Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 21. ožujak 2017.

Torta od cijelih jabuka najbolje ocijenjena slastica na 11. Babičinim kolačima

Na 11. Babičinim kolačima u Donjoj Stubici u subotu 18. ožujka 2017. najbolje ocijenjena slastica je torta od cijelih jabuka. Ispekla ju je Zdenkica Ljubić i tako 12. Babičine kolače iduće godine, prema dobroj tradiciji, odvela u Oroslavje. Zanimljivo je da je i uskrsni kruh vrtanj Božice Lacković iz Oroslavja također vrlo visoko ocijenjen.

Najstarija natjecateljica Olga Hršak na pobjedničkom postolju

Tako je presudio stručni ocjenjivački sud sastavljen od dva vrsna chefa i člana Hrvatskoga kuharskog saveza te Zagorca Branka Čukelja iz zagrebačkoga Sheratona i Marka Živaljića iz donjostubičkoga restorana Majsecov mlin te Božice Brkan, autorice i urednice Oblizeka, koji su tradicionalno i jedan od medijskih pokrovitelja priredbe.

Pobjednice 11. Babičinih kolača sa županom Željkom Kolarom, predsjednicom žušanijske Skuoštine Vlastom ?? i ocjenjivačkim sudom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednice 11. Babičinih kolača slijeva nadesno treća Sanja Čaćko, prva Zdenkica Ljubić i druga Olga Hršak sa županom Željkom Kolarom i predsjednicom žušanijske Skupštine Vlastom Hubicki i ocjenjivačkim sudom  slijeva Brankom Čuklje, Markom Živaljićem i Božicom Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)Drugo je mjesto osvojila inače najstarija natjecateljica Olga Hršak iz Petrovskog starinskom tortom od oraha, a treće, prvi put na Babičinim kolačima, Sanja Čaćko iz Hrašćine, Trgovišće pečeno-kuhanim kolačem na špagi. Najbolje tradicionalno ruho, jer i to potiču na Babičinim kolačima, prema ocjeni drugoga, za to stručnoga ocjenjivačkog suda, imala je Marija Bračević iz Petrovskoga.

Babičini kolači i Stubički obliznjeki u sinergiji

Božica Brkan sa svim natjecateljicama i gošćama iz Solina

Božica Brkan sa svim natjecateljicama i gošćama iz Solina (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sve je organizator Krapinsko-zagorska županija sa županijskom turističkom zajednicom nagradila financijski. Natjecalo se 37 babica odnosno žena koje, prema propozicijama, imaju unučad i koje moraju biti iz Zagorja. Uspjehu priredbe zacijelo je pridonijelo iskustvo županijskih gastropriredaba Zagorski chef i Štruklijada te iskustvo domaćina, Donje Stubice, koja već pet godina organizira Stubičke obliznjeke odlično oživljavajući upravo svoje stare tradicionalne slastice.

Prošlogodišnja pobjednica Nada Tučkar s unučicom Magdalenom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prošlogodišnja pobjednica Nada Tučkar s unučicom Magdalenom i ove je godine ispekla gospodski kolac za vrh tablice (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Ovogodišnji su Babičini kolači, koje je u Donju Stubicu dovela Nada Tučkar pobijedivši prošle godine u Zagorskim Selima tortom Šahovnica, prema mojoj prosudbi bili do sada najuspjeliji kako općim ugođajem tako i slasticama, koje su bodove (najviše 45) stjecale autohtonošću/originalnošću (20 bodova), izgledom (10 bodova), okuspm 10 bodova) te usmenom prezentacijom (5 bodova). Bitno je većinom poboljšana odnosno pročišćena prezentacija slastice (npr. pečeno-kuhani kolač na špagi Sanje Ćaćko).

Gospodski kolač za u Stubake

Pobjednica Zdenkica Ljubić sa svojim izložbenim stolom (Fotografija Miljenko Brezak / Ooblizeki)

Pobjednica Zdenkica Ljubić sa svojim izložbenim stolom (Fotografija Miljenko Brezak / Ooblizeki)

 

Neke od žena potrudile su se izvesti prave male hepeninge s pričom o svojoj slastici (npr. Brankica Jagić s porodiljskom pogačom ili Nada Tučkar s gospodskim kolačem), a ove godine već su izdaleka neke pokazivale kako su shvatile što se traži šaleći se na vlastiti račun kako Ove godine nema đumbira!, dok su neke u stare recepture po recentnim navadama i ne libeći se uvele petit beurre ili slične sastojke.

Izložbeni stolovi zaista se razlikuju, od zaista krasnih tematskih, npr. uskrsni stol Božice Lacković, ali nažalost već viđen, do toliko pretrpanih kao da nešto skrivaju, tako da odmažu slastici na ocjenjivanju. Treba li za to okriviti želju za pobjedom, budući da su i pobjeda i domaćinstvo Babičinih kolača postali stvar prestiža ne samo u zagorskim okvirima. I ne samo zbog toga što, kako kaže župan Željko Kolar, nema dobrog objeda bez dobroga deserta.

Sve je domaće, sve je prirodno!

Zanimljiva ideja Guočeve krune Nadice Fuček iz Gornje Stubice u gornjem dijelu ocjenjivačke tablice (Fotografija Miljenko Brezak / Ooblizeki)

Zanimljiva ideja Guočeve krune Nadice Fuček iz Gornje Stubice u gornjem dijelu ocjenjivačke tablice (Fotografija Miljenko Brezak / Ooblizeki)

Recepti, prema kazivanju babica, potječu iz starih kuharica, npr. Töpferičine krapinske purgerske, neke jugoslavenske iz čak iz 1958., neki iz neke bez korica, neke iz naslijeđenih bilježnica, a uglavnom od mama, baka, svekrva, a ove godine i tece Jane i tece Janice. Uz časne izuzetke, gotovo sa svakog stola najprije smo čuli sve je domaće, sve je prirodno, čak i kad (najčešće!) i nije tako (niti se ocjenjuje, iako se potiče!) jer u našem selu jedva da ima krava.

Za pohvalu je korištenje te uzgoj i uopće oživljavanje starih kultura, primjerice heljde (hajda), ječma, starih sorti bijelog i žutog kukuruza (stodanka, šećerac), rogača/rožička. Iako se uglavnom žalim na suženo korištenje namirnica i osobito začina, u nekim slastica doista je uočljivo pretjerano korištene velikog broja sastojaka i začina tako da je ponegdje došlo i do neugodnih (čitaj: neukusnih) sudara.

Torta panj s orasima i kavom, a ružice sa čvarcima

Starinska torta, ali drugačije izvedena, od oraha i s okusom kave, Milke Vinković iz Marije Bistrice (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Starinska torta, ali drugačije izvedena, od oraha i s okusom kave, Milke Vinković iz Marije Bistrice (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zanimljivi iskoraci u posezanju su za starim da bi se iskoračilo u novo i zapravo moderno, trendovsko, npr. pobjednička torta od cijelih jabuka Zdenkice Ljubić, kolač od mrkve Melite Humski. Autorski, npr. mlinarov kolač Božice Pavliše, Gupčeva kruna Nadice Fuček.

Ponovno su slastice bile zanimljivo i jezično: vrtanj (Božica Lacković), žetvina povjanjka sa sirom (Bezjak Anđelina), sajani štruklji z domaće melje (Ane Šaić). Čak i kad se nazivi rabe bespotrebno i ne s punim razumijevanjem, primjerice melanš gibanica (melanż, fr. mélange = mješavina, smjesa). Rado i s razlogom pohvaljujem uočene odlične kukuruzne kruhove (Ankica Mirt), bili prijavljeni za ocjenjivanje ili samo pridodani na stolu i ocjenjivanoj slastici.

Dobar recept – dobra slastica?

Hepening Brankice Jagić iz Krapinskih Toplica za ocjenjvački sud kako se ide u prigled s porodiljskom pogačom pridonio visokoj ocjeni (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Hepening Brankice Jagić iz Krapinskih Toplica za ocjenjvački sud kako kuma ide u prigled s porodiljskom pogačom također pridonio visokoj ocjeni (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Odlično peku klasične (i) zagorske i štrukle, štrudline, gibanice, zlijevke, krampogače i sl. Neću propustiti detaljnije predstaviti pobjedničke slastice, ali ni tortu orah panj, ružice sa čvarcima i još neke sa pričama zanimljivim poput žena koje su ih ispekle. Nadam se da će ugostitelji i slastičarnice samo iz Zagorja naći u uracima babica nadahnuće i za svakidašnju ponudu. Imajte jedino na umu, što preporučujem i natjecateljima ne samo Babičinih kolača, kako dobra receptura ne jamči odličnu slasticu, ali rijetko dobra slastica ide bez suvisle recepture. Nisam bez razloga studente novinarstva pisati vijest muštrala pisanjem – recepata.

S veseljem očekujem 12. Babičine kolače 2018.!

Objavljeno 21. ožujka 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/babicini-kolaci-11-put-u-subotu-u-donjoj-stubici-20261

http://oblizeki.com/torta-od-cijelih-jabuka-zdenkice-ljubic-20319

Pečeno-kuhan kolač na špagi Sanje Čaćko

Torta od oraha s pobjedničkog trona

http://oblizeki.com/gospodski-kolac-iz-pecnice-i-price-nade-tuckar-20390

http://oblizeki.com/rogac-rozicak-u-tri-jednostavne-a-fine-slastice-20434

http://oblizeki.com/kolac-od-mrkve-iz-skolske-kuhinje-na-babicine-kolace-20381

http://oblizeki.com/nada-tuckar-i-torta-sahovnica-11-babicine-kolace-rezervirale-svojoj-donjoj-stubici-17903

http://oblizeki.com/nada-tuckar-za-17-kriske-oblizeke-ozivjela-svadbenu-tortu-sahovnicu-otpije-60-godina-13643

http://www.bozicabrkan.com/cudesna-vecer-u-donjoj-stubici/

http://oblizeki.com/gostovanjsko-prase-pobjednicki-kolac-na-9-babicinim-kolacima-14605

http://oblizeki.com/strepice-z-vrganji-beracice-gljiva-nade-tuckar-13052

http://oblizeki.com/nadini-dizani-cvjetovi-cvatu-skrbno-14547

http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318

http://oblizeki.com/ivanjski-cveteki-zlatarskoga-kraja-9827

http://oblizeki.com/namjenske-starinske-slastice-kao-egzoticne-poslastice-11063

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

http://oblizeki.com/i-starinske-svadbene-torte-cuvaju-lijepe-mladalacke-uspomene-10259

http://oblizeki.com/dizana-gibanica-s-kokosom-i-suncokretom-16828

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

http://oblizeki.com/drugi-stubicki-oblizeki-s-odlicnim-dizanim-gibanicama-15190

http://oblizeki.com/najbolja-pita-na-3-stubickim-obliznekima-marice-kipa-18055

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.