Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 13. svibanj 2015.

Talijanski sladoled na krčki način još bolji

Kada su tematske večere na nedavnome gostovanju Gastronauta na Lošinju završavale baš finim sladoledom, tko se ne bi zainteresirao čiji je? Doznasmo na jutarnjem kušanju uz ionako raskošan doručak. Ako je u Bellevueu, prvome otočkom hotelu sa pet zvjezdica puno je, pomislih. Baš fino! Kad tamo, gost je stigao s Krka, Dalibor Jurina predstavio je svoj proizvod Gelati d’oro. Ponovno nas je osladio na krčkoj večeri gastronauta u restoranu Marina. A zatim sam doznala da je i fini sladoled kojim smo se dan za danom sladili u našoj omiljenoj kavanici Beleca u Malinskoj također sladoled iste kuće. Uz drugo, primjerice ime, pogled na more i brodice, omiljena nam je i zbog odlične kave, kolača i sladoleda.

U službi krčkoga turizma: Dalibor Jurina proizvodi sladoled, a Nataša Jurina vodi ured Turističke zajednice (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

U službi krčkoga turizma: Dalibor Jurina proizvodi sladoled, a Nataša Jurina vodi ured Turističke zajednice (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

U nas je sve prepuno talijanskoga sladoleda, ali je, po riječima vlasnika gospodina Dalibora Jurine, njihov artigiano, načinjen ručno odnosno obrtnički, s velikom pomnjom:

Gelati d’oro Natura visokokvalitetna je slastica proizvedena od vrhunskih sirovina isključivo prirodnoga podrijetla. Bez umjetnih boja, stabilizatora, aroma, emulgatora. Prepolovljen je udio mlijeka i vrhnja, a voćni su posve bez masnoće i mlijeka. Znači, mogu ga jest i preosjetljivi na laktozu, a također i oni koji ne smiju gluten.

Uobičajen tri kuglice? Ni slučajno. (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Uobičajene tri kuglice? Ni slučajno. (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Tehnološki neupućena, opisala bih ih kao nježne, kremozne i pune okusa, a majstori tvrde da se radi o tome da koriste samo najbolje sirovine, za vaniliju primjerice madagaskarsku vaniliju bourbon, a za čokoladu dominikanski kakao te belgijsku čokoladu Callebaut, sve s bio oznakom, zatim pijemonski lješnjak itd.

Ekipa Gastronauta degustira u lošinjskome Belle

Ekipa Gastronauta degustira u lošinjskome Bellevueu: Marijan Martinjaš iz Međimurskih dvora, Silvija Munda i Tomislav Stiplošek iz GET reporta te Irena Mikac Adamović iz Leader (Snimila Božica Brkan)

Upućenijima će biti jasnije dodam li da kao stabilizante smjese  rabe rogačevo i rižino brašno te biljna vlakna, kao emulgator žumance. Na kraju, nije nevažno, vanilija sadržava 16 posto, čokolada 18 posto šećera, dok uobičajeno miječni sladoled sadržava od 16 do 25 posto šećera. Dok industrijski sladoledi sadržavaju primjerice prosječno od osam do 16 posto, a američki i do 24 posto, krčki sadržava mnogo manje: vanilija šest, a čokolada i lješnjak osam posto masnoće.

Degustirala je i ekipa Oblizeka (Snimila Božica Brkan / Obliz

Degustirala je i ekipa Oblizeka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pruži li vam se prilika, svakako se osladite ovim sladoledom. Golim. Njemu su suvišne i holipne, kišobrani, tučeno vrhnje, naresci voća…

 

Ovaj tekst nije plaćen.

Objavljeno 13. svibnja 2015.
Post scriptum:

Od prošloga tjedna sladoled gelato d’oro može se kupiti i u Zagrebu, u Juiceboxu, Vlaška 72.

Preporučujem na Oblizekima srodne tekstove:

http://oblizeki.com/krcki-ugostitelji-kuhaju-svoje-i-sve-bolje-14730

http://oblizeki.com/i-krcki-prsut-i-kucu-krckoga-prsuta-%E2%80%93-srdacno-preporucujem-11701

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/nono-%E2%80%93-konoba-i-uljara-s-fantasticnim-palacinkama-sa-skutom-i-smokvenjakom-12742

http://oblizeki.com/hobotnica-u-krckom-torkulu-mastovita-delikatesa-vrijedna-kusanja-12733

http://oblizeki.com/vrbnicka-zlahtina-uz-surlice-sa-zgvacetom-i-ine-krcke-%C2%ABgracije-bozje%C2%BB-12738

http://oblizeki.com/krcke-surlice-12735

http://oblizeki.com/vina-belje-%E2%80%93-nova-mlada-i-odlezana-vina-iz-staroga-podruma-7469

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

6 komentara

  1. […] Talijanski sladoled na krčki način još bolji […]

  2. […] slastica – prirodni sladoled od vanilije s Madagaskara i čokolade iz Dominikane iz radionice krčkoga Gelato d’oro s lošinjskim agrumima. Uz to smo pokušali sljubiti Chardonnay Goldberg ledeno vino Vina Belje. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.