Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 6. listopad 2014.

Torta Marija dio Samoborskoga slatkog nokturna

Torta Marija nazvana je po Mariji pl. Hotković, Samoborki kojoj je Ferdo Livadić , hrvatski skladatelj i jedan od vođa Hrvatskoga narodnog preporoda, 1822. godine posvetio Nocturno u fis-molu, koji spada među najranije primjere nokturna u klavirskoj literature.

Marija Hotković-Peharnik bila je jedna od posljednjih pripadnica glavne loze Hotkovića. Nikada se nije udavala i bila je gorljiva pripadnica Ilirskog preporoda. Često je dolazila rođacima u posjet, pa je tako u Samoboru prijateljevala i s Livadićem.

Receptura za tortu posvećenu njoj potječe iz obiteljskog arhiva, a jela su se, posebice slastice, često tada nazivala po imenima nekog od članova obitelji, koji bi ih, recimo, posebno volio, pa uz Marijinu tortu, imaju i Jelkinu, Verinu, Julijinu i druge.

Samoborke mijese kore za tortu Mariju (Fotografija TZ Samobor)

Samoborke mijese kore za tortu Mariju (Fotografija TZ Samobor)

Zdravka Škugor Ferdebar, direktorica samoborske Turstičke zajednice kaže:

Radionica Samoborski slatki nokturno nastavak je projekta koji smo započeli 2013. godine izdavanjem gastro vodiča Svi gurmanski putovi vode u Samobor, Male samoborske kuharice u kojoj je objedinjena tradicionalna kuhinja s kraja 19. do sredine 20. stoljeća, te radionice Samoborski chef u kojoj su sudjelovali samoborski ugostitelji. Cilj revitaliziranja starih receptura je stvaranje novog proizvoda te povezivanje  gastronomije, glazbe i turističke ponude Samobora. 

Samoborski: bermet, muštarda, salama, krmendl, kotlovina, kremšnite…

Specijalitet u nastajanju (Fotografija TZ Samobor)

Specijalitet u nastajanju (Fotografija TZ Samobor)

Torta Marija uskoro će se na kušanje nuditi na desetak mjesta, a možemo joj  poželjeti slavu samoborske kremšnite ili krafne, ako već ne bermeta, muštarde ili samoborskog krmenadla/kotleta, kotlovine ili samoborske salame.

Za one kojima je Samobor naizgled daleko ili si sami žele pripremiti samoborski užitak prenosim Marija tortu iz Male samoborske kuharice, u kojoj su uz druge recepture s kraja 19. do sredine 20. stoljeća, preuzete i neke iz knjige Kuharica bake Ivke Milana Žegarca Peharnika iz 2006.

Torta Marija

Lijepa, starinska, ukusna (Fotografija TZ Samobor)

Lijepa, starinska, ukusna, poslužena s parnjakom bermetom (Fotografija TZ Samobor)

Sastojci

Listovi

 • 280 g putra
 • 280 g brašna
 • 140 g oljuštenih badema
 • 200 g šećera
 • 2 žumanca
 • sok 1 naranče
 • 2 žlice vrhnja

Nadjevi

 • orasi
 • marmelada od ribiza
  neoljušteni bademi
  mlijeko vanillin šećer

Glazura

 • 280 g šećera
 • 6 žlica marmalade od ribiza

 

Elegantna i jednostavna (Fotografija TZ Samobor)

Elegantna i jednostavna (Fotografija TZ Samobor)

Priprema

Umijesite tijesto i razdvojite ga u četiri dijela (lista), potom ih ispecite. Prvi dio nadjenite orasima, drugi marmeladom od ribiza, a treći neoljuštenim bademima u mlijeku s vanilin šećerom.

 

Objavljeno 6. listopada 2014.

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/samobor-je-gostoljubiva-i-ukusna-varos-12244

http://oblizeki.com/samoborski-najpoznatiji-hrvatski-kotlet-12277

http://oblizeki.com/na-trecem-kotlovina-showu-u-jatrebarskom-na-tronu-kotlovina-vinskih-kraljica-2908

http://oblizeki.com/samoborska-salama-dobila-drustvo-u-salami-od-crne-slavonske-svinje-te-od-konjetine-13694

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

9 komentara

 1. […] nesuđene ljubavi pjesnika Stanka Vraza, kojoj je posvetio i zbirku pjesama “Đulabije”. Marija torta nazvana je po Mariji Hotković kojoj je Ferdo Livadić posvetio svoj znameniti “Nocturno”. Dva […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.