Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 6. prosinac 2022.

Svedreki, nagrađeni ukusni suhi kolačići Mirjane Štahan

Sa 14. Babičinih kolača u Hrašćini donijela sam u svoj kajkavski/kekavski rječnik novu riječ – svedreki. Taj sam deminutiv, umanjenicu dopisala u već postojeću imenicusveder, instr. jd.  z svedrom – svrdlo, borer“, frazu „vrtati luknu z svedrom“ i uz glagol „svedrati – bušiti, svrdlom praviti rupe“. Zahvaljujem na toj riječi gospođi Mirjani Štahan iz Zlatara, koja se i na pobjednički tron popela svedrekima, sitnim suhim kolačićima, osvojivši treće mjesto.

Taca puna svedreka i srdašca Mirjane Štahan (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ispekla je punu starinsku duboku tacu, čak nekoliko njih različitih sitnih, suhih kolačića kakvi su se od davnina peku najviše za božićne dane i svadbe. Prisjetite se šapica, vanili kiflica, breskvica, puslica, zvjezdica, … Važno je da ih ima puno, to više vrsta, često i od istih sastojaka, baš ekonomičpno, ali različito oblikovanih te da dugo mogu stajati. Gospođa Mirjana oblikovala ih je u zavijutke, svedreke i srdašca.

Mirjana Štahan za svojim izložbenim stolom (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pomalo prpošna, u nas bi rekli i vragometna babica, rado se natječe na Babičinim kolačima i sa zamjetnim rezultatima. Na Oblizekima preporučujem ivanjske cveteke s klanječkih 7. Babičinih kolača iz 2013. zatim obiteljski kolač od oraha, sira i zapečenih bjelanjaka sa 11. Babičinih kolača, kada je osvojila drugo mjesto.

Svedreki (Mirjana Štahan)

Slatki stol sa svedrekima i srdašcima u glavnoj ulozi (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci  

Tijesto

 • 200 g oštrog brašna
 • 100 g maslaca
 • 3 žutanjka
 • 0,5 dl mlijeka
 • malo svježeg kvasca
 • 1 vanilin šećer

Fila

 • snijeg od 3 bjelanjaka
 • 200 g šećera
 • 200 g oraha
 • 3 žlice ruma

Za posipanje  

 • šećer u prahu

Priprema

Zamijesite od sastojaka glatko tijesto i tanko ga razvucite. Zatim izrežite na pola te jednu polovicu namažite filom, a drugu polovicu stavite na filu i poravnajte valjkom. Nakon toga izrežite štapiće širine 1 cm i dužine 10 cm te ih savijte u obliku svedreka. Lagano pecite na 170 °C i zatim uvaljajte u šećer u prahu.

Nije naodmet

Umjesto svedreke, možete oblikovati nadjevena srdačca.

Objavljeno 6. prosinca 2022.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.