Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 29. rujan 2011.

Torta Capri i za najslađe trenutke

Gledate li TV-seriju Capri? Ja jesam krenula, ali sam već u početku odustala, iako još posvuda hvalim način kako Talijani mudro u prima-terminu, gledano a besplatno, promoviraju svoje turističke adute, a napose kako njeguju svoju otočku hranu, koju ionako uvrštavaju u sjajnu napuljsku.

Sjećate li se već na početku prve godine prikazivanja one Reginelline večere u staroj vili koja je dobra stara vremena prizivala sjećanjem na večeru od tkozna koliko slijedova kojom tu pogostiše španjolskoga kralja?

BSa snimanja: Ivanka Biluš pridržava svjetiljku, Marina Filipović Marinshe snima, a Božica Brkan navija da što prije počne kušanje (Snimio Miljenko brezak / Acumen)

Sa snimanja u Ivankinjoj kuhinji: Ivanka Biluš pridržava svjetiljku, Marina Filipović Marinshe snima, a Božica Brkan navija da što prije počne kušanje (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ja se zadovoljavam i mnogo skromniji, alim, rekla bih, ne manje ukusnim jestvenim suvenirima s Caprija. Salata Caprese postala je internacionalno opće mjesto ne samo salata, nego hladnih predjela i malih jela. Meni je čudo i prezirem sve što stave u nju a d anije rajčica, mozzarella, maslinovo ulje, sol, papar i bosiljak.

Torta bez brašna (Snimila Marina Filipović / Acumen)

Torta bez brašna (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Druga je torta Capri, tal. Torta Caprese, jedan od važnih specijaliteta kuće prijateljice i suradnice Oblizeka Ivanke Biluš. Sladeći se njome jedne večeri uz TV serijal, koji Ivanka još predano prati jer je podsjeća na kratak ali lijep boravak na tome otoku nedaleko Napulja, snimili smo je za vas.

O, da, toliko je fina da je možete “rezervirati” i za rođendan. Ne obazirite se na običajenu kratkotrajnu trenutnu modu nekakva istoimenoga kolača. Torta Capri samo je jedna.

Maestralna Ivanka Biluš sa svojom tortom Capri (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Maestralna Ivanka Biluš sa svojom tortom Capri (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ivanka Biluš pripovijeda:

Postoji priča da su ovu tortu ili kolač, kako je neki opisuju, osmislile dvije stare djevojke iz Austrije, nasljednice slikara Augusta Webera, te da su tim kolačem htjele povezati Bizant i Mediteran preko badema, ali mu i dati okus sjeverne Europe čokoladom.

Tragajući za tom slasticom za čokoholičare iz regije Campania otkrila sam više zanimljivih priča, a meni je najzanimljivija ona da je Torta Caprese nastala kada su slastičarke pekući kolač za nekakve američke gangstere zaboravile dodati brašno. U strahu su velike oči, snašle su se kakao prahom. Ta torta stvarno pripada slasticama bez i žlice brašna, a “drže” je bademi i čokolada. Znalci je stvarno s razlogom uvrštavaju u starinske, pomalo dekadentne delicije.

 

Ivankina torta Capri (Torta Caprese)

Poslužena s  tučenim vrhnjem i bademima (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Poslužena s tučenim slatkim vrhnjem i bademima (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Sastojci

  • 300 g badema
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 125 g tamne čokolade
  • 5 jaja
  • vanilija (esencija)
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

maslac i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanca jedno po jedno. Nakon toga u tu dobro umućenu masu dodajte mljevene bademe i struganu čokoladu te vanilijinu esenciju. Na samome kraju dodajte lagano miješajući i snijeg od bjelanaca. Masu izlijte u kaluo za torte koji ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180-200 °C i, ovisno o snazi struje, pecite oko 45-60 min. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

Posluživanje

Pun tanjur raskoši: sa sladoledom, tučenim vrhnjem, džemom od marelice, bademima... (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Pun tanjur raskoši, totalna kalorijska bomba: sa sladoledom, tučenim vrhnjem, džemom od marelice, bademima... (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Vrlo sočnu Capri Tortu možete oblikovati kao četvrtasti kolač ili kao okruglu tortu te je smao posuti šećerom u prahu ili je poslužiti sa slatkim tuečnim vrhnjem, bademima, finim džemom ili vićnim preljevom, svježim voćem, sladoledom te kombinacijama po želji.

Dovoljna je sama, bez ikakvih dodataka (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Dovoljna je sama, bez ikakvih dodataka (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Nije naodmet

Ivanka kaže kako bit ove vrlo sočne torte leži u bademima, koje netko poprži, netko stavi u vruću vodu i oguli, ali ih ona, meljući ih, ostavi i u krupnijim (sitne) komadićima. Čokoladu lagano otopi, a ne riba je, jer time si krati postupak. Uz to je, kaže, dodala i 1-2 žlice krušnih mrvica natopljenih limunovim likerom i 1 žličicu praška za pecivo, jer joj je smjesa vrlo slična našoj slastici Srneći hrbat.

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

  1. […] Vesne Hršak, svadbena torta Šahovnica Nade Tučkar, zatim torte moje majstorice Ivanke Biluš Torta Capri i […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.