Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 18. rujan 2014.

Terezino malo jelo s patlidžanima

Kako bi Haris Salčinović mogao drugačije doli – improvizirati!? Večeras improviziramo, odnedavno je u zagrebačkome Velvetu, u Dežmanovu prolazu, označena večer utorkom koja ugošćuje poznate i zanimljive face, ali, da bi se odskočio iz opće banalnosti, imrovizira se predstavljajući gosta pričom, glumom ili već nečim što ga označuje.

Na prvoj je večeri Filip Šovagović malo glumio, malo što bi Zagrepčani rekli, izvodio, a pri tome je “kuhao” palentu sa sirom i vrhnjem i bučnicu. Na drugoj večeri, u utorak 16. rujna 2014., što uobičajenim a što novim gostima, Tereza Kesovija je, dakako, pjevala, a s njome i vrlo popunjen restoran, o ljubavi o dobrome nonu. Potom su sjajno pjevale i tri Ladarice. Čak i moju omiljenu Da su meni oči sokolove s besmrtnim stihom Ti si meni po sredini srca kak črljeni jabuki koščica. Ulaznice se ne naplaćuje, plaća se samo piće, dok kuća časti jelom koje rado priprema (i jede!) gost večeri.

Dio ozračja s Velvetova večeras improviziramo (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio ozračja s Velvetova večeras improviziramo (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tereza je predložila talijansko jelo pasticcio di melanzane, koje ju zacijelo podsjeća i na njezina voljenog Karla, a koje smo imali priliku kušati prilagođeno večeri, kako ga je improvizirao chef Haris.

Razgovor utroje: Filip Šovagović, Tereza Kesovija i Haris Salčinović (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Razgovor utroje: Filip Šovagović, Tereza Kesovija i Haris Salčinović (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pasticcio – ne onaj glazbeni! – inače je jelo s tjesteninom,  a sam pojam potječe iz 16. stoljeća kada su tako nazivali pitu s mesom i tjesteninom. Taj se talijanski izraz oslanja na latinski izraz pasticium iz 13. stoljeća, koji je označavao pitu ili slično jelo. Uostalom, odatle potječu i danas u romanskim i drugim jezicima (pastiche, pastitsio) srodni nazivi sve do jela s tijestom (npr. talijanski specijalitet pasticciotto), slastica i slastičarnica (pasticceria).

Pjesma kroz luster (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pjesma kroz luster (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Naše jelo nije sadržavalo ni tijesto, ni piletinu ni kunićetinu ili koje drugo meso, niti džem, a nije ni slastica. Ukusno je.

Terezino malo jelo od patlidžana prema pasticcio di melanzane  

Improvizirano Terezino jelo od patlidžana (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Improvizirano Terezino jelo od patlidžana (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Odaberite oko 2 kg tvrdih i manjih, domaćih patlidžana. Narežite ih na tanje uzdužne šnite, posolite i ostavite da se odmaraju oko 20 min, pa im ocijedite gorku tekućinu. U veliku tavu (Tereza radi usporedo u dvije da je brže gotov najdosadniji dio pripreme!) stavite obilno maslinova ulja i na njemu s obe strane popržite šnite patlidžana. Po želji ih možete predhodno uvaljati u oštro brašno. Nemojte ih nikako prepržiti. Popržene patlidžane polažite na veliki tanjur na kuhinjski papir da upije suvišnu masnoću. To ponavljajte pri svakome novom redu. Kad je gotovo, staviti na stranu dok ne priredite umak.

Analiza s degustacijom (slijevanadesno): Božica Brkan, haris Salčinović i Ivanka Biluš (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Analiza s degustacijom (slijeva nadesno): Božica Brkan, Haris Salčinović i Ivanka Biluš (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za umak sitno nasjeckajte kapulu (crveni luk!) i stavite je na malo finoga maslinova ulja da ne bude na kraju premasno. Prodinstajte je. Na staklasto dinstanu kapulu dodajte nasjeckani peršin, zatim pelate ili paradajz u komadićima ili jednostavno pire od paradajza u tetrapaku. (Tereza stavlja marku Cirio!) Ako su pelati, onda ih narežite (zato je, kaže Tereza, najbolje u komadićima ili u pireu). Pustite da se sve malo krčka i dodajte 2-3 češnja češnjaka narezana na pola. U pire umiješajte pesto alla genovese (primjerice Barilla ili neki drugi) i pustite da krčka. Poklopite svakako, jer će inače sve okolo zaprskati. Kuhajte lagan. Priredite vatrostalnu posudu, jednu ili dvije, ovisno o veličini i količini i 12 – 14 paketa mozzarelle (Tereza rabi Galbani). Narežite je na tanke uzdužne šnite. Kad je umak gotov, a ne treba mu više od 20 do 30 min, u vatrostalnu zdjelu staviti na dno prvo tanki sloj umaka zatim šnite poprženog patlidžana prekrite dno. Na to poslažite šnite mozzarelle i sve tako red po red do vrha. Na vrhu mora biti mozzarella. Kad je sve posloženo, staviti u ne previše zagrijanu pećnicu da se polako peče. Suvišnu masnoću koja će se skupiti možete maknuti žlicom.

Haris Salčinović i Saša Šekoranja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Haris Salčinović i Saša Šekoranja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Dakako da u umak morate dodati (barem Tereza tako radi!) jedan ili jedan i pol pepperoncino, koji smrvite prstima, te malo papra. Ne trebate soliti, jer je već pesto dovoljno slan.

 

Objavljeno 18. rujna 2014.

Preporučujem slične teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/smart-food-%E2%80%93-hrana-pametna-ali-podjednako-i-lijepa-i-ukusna-6491

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.