Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 15. veljača 2018.

Svinjska rebrica iz starinskoga mokrog paca

Ako bi se svijet imao određivati prema svinjskim rebarcima, zacijelo bi se raskolio na one koji ih obožavaju i na one koji ih ne mogu smisliti. Ne bih se bez ostatka mogla uvrstiti ni u ove, a niti u one. Spremna sam (uvijek!) kušati, iako su mi osobito draga svinjska sušena s dima za reckanje, lijepo pečena s odojka (s kožicom) i janjeća (bez kožice). Sada jako moderna bilo kineski glazirana ili američka pečena s BBQ umakom ostavljaju me poprilično ravnodušnom.

Toliko, da sastružem umak prije konzumacije, jer naručujem li bez njega, ne razumiju o čemu pripovijedam. Najprije sam pomislila kako bih mogla sugerirati da ponude uz pečena rebarca sa sprženim pomfritom  malo salate od svježega zelja i malo ribana hrena ili pak klasičnoga umaka od hrena. Mogu misliti kako bi me pogledali i vjerojatno mi prije ponudili đumbira ili wasabija!

Lijepo konfekcioniarana, cijela pečena (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Lijepo konfekcioniarana, cijela pečena (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

No, ako su u jednoj prigodnoj knjižici uza ljubavno Valentinovo kao jedno od jela predložili i rebarca s medom, pomislila sam što ne bih podsjetila na rebarca u pacu od piva, pri pečenju prelijevana s pivom ili poslužena uz nekoliko vrsta piva. Chef Robert Slezak kreirao je nekoliko takvih zanimljivih jela uz neko od prošlih svjetskih nogometnih prvenstava za muško navijanje i nogometno ludilo. Nazvana su pola metra pečenih rebrica .

Pola metra pečenih rebrica na način chefa Roberta Slezaka (Fotografija Igor Sitar / Oblizeki)

Pola metra pečenih rebrica za nogometne navijače na način chefa Roberta Slezaka (Fotografija Igor Sitar / Oblizeki)

Prisjetila sam se elegancije od trake svinjskih rebrica bez kože širine 10 cm i dužine 65 cm, konfekcioniranih dakle, a ne naših seljačkih cijele dužine. Po osobi dostaje jedna takva traka. Sjećam se da je Robert krasno rebarca obložio marinadom od tematskih začina i umaka, a ja bih se vratila mnogo dublje u prošlost te, kako se to radilo nekad, pomiješala u mokri pac u kakvom bi meso ucijelo odstajalo tjedan, dva ili, ovisno o veličini i debljini komada, čak tri tjedna, od soli, češnjaka (još bolje da samo odstoji u mješavini pa se izvadi!), octa i eventualno crvene paprike i papra.

Letak Spizze za hrskava rebarca sa BBG umakom (na jednoj strani zabunom janjeći kotletići, meni najdraži!)

Letak Spizze za hrskava rebarca sa BBG umakom (na jednoj strani zabunom janjeći kotletići, meni najdraži!)

To bih ispekla u pećnici s polama ili kriškama krumpira uokolo i pečeno pa narezano po duljini po rebro ili dva, ovisno o veličini, poslužila s nekom salatom – zelenom, miješanom, od svježega ili kiselog zelja, ukiseljenom ciklom… Takva bi rebarca bila odlična i kad bi ih samo lagano obišao dim, ali još nisu bila dovoljno suha da bi se mogla jesti bez kuhanja ili pečenja. Obično bi se koje rebro gurnulo u lonac da zimsko varivo obogati mirisom i okusom, rekli bismo sada dodatnom vrijednošću.

Poslužena na način Spizze: vrijednos za cijenu - 50 kn (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Poslužena lijepo narezana na način Spizze: vrijednost za cijenu – 50 kn (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Šteta, naši se ugostitelji i chefovi u svojoj kreativnoj  kuhinji i ne sjete takvih domaćih rebaraca – ponekad ih prodaju kao špic rebra – ni kao podloge za kreaciju, nadogradnju. Mora biti BBQ! Hvala Spizzi koja me je novom ponudom podsjetila na nešto potisnuto, a fino.

Objavljeno 15. veljače 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/pivce-za-zivce-%E2%80%93-toplo-i-s-tanjura-s-centra-a-ispred-televizora-7427

http://oblizeki.com/tomislav-kozic-i-2013-najbolji-zagorski-chef-12427

http://oblizeki.com/meso-kuhano-i-meso-iz-vakuuma-na-nacin-chefa-marka-futivica-18

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.