Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 30. prosinac 2016.

Torta Frankopanka ili slatko nasljedstvo u obitelji Čataj

cataj_01naslovnatortafrankopankaNa božićnom sam stolu oživjela tortu kojom je 1929. (!) na natjecanju pečenja slastica u Križu pobijedila učiteljica Štefanija Rožić iz Novoselca. Zahvaljujem njezinim potomkinjama, kćeri Ivanki i unuci Lei Čataj iz Zagreba na recepturi. A tortu srdačno preporučujem i za najveće svečanosti! Odlična je.

Prošloga rujna razveselila sam se izložbi požutjelih recepata, starih kuharica i zidnjaka, koja je u Galeriji Križ pratila 19. Kriške oblizeke, što je tradicionalno organizira Društvo Naša Djeca Vladimir Nazor Križ. Izložbu su priredile Palma Klun Posavec, Ljiljana Posavec i Tea Holler, koje su uz izloške ispričale i mnogo zanimjivosti kako je izložba nastajala te različite štiklece.

Torta za elektrifikaciju

Na kriškoj izložbi Božica Brkan zapisuje storiju o torti iz 1929. godine (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na kriškoj izložbi Božica Brkan zapisuje storiju o torti iz 1929. godine (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Meni je bez premca najzanimljiviji bilo otkriće da su se još 1929. (godini rođenja moje mame Jelice!) pri elektrifikaciji Križa i okolice, prethodnice slavne Elektre Križ, žene natjecale u pripremi kolača te da je pobijedila torta Frankopanka gopođe Štefanije Rožić. Tortu Frankopan tako su zvali u obitelji, ispripovijedila mi je njezina kći gospođa Ivanka Čataj, koja je tu tortu pekla dok je je majka bila živa, do prije petnaestak godina.

Niz zrinsko-frankopanskih torti

Pečena, još u modlu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pečena, još u modlu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Priča s Frankopankom baš me je razveselila, jer me podsjetila na suradnju na rekonstrukciji Frankopanske torte – i višekratno pisala kako smo je rekonstruirali – koju i danas, kao zaštićeni suvenir, nude u crikveničkom hotelu International. Također, pisala sam i o kuharicama oslonjenima na stare zrinsko-frankopanske, pa i o recentnoj ponudi (zagrebački Stari Puntijar, restoran Žganjer u Jaškovu) kao što je ozaljska torta Katarina Zrinski.

Silno me veseli i susret s gospođom Ivankom Čataj, danas Zagrepčankom, a podrijetlom iz Novoselca iz obitelji Rožić, kćeri nagrađene Štefanije, koja je učiteljevala prije i za vrijeme Drugoga svjetskog rata i u mojemu rodnom Okešincu, odmah do Novoselca, kad je još i ondje bila osnovna škola i kad je bilo i dovoljno djece za školu. Gospođa Čataj prisjetila se i kako je sve do odlaska na studij i preseljenje u Zagreb 1967. živjela u Novoselcu, gdje su Rožićevi, njezini djed Franjo i baka Antonija, od 1939. imali dućan nasuprot Kolodvorske ulice.

Rokoko torta, razmeljiva ne bademima nego lješnjacima, jedna je od meni najdražih (Fotografija Mišo Lišanin / Oblizeki)

Rokoko torta, razmetljiva ne bademima nego lješnjacima, jedna je od meni najdražih, ovdje u izvedbi majstorice Sandre Šatović iz Križa (Fotografija Mišo Lišanin / Oblizeki)

Zanimljivo mi je također da kći gospođe Ivanke, Lea Čataj, kao konzervatorica iz Službe za arheološku baštinu Odjela za kopnenu arheologiju u Hrvatskom restauratorskom zavodu vodi istraživanja na rimskom nalazištu u mojem Okešincu. Ona je imala zadatak da mi mejla recept Frankopanke. Zahvaljujem im objema na pomoći da staru tortu oživim o ovome Božiću.

Frankopanka je tipična starinska torta bez brašna, a po svemu jedna od onih kakve su se, gledajući prema namirnicama i tehnološkim postupcima, pekle prije pojave hladnjaka u kuhinji.

Torta Frankopanka

Prelivena lagano tučenim vrhnjem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Poslužena prelivena lagano tučenim vrhnjem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

Tijesto

5 žutanjaka
150 g šećera
150 g mandula
150 g čokolade za kuhanje
snijeg od 5 bjelanjaka

Fila

Krema pripravna za filanje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Krema pripravna za filanje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

5 cijelih jaja
150 g šećera
150 g čokolade za kuhanje
150 g putra (izrađenog)
150 g prženih mljevenih badema

Za ukrašavanje

čokoladna glazura
oguljeni bademi

Priprema

Oblaganje torte nadjevom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Oblaganje torte nadjevom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za tijesto dobro izmiješajte žutanjke sa šećerom, dodajte mandule i rastopljenu čokoladu te na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka. Za filu na pari kuhajte cijela jaja sa šećerom i čokoladom za kuhanje. U hladno dodajte izrađeni putar i pržene mljevene bademe. Filajte listove tijesta, odozgo glazirajte čokoladnom glazurom, a sa strane namažite tortu filom. Ukrasite oguljenim bademima. Stara torta bila je ukrašena bademima posloženima u obliku rozete.

Nije naodmet

U tijesto sam dodala i vanilin šećer, a kako sam se našla u dvojbi jesu li  mandule, kako je navedeno u izvornom receptu, mjenduli odnosno bademi ili mandale odnosno marelice, kajsije, stavila sam mljevene bademe. Prema iskustvu, sad bih stavila i rezane sušene marelice. Pristajale bi i okusno i strukturno. Upotrijebila sam mikser. Tortu sam pekla konzervativno, u pećnici zagrijanoj na 180 °C 35 min.

Čokoladna ocaklina

Listići badema na čokoladnoj ocaklini (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Listići badema na čokoladnoj ocaklini (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Čokoladnu glazuru, ocaklinu pripremila sam klasično: u na pari otopljenu čokoladu za kuhanje (200 g) dodala sam ulja (oko 0,5 dl), a tko voli neka, prema odjeljku Glazure iz knjige Slatke fantazije (Alfa, 1. izdanje 1999., str. 176. i 177.) Ivanke Biluš, Božice Brkan i Eleonore Rekeće, za tamnu čokoladnu glazuru doda slatkoga vrhnja (na 300 g čokolade za kuhanje 2 dl slatkoga vrhnja), jednako je i za glazuru od bijele čokolade, a za svijetlu čokoladnu glazuru uz čokoladu i margarin i ulje (na 125 g margarina, 1 žlica ulja i 250 g čokolade za kuhanje). Koristila sam vrlo tamnu čokoladu.

Purgerska krapinska Štefanijina torta na način Marije Kozine ukrašena bademima (Fotografija Kozina / Oblizeki)

Purgerska krapinska Štefanijina torta na način Marije Kozine ukrašena bademima (Fotografija Drago Kozina / Oblizeki)

Skrećem pozor da je torta energetska bomba te da je režete u tankim kriškama. Ja sam uz Frankopanku poslužila i tučeno (ne osobito) slatko vrhnje za šlag. Torte ne izlazi puno. Dodajem da sam ohlađeno tijesto vodoravno prerezala u dva lista običnim bijelim koncem. Valja to činiti vrlo pozorno, jer je tijesto zrnato i vrlo krhko. Međutim, lijepo se sve može zamazati i filom, sočno je i ukusno. Na prerezu se fila bojom jedva razlikuje. U filu sam dodala i vrlo malo oguljenih badema, tek da se osjete na jeziku, a i bijeli bojom odskoče na tamnome.

Gospođa Ivanka mi je poslije otkrila kako su Frankopanku na kraju, završno, obično poprskale narančinim sokom, jer se on odlično slaže s bademima. S mišlju na tortu Capri, na primjer, mogu se samo složiti.

Fine, fine torte

Torta Capri, mnogo čime posestrina Frankopanki (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Torta Capri, mnogo čime posestrina Frankopanki (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Preporučujem da tortu radite u fazama, jer će vam bolje ispasti. Ostavite je da na hladnome odstoji prije posluživanja najmanje 24 sata, a ako može i duže, jer će biti još sočnija. Kako sam kasno odlučila o pečenju – htijući razveseliti nekoga namjerila sam ispeći slasticu bez glutena – bila sam u vremenskoj stisci i morala sam rješavati probleme koji su su se pojavljivali samo zbog npr. brzoga hlađenja i sl.

Oguljene cijele bademe za ukrašvanje zamijenila sam listićima badema. Dakako, ako vam je osobito stalo do izgleda i vještiji u cifranju, mogu ovu finu tortu pretvoriti zaista u kraljicu stola u svakoj prilici. Dodajem za svaki slučaj linkove za meni najdraže torte na Oblizekima: Rokoko torta s lješnjacima, Šefanija torta Marije Kozine  i prepolovljena, na način Vesne Hršak, svadbena torta Šahovnica Nade Tučkar, zatim torte moje majstorice Ivanke Biluš Torta Capri i Pišingerica.

Post scriptum

Tortu Božu posuli su samo sitnim šećerom poput ove torte Capri (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Tortu Božu posuli su samo sitnim šećerom poput ove torte Capri (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Nisam se išla udubljivati u recepturu, ali me je silno rasveselilo što je u Slatkoj kuharici na HTV-u slastičarka Petra Jelenić pripremala blagdansku, više tortu posvudušu Željke Fattorini, sličnu njoj ali zapravo sastojcima skromnijima od Frankopanke. Također je ne nadijeva je, a ukrašava ili čokoladnom ocaklinom ili samo pospe sitnim šećerom. Željka ju je nazvala torta Boža, dok je majstorica Petra a sastojke reinterpretirala u male tortice – Božice.  

Objavljeno 30. prosinca 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme odnosno fine torte:

http://oblizeki.com/pozutjele-biljeznice-s-receptima-kuharice-i-zidnjaci-izlozbom-uvele-u-19-kriske-oblizeke-18687

Torta Frankopan, suvenir Crikvenice i specijalitet hotela International

Torta Katarina Zrinski

http://oblizeki.com/rokoko-torta-s-ljesnjacima-bolja-i-od-moje-omiljene-iz-cukeraja-1292

http://oblizeki.com/torta-glamur-raskosno-se-rasvjetala-tamnim-i-bijelim-cokoladnim-ruzama-13593

http://oblizeki.com/stefanija-torta-marije-kozine-ili-sjaj-slavnih-starinskih-gradanskih-slastica-7615

http://oblizeki.com/stefanijina-torta-na-nacin-vesne-hrsak-14696

http://oblizeki.com/torta-marija-dio-samoborskoga-slatkog-nokturna-13738

http://oblizeki.com/nada-tuckar-za-17-kriske-oblizeke-ozivjela-svadbenu-tortu-sahovnicu-otpije-60-godina-13643

http://oblizeki.com/torta-capri-i-za-najsvecanije-trenutke-3202

http://oblizeki.com/pisinger-torta-776

http://oblizeki.com/glazure-ocakline-preljevi-prevlake-406

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

8 komentara

 1. palma# 30.12.2016. u 15:07

  Bas mi je drago za otkrice torte uz izlozbu pozutjelih recepata. Moj mali doprinos.
  Hvala Bozica na neumornom istrazivanju zavicaja.
  A portal OBLIZEKI .COM JEDINSTVEN U HRVATSKOJ , ZAHVALJUJUCI BOZICI I MILJENKU.

 2. […] Torta Frankopanka ili slatko nasljedstvo u obitelji Čataj […]

 3. vera# 01.01.2017. u 17:06

  Nova Godina je stigla, predivno sunce sja, od srca želim svima da nam bude sretna i vesela.
  Puna ljubavi i poštovanja prema svima, šta nas košta biti nasmiješenima.
  Život je kratak prepun suza i nevolja, kažite sebi ja sad hoću i mogu biti najbolji-a.
  S’ ljubavlju vam stalno pišem neke rime, primite moj savjet i u suprugovo ime.
  vera

 4. […] Torta Frankopanka ili slatko nasljedstvo u obitelji Čataj […]

 5. Jasmina Ruzic# 02.01.2017. u 09:28

  Poštovani,molim Vas lijepo zanima me izrada kreme za Tortu Štefanija,jer mi nije jasno da li se kuha,ili se kao kod Paname svi sastojci samo dobro izmješaju,zahvaljujem,Jasmina Ružić

 6. Frankopan šnite | Oblizeki# 03.01.2017. u 08:45

  […] stjecajem okolnosti o frankopansko-zrinskim kuharicama i slasticama, poslije najnovije nizanke – torte Frankopanke iz Križa, Frankopanske torte iz Crikvenice te iz različitih knjiga, uza sve čestitke, ovu od frankopanskih […]

 7. Sabina# 07.01.2017. u 10:45

  Izvorne torte su zbilja blago Hrvatske baštine, jednostavne za napraviti a ukusnije od mnogih modernijih. Stoga sve pohvale utemeljiteljici naših hrvatskih izvornih a naročito Zrinskih torti, čiji sam ljubitelj, te se ujed no i zahvaljujem i čestitan na ustrajnoj tradici.

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.