Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet, Mirodijarnica 25. travanj 2013.

Svečanost začinskoga bilja kao subotnji izlet u Krapinske Toplice

Vrijeme proljetne sadnje u lonce na prozorima i balkonima te izravno u vrt, a i neprestano traženje novosti za obiteljski meni, i za svaki dan i za blagdan, ponukalo nas je da zamišljeno predavanje o začinskome bilju proširimo u pravu malu Svečanost začinskoga bilja.

Bilo sunce ili kiša, neće nas omesti, očekujemo vas u subotu 27. travnja 2013. od 10 sati u Krapinskom Toplicama, u Toplice Hotelu. Naš internetski magazin Oblizeki, Općinska knjižnica Krapinske Toplice, Toplice Hotel, Udruga Stubička baština i Turistička zajednica Krapinske Toplice organiziraju nesvakidašnji događaj za one koji mirise, okuse i boje začinskoga bilja već vole ili bi ga tek mogli zavoljeti, kako u vrtu tako i na tanjuru. Nudimo proljetnu priliku za ljupko prisjećanje na staro i korisno otkrivanje novoga.

Ravnateljica Općinske knjižnice Krapinske Toplice Nadica Majsec-Kobaš i Marija Krušelj iz Udruge Stubička baština zamislile su, naime, da Božica Brkan, književnica i novinarka, glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, obnovi svoje predavanje Začinsko bilje u hrvatskome tradicijskom vrtu i hrvatskoj autohtonoj kuhinji s jednoga zagorskoga okruglog stola o tradicijskom vrtu iz 2000. godine. Tada je imalo izuzetan odjek, ali otada se u našoj hrvatskoj mirodijarnici mnogo toga promijenilo.

Tako sam u goste pozvala i svoga stalnog suradnika, jednoga od vodećih hrvatskih kuhara, chefa Roberta Slezaka, da iz ososbnoga iskustva i prakse predstavi Začine u modernoj kuhinji te da kao vlasnik tvrtke Bio-Budućnost d.o.o. i mladi poduzertnik radoznale vrtlare upozna s Pospješivanjem rasta začinskoga i drugoga bilja mikorizom. Priča ne bi do kraja bila ispričana da su izostali tvrtka Sakowski d.o.o., Green Friends, i Filip Kencek, također mlad i ambiciozan voditelj proizvodnje, koji će predstaviti njihov Ekološki uzgoj začinskoga bilja.

Koliko vrsta začinskoga bilja koristite uobičajeno? (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Koliko vrsta začinskoga bilja koristite uobičajeno? (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Tako se naša mala začinska priča iz knjižnice preselila u hotelsku dvoranu i na terasu, a odlično su se i vrlo kreativno besplatnim oblizekima sa začinskim biljem, osim tvrtke Sakowski, nadovezali i uključili i zagorski gastronomi – domaćin Toplice Hotel, Villa Magdalena i Vuglec Breg. Ljupke njihove đakonije, slane i slatke, moći ćete kušati besplatno, a one trebaju biti tek uvod i poziv da više kušate u njihovim lokalima te da se nadahnete što biste i sami mogli pripremiti. I stara jela na nov način.

I na našem je svakidašnjem stolu sve više globalnih začina (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

I na našem je svakidašnjem stolu sve više globalnih začina (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Najavljuju tako: Sakowski kuglof od limun majčine dušice, keksiće od limunske verbene, keksi na stroj s cvijetom lavande i mentine poljupce; Toplice Hotelbaguette s češnjakom, proljetni namaz i lungić sa šljivama u umaku od finih trava; Villa Magdalenasok od đumbira, limuna i meda sa listićima mente i lavande te svježi kravlji sir sa začinskim biljem (vlasac, peršin,korijandar, origano, majčina dušica); Vuglec Breg – mini menu odnosno pjenušac „Vuglec Breg“ s metvicom, rajčice i sir s bosiljkom, kruh s medvjeđim lukom, svinjsko pečenje s kaduljom i jagode s  čokoladom i melisom. Recepture svih tih zalogaja sa Svečanosti začinskoga bilja predstavit ćemo, osim u njihovim izvornim restoranima, in a Oblizekima.

Sušeno začinsko bilje mnogi su pretvorili u suvenir s ljetovanja, a otok Lošinj sjajno je prisvojio ime miomirisnoga otoka vitalnosti za cijelu godinu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sušeno začinsko bilje mnogi su pretvorili u suvenir s ljetovanja, a otok Lošinj sjajno je prisvojio ime miomirisnoga otoka vitalnosti za cijelu godinu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Po prigodnim će se cijenama moći kupiti i certificirano ekološki uzgojeno dvadesetak od više od 40 vrsta vrsta začinskoga bilja koje uzgajaju u loncima te začinske vrtiće, mikorizu pa knjige i časopisi prezentanata itd. U neposrednome razgovoru moći ćete dobiti i stručne savjete o sadnji, primjerice na različitim vrstama tla, i uzgoju začinskoga bilja u vrtu, zatvorenome prostoru i u loncu te o korištenju začinskoga bilja u kuhinji itd.

Novi okusi iz Zagorja: janjećim kotleti u začinskome bilju s Vuglec Brega (Fotografija Vuglec Breg)

Novi okusi iz Zagorja: janjećim kotleti u začinskome bilju s Vuglec Brega (Fotografija Vuglec Breg)

Restorani kane ponuditi i prigodne menije sa začinskim biljem, a Toplice Hotel će, otkriva direktorica Andreja Vrhovski, i posebno «začinjen» prigodan vikend-aranžman.

Iskorak iz tradicije: tko bi i pomislio da bi obični mašinski keksi zamirisali lavandinim cvijetom (Fotografija sakowski d.o.o.i)

Iskorak iz tradicije: tko bi i pomislio da bi obični mašinski keksi zamirisali lavandinim cvijetom (Fotografija sakowski d.o.o.i)

Dobrodošlicom vas, pod medijskim pokroviteljstvom Zagorskoga lista, očekuju dobro poznate, ali i zapravo nove vste začina, primjerice bosiljak i bosiljak sitnolisno, estragon i korijandar, limunska trava i menta naranča, pelin kola i timijan limun… Hoćete li njima zamirisati dom, začinski ili cijeli vrt ili tek vikend, prepuštamo vama.

Velika iznenađenja iz maloga lončića (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Velika iznenađenja iz maloga lončića (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Iako imamo i priče s receptima o tome kako pripremiti samoniklo, pa i samoniklo začinsko bilje, kako bismo ga sačuvali, preporučujemo da začinjate život i hranu uzgojenim. Po mogućnosti na provjereno ekološki način.

Objavljeno 25. travnja 2013.

Proporučujem srodne teme i na ovim adresama:

http://oblizeki.com/jagode-s-cokoladom-i-melisom-u-pjenuscu-s-vuglec-brega-s-metvicom-9997

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/kolacici-u-koje-je-umijeseno-cijelo-polje-zacinskoga-bilja-10040

http://oblizeki.com/toplice-hotel-ili-velika-kuca-za-male-i-neodoljive-oblizeke-9968

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-zavrsila-s-raskosi-zacinskim-biljem-na-stolu-9924

http://zpress.hr/svecanost-zacinskoga-bilja-u-krapinskim-toplicama/

http://www.krapinske-toplice.hr/opcina-dogadanja/svecanost-zacinskog-bilja-27.-travnja-2013.-u-toplice-h.html?Itemid=67

http://www.lokalnahrvatska.com/vijest.php?rss=136293

http://oblizeki.com/zacinsko-bilje-ekoloski-uzgojeno-u-prigorju-za-zelene-prijatelje-po-svijetu-9884

http://www.bio-buducnost.com

http://www.green-friends.hr

http://www.toplice-hotel.hr/index.php/en/ponuda/special-offers/122-zacinjeni-vikend

http://www.restoran-magdalena.com/

https://www.facebook.com/VillaMagdalena

http://www.vuglec-breg.hr

http://oblizeki.com/zagorski-puran-na-nacihn-kuhara-zagorskih-restorana-3062

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/meso-zagorskih-brega-oznacuje-zagorskoga-purana-zasticenoga-zemljopisnog-podrijetla-5371

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

http://oblizeki.com/slasti-samonikloga-bilja-u-proljece-1-1495

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

15 komentara

  1. […] Svečanost začinskoga bilja kao subotnji izlet u Krapinske… […]

  2. […] Svečanost začinskoga bilja kao subotnji izlet u Krapinske… […]

  3. […] raznih vrsta domaćega kruha do ljepota kakve su, vrlo ukusne i maštovite ponudili na degustaciji Svečanosti začinskoga bilja u Krapinskim Toplicama. I sami imaju priručni začinski vrt, pa oni nisu imali priliku, mogu na Vuglec Bregu vidjeti i […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.