Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 11. prosinac 2010.

Švedski kolačići za sv. Luciju – početak blagdanskih oblizeka

Blagdani, osobito božićni i novogodišnji, imaju uglavnom već zadane tradicionalne slastice s vrlo malo iskoraka.

Predlažem vam nešto novo. Zlaćane fine lussekatter, Lucia buns odnosno Lucijine kolačiće s cvebom, grožđicama, kakve sam, istina prvi i jedini put jer su pipkavi, pekla i isprobala 2006. godine, kada je moj sin Ivan, kao brucoš s kolegama na švedskome jeziku na zagrebačkome Filozofskom fakultetu, njima obilježio Lucijinu svjetlost.

Zašto blagdane ne biste počeli sladiti već sada, na švedski način? Zašto bi u nas sv. Lucija morala ostati samo na tome da u Dalmaciji djeci, poput sv. Nikole, donosi darove u bičvu, čarapu, a u kontinentalnim krajevima bude tek jednim od svetaca koji “siju božićnu pšenicu”?…

Kako pšenica posijana danas najčešće 13. prosinca raste, puk predskazuje žetvu iduće, nove godine ili prema dvanaest dana od sv. Lucije do Božića “motri” vrijeme kroz dvanaest mjeseci iduće godine.

A 13. prosinca 303. godine mučenički je ubijena mlada kršćanka Lucija. Prema legendi iz šestoga stoljeća na grobu sv. Agate zavjetovala se doživotnim djevičanstvom ozdravi li joj majka sljepica. Potom je sirotinji podijelila imutak, a ljutiti zaručnik prokazao ju je vlastima kao pripadnicu tada zabranjene vjere. Nakon mučenja su je oslijepili, a danas je, uz ostalo, slave i zaštitnicom slijepih i ratara.

Kako Lucijino ime potječe od latinskoga lux, svjetlost, ona simbolički nosi i svjetiljku kao znak vida i mudrosti. Osobito je takvom slave u skandinavskim zemljama gdje tada vlada duga sjeverna noć. Posebice je sicilijanska milosrdna svetica Lucija omiljena u Švedskoj, gdje za njezin imendan peku i od šafrana izrazito žute, vrlo slasne kolačiće, koji, po nekima također simboliziraju Lucijine oči.

Kolači sa šafranom i grožđicama

Švedski kolačići.

Sastojci (za oko 30 kom)

  • 70 g kvasca
  • 200 g margarina
  • 5 dl mlijeka
  • 3 dl šećera
  • ½ žličice soli (malo soli)
  • 2 paketića  (1 g)  šafrana
  • 1-2 dl grožđica
  • 1 jaje
  • 16-17 dl brašna
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema

Kvasac stavite u posudu. Zagrijte mlijeko i u njemu razmutite margarin pa time prelijte kvasac, promiješajte i ostavite da uzraste. U posebnoj posudi istucite jaje, pa im dodajte šećer i sol. Šafran pomiješajte s malo šećera pa ga umutite u jaje. Dodavajte brašno i miješajte da bude rahlo. Ostavite da se diže 90 min. Zatim kolačiće oblikujte u osmice. U sredinu svake utisnite grožđicu. Ostavite kolačiće da se dižu 15 min. Umutite jaje i njime premažite tijesto. Pecite 10 min na 280 ºC.

Nije naodmet

Šafran je nekad bio izuzetno skup, pa to pokazuje s koliko se štovanja obilježavao njezin dan. Iako je danas šafran dostupniji, ako ga nemate, da bi kolač bio žutiji, pokušajte upotrijebiti domaća jaja.

* Podrijetlo: švedsko
* Stil: tradicionalan
* Prigoda (za posluživanje): 13. prosinca, blagdan sv. Lucije
* Složenost: srednje
* Tip jela: slastica
* Vrijeme potrebno za pripremu: oko 2-2,5 sata
* Trošak: srednji

Budete li pekli Lucijine kolačiće, molim da mi javite kako su Vam ispali!

Objavljeno 11. prosinca 2010.

 

Post scriptum 13. prosinca 2013.

Upravo čitam najnoviji broj Glorije i u kreativnoj kuhinjskoj igri Malin Holmberg, čelnice telekomunikacijske tvrtke Tele2, uz druge našla sam recepturu Lucijine kolačiće, pa ih ispisujem radi usporedbe:

Peciva Svete Lucije

Sastojci (za 4 – 6 osoba) 17,5 dag maslaca, 4 dl mlijeka, q dl vrhnja, 5 dag kvasca, pola žlice soli, 2 dl šećera, 0,1 dag šafrana, 2 jaja, 1,1 l pšeničnog brašna, šezdesetak grožđica
Priprava: U tavi rastopiti maslac i uliti mlijeko. Ostaviti smjesu da stoji dok ne postane mlaka. Dodati rastopljeni kvasac i mješavinu soli, šećera, šafrana i jednog jajeta., Umiješati brašno, zamijesiti, pokriti krpom i ostaviti tijesto da se diže oko pola sata. Mijesiti tijesto na površini posutoj s malo brašna, oblikovati a u male osmice i ukrasiti s nekoliko grožđica. Položiti na masni papir, pokriti i pustiti da odstoji pola sata. Peciva premazati jajetom i peći pet do deset minuta nq 24o stupnjeva. Pustiti da s emalo ohlade i poslužiti. (Tekst Damir Leljak, Fotografija Mario Kučera)

 

Preporučujemo srodne teme na Oblizekima:

 

Grog, još bolje pravi švedski glog, zagrijat će vam cijelu dušu

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.