašna
 • snijeg od 6 bjelanjaka

 Krema

 • 5 dl mlijeka
 • 150 g šećera
 • 3-4 žlice oštroga brašna
 • 1 maslac (250 g)

Priprema

Grah skuhajte i ohlađem propasirajte. Žutanjke dobro izmiješajte sa šećerom, dodajte propasirani grah, brašno, krušne mrvice i prašak za pecivo. Posebno od bjelanjaka istucite čvrst  snijeg, dodajte pripremljenoj smjesi i lagano promiješajte. Ulijte u kalup za tortu prethodno namazan maslacem i posut brašnom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 oC 45 min.

U malo mlijeka dodati šećer i brašno te izmiješati. Ostatak mlijeka staviti da zakipi te dodati pripremljenu smjesu i miješati dok se ne zgusne. Kad se krema ohladi, umiješati maslac. Ohlađeni biskvit prerežite na pola, premažite kremom i ukrasite po želji.

Nije naodmet

Dakako, neće svi naći grah bikač, pa niti zamjenski koje druge starinske sorte. Preporučujem za zamjenu sorte koje se mogu lako ispasirati odnosno izmiksati u fini pire.

Objavljeno 1. svibnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/mijesani-mladi-grah-na-zorin-i-majin-nacin-13473

http://oblizeki.com/zuljcice-od-graha-za-korizmeni-post-ili-za-poslasticu-14259

http://oblizeki.com/namazi-mi-graha-molim-21015

http://oblizeki.com/sokacki-grah-gulas-specijalitet-iz-madarske-19683

http://oblizeki.com/posni-grah-na-razlicite-nacine-gozba-ususret-uskrsu-2001

http://oblizeki.com/gravce-tavce-recept-251

Uskrsni medenjaci – najbolja slastica 12. Babičinih kolača u Oroslavju

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.