Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 1. lipanj 2016.

Težačka pogača kao poslastica

tezacka_01naslovnaStarinsku težačku pogaču od bijela brašna Štefice Filipaj danas bih, možda također uz doručak ili večeru ili drugi manji obrok, poslužila jednako narezanu, možda samo na rombove i poslužila uz slane i slatke namaze te, umjesto udrobljenu, uz hladne i tople mliječne napitke. Bila bi odlična i za dječje i obiteljske izlete.

Kad se priredba poput Babičnih kolača održava punih deset godina, sad već i sa četrdesetak babica, a svaka na ocjenjivanje može iznijeti po jednu slasticu, a na izložbenom je stolu obično okruže sa još po nekoliko, teško je pronaći još neiskorišten, nepotrošen stari kolač, inovirati ga na prihvatljiv način, bio slan ili sladak. I u nekoliko godina koliko ocjenjujem, nerijetko se ponavljaju, u istoj ili malo izmijenjenoj recepturi, čak i u lošijoj izvedbi.

Tako je bilo i s namjenskim slasticama, ne samo za svečane prilike kao što je Božić ili Uskrs nego i za svadbe, krstitke ili za, primjerice, težake  koji su radili u vinogradu, polju i sl. Nisam provjerala, ali moguće da im i ime potječe od težine posla, kad je i hrana, osim što je bilo više ljudi za stolom, morala biti i finija i izdašnija. Strepe, štrukli i slično nerijetko su sadržavali kukuruzno brašno, svinjsku mast, maslac i maslo… Težački buhtlini Mande Kogoj od ječmena brašna, lažna pogača Bernarde Bele i drugi takvi, pogotovo danas, nesvakidašnji kolači mnogima još traju i u očima i na nepcima.

Jednostavna ideja s pričom

Štefica Filipaj za svojim izložbenim stolom na Babičinim kolačima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Štefica Filipaj za svojim izložbenim težačkim stolom na Babičinim kolačima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Stoga je Štefica Filipaj (1950.) iz Vrtnjakovca kraj Krapinskih Toplica iznenadila jednostavnom idejom a odličnom izvedbom težačke pogače od nekad preštimanoga, a danas prezrenoga bijeloga brašna – težačkima se danas nazivaju obično od miješana, krupnozrna brašna s različitim dodacima – oko koje je isplela i cijelu težačku priču, pa mi je pokazala i kako se u zdjelu pogača drobila da bi se zalila mlijekom.

Bila su to siromaška vremena, pa se  jelo, uglavnom ono čega se imalo doma, posluživalo ili za fruštig ili za večeru. K tome, ako se i nije jelo u polju nego kod kuće, nije za sve bilo ni tanjura, nego se jelo iz zajedničke posude. Sreća je bila, komentirali smo, da je svatko imajo i svoju žlicu.

Udrobljeno (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Udrobljeno (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mene je pogača gospođe Štefice – hvala joj na tome! – ganula podsjećanjem na davno ferje u Prigorju, u Lužanu kod mojih Grgata, pradjeda i prabake po mami, kad su samo za mene, dijete, svako jutro išli kupiti komad takva bijela kruha, cipova, kojega su oni koji ga nisu imali, pogotovo ne svaki dan, doživljeli više kolačem. Rekla bih da smo i pogaču u Zagorskim Selima doživjeli također kolačem. I bez toga što je nismo udrobili u mlijeko. A posao ocjenjivanja tolikih kolača bio nam je baš – težački .

Težačka pogača

Težačka pogača (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Težačka pogača (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

  • 1 kg glatkoga pšeničnog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • voda i mlijeko po potrebi
  • malo ulja
  • malo soli

Priprema

Kvasac izmrvite u brašno, pa mu dodajte mu ostale sastojke. Dobro umijesite i ostavite da se diže 60 min. Kad se tijeto digne, rukama ga rastegnite, napikajte ga viljuškom, premažite umućenim jajetom i narežite ali ne do kraja kako bi se lakše i ljepše pečena pogača trgala, pa staviti peći u vrlo toplu pećnicu.

Objavljeno 1. lipnja 2016.
Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/7-babicini-kolaci-13-travnja-2013-u-klanjcu-9647

http://oblizeki.com/bucine-kostice-u-babicinim-kolacima-%E2%80%93-poslastica-i-zdravlje-3673

http://oblizeki.com/jutarnjica-ili-svatovskim-kolacem-s-vlastite-svadbe-do-pobjede-na-babicinim-kolacima-2011-1945

Marijina siromašna zlevka od gladi do trona na Babičinim kolačima

http://oblizeki.com/ricet-grakasa-jesmik-ili-batuda-%E2%80%93-novi-specijalitet-iz-staroga-siromaskog-lonca-5244

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/slatka-hrvatska-izlozba-koja-je-tradicijskim-slasticama-i-njihovom-interpretacijom-zasladila-11-proizvode-hrvatskoga-sela-5827

6. Babičini kolači u Đurmancu: tko će naslijediti jutarnjicu i Miru Smiljanec?

http://oblizeki.com/copanjek-%E2%80%93-plesivicka-tenka-gibanica-od-svjezega-kravljeg-sira-i-zelenjaa-10743

 

http://oblizeki.com/kukuruzne-slastice-po-babicinim-recepturama-u-spomen-dobrih-starih-vremena-11127

 

http://oblizeki.com/poljicki-soparnik-poljicki-zeljanik-poljicki-uljenjak-15636

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] Objavljeno 17. prosinca 2016. Preporučujem na oblizekima srodne teme: http://oblizeki.com/tezacka-pogaca-kao-poslastica-18154 […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.